Dünya

Published on Temmuz 11th, 2021

0

UNFPA: Herkes için üreme sağlığı ve haklarına öncelik verilsin

UNFPA, karar vericileri, doğurganlık ve demografik değişimlere, cinsel ve üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine erişim başta olmak üzere, tüm insanların cinsel ve üreme sağlığına ve haklarına öncelik vererek yanıt vermeye çağırıyor.

COVID-19 salgını, küresel olarak sağlık sistemlerindeki zayıflıkları ortaya çıkardı ve kadınlar ve kız çocukları için cinsel sağlık ve üreme sağlığına ilişkin bilgilerin ve hizmetlerinin sağlanmasında ciddi aksamalara ve zorluklara neden oldu.

COVID-19 pandemisi aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti de besledi, şiddet vakaları özellikle kapanma dönemlerinde yükseldi.

Bu dönemde, çocuk yaşta evlilik ve kadın sünneti ile mücadele programlarında da aksamalar yaşadığından, bu zararlı uygulamalarda da artış gözlendi.

Bu çerçevede, doğurganlık oranları konusundaki endişeler de arttı. Büyük ölçüde yüksek gelirli ülkelerden elde edilen mevcut verilerin analizleri, hamileliği geciktiren veya doğurganlık planlarını değiştiren durumlar nedeniyle, COVID-19’un Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bazı ülkelerde doğurganlık düşüşünü hızlandırdığını gösterdi.

Pandemi ve insanların üreme seçimleri üzerindeki etkisi, Avrupa genelindeki zaten çok düşük olan doğurganlık oranları daha da düşürdü. 2020 yılının son aylarına, yani ilk karantinaların başlamasından dokuz ay sonrasına ait istatistikler, verilerin mevcut olduğu Avrupa ülkelerinde, doğum oranlarında ortalama yüzde 10un üzerinde keskin bir düşüş olduğunu gösteriyor. Türkiye de o ülkelerden biri.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yeni yayınladığı Dünya Nüfus Günü Bülteni’ne  göre, 83.4 milyonluk nüfusuyla, Türkiye’nin doğurganlık hızı, nüfusun ikame seviyesi olan 2.10’un altında kaldı. 2001’de 2,38 olan toplam doğurganlık hızı, 2020’de 1,76’ya geriledi. Bu oran 2019 yılında ise 1,88’di. 

“Üreme sağlığı herkes için”

Öte yandan, veriler ve projeksiyonlar, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde ise pandeminin aile planlaması hizmetlerine erişimi kesintiye uğrattığını, hatta özellikle kırılgan gruplar arasında istenmeyen gebelikleri artırdığını ortaya koydu. Örneğin, Kenya ve Malavi’de ergenler arasında istenmeyen gebeliklerde ani artışlar görüldü.

Bu gelişmeler ışığında, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, UNFPA, 2021 Dünya Nüfus Günü temasını “Yanıt; haklar ve seçimler. İster artış, ister düşüş yaşansın; değişen doğurganlık oranlarının çözümü, herkes için üreme sağlığı ve haklarına öncelik vermek” olarak belirledi.

COVID-19’un doğurganlık üzerindeki etkisini henüz bütünüyle analiz edemesek de, bu değişimler yeni doğan patlamaları veya düşüşlerine ilişkin endişelere, bu endişeler de bazı alarmist politikalara yol açıyor. Ancak alarmist politika yaklaşımları, bireysel sağlığı, hakları ve seçimleri baltalarsa son derece zararlı olabilir.

Alarmist politikalar, bazı durumlarda yasal kürtaja erişimin azaltılması ve/veya aile planlaması yöntemlerine ilişkin kısıtlamalar gibi gerici önlemlere yol açarken, nüfusun arttığı yerlerde ise doğurganlık oranlarını düşürmeye yönelik zorlayıcı aile planlaması veya kısırlaştırma gibi önlemleri ortaya çıkarabiliyor.

UNFPA, karar vericileri, doğurganlık ve demografik değişimlere, cinsel ve üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine erişim başta olmak üzere, tüm insanların cinsel ve üreme sağlığına ve haklarına öncelik vererek yanıt vermeye çağırıyor.

Pandemiden önce bile, dünyada kadınların yalnızca yüzde 55’inin sağlık hizmetlerine erişim, aile planlaması veya cinsel ilişki konusunda kendi kararlarını verebildiği göz önüne alındığında, sağlık sistemlerinin kriz dönemlerinde cinsel ve üreme sağlığı konusunda desteklenmesi ve bu hizmetlerinde zaruri olarak sınıflandırılması daha büyük bir önem kazanıyor.

Kadınlar, bedenleri ve doğurganlıkları üzerinde sınırsız seçim yapabilmeleri için eğitimsel, ekonomik ve politik olarak güçlendirilmesi gerekiyor.

“Birlikte mücadele edelim”

Dünya Nüfus Günü’nde UNFPA, kadınların ve kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı ihtiyaçları ve kırılganlıkları hakkındaki farkındalığın artırılması, değişen demografiye karşı hakların ve seçimlerin korunmasının en iyi çözüm olduğunun vurgulanması ve, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarının 2030 hedefleri çerçevesinde her durum ve her koşulda korunması için çağrısını yineliyor.

UNFPA Yürütücü Direktörü Natalie Kanem şunları söylüyor:

“Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri esastır. Sağlık sistemleri anlaşılır bir şekilde aşırı yük altında olsa bile, bu hizmetler ertelenemez. Daha fazla gecikme, kadınların ve kız çocuklarının sağlığını ve iyilik haline zarar vererek, bir ömür boyu sürebilecek ciddi sonuçlar doğuracaktır. Gelin, tüm kadınların ve kız çocuklarının hakları ve seçimleri için birlikte mücadele edelim.”

Sonuç olarak, doğurganlık değişimlerine yanıt vermenin en iyi yolu, herkesin insan haklarını ve refahını desteklemektir. UNFPA, nerede yaşarsa yaşasın, tüm insanların üreme haklarını ve seçimlerini gerçekleştirmelerini mümkün kılmak için çalışmaya devam ediyor.

Panel çağrısı

Hepsini ve daha fazlasını 12 Temmuz Pazartesi saat 15:00’da nüfus, kalkınma, demografik değişimler, üreme sağlığı ve hakları ekseninde, kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum ve Birleşmiş Milletler’den  temsilcilerinin katılımı ile geniş kapsamlı bir biçimde ele alınacak

Canlı yayınlanacak 2021 Dünya Nüfus Günü Panelimizi UNFPA Türkiye’nin YouTube kanalından Türkçeve İngilizceolarak takip edebilirsiniz.

UNFPA Hakkında: 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, herkes için insan haklarını, vücut bütünlüğünü, doğurganlık dahil, herkesin kendi bedeni ve yaşamı üzerinde karar verebilmesini savunuyor.

UNFPA’in hedefi, her gebeliğin istenilen gebelik olduğu, her doğumun güvenli bir ortamda gerçekleştiği ve her gencin potansiyelini gerçekleştirebildiği bir dünyaya ulaşmak.

Bu amaçla, özellikle kadınlar, kız çocukları ve kırılgan gruplar için, önlenebilir anne ölümlerinin, karşılanmamış aile planlaması ihtiyacının, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ve her türlü zararlı uygulamanın sona ermesi için çalışıyor.

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑