Güncel

Published on Şubat 1st, 2021

0

TBİD’den ‘Dijital Şiddet ile Mücadele Projesi’

‘Dijital Şiddet ile Mücadele Projesi’, konu hakkında toplumsal farkındalığın artırılmasını, gerekli yasal düzenlemelerin sağlanması için zemin oluşturulmasını ve dijital şiddeti önleyici pratiklerin hayata geçirilmesini hedefliyor.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD), dijital şiddetle mücadele için yeni bir proje başlattı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’nin finansal desteğiyle yürütülen “Dijital Şiddet ile Mücadele Projesi”, hukuk, psikoloji, iletişim, bilişim ve dijital güvenlik alanında çalışan uzmanların ve akademisyenlerin katkılarıyla dijital şiddet alanında toplumsal farkındalığın artırılmasını, gerekli yasal düzenlemelerin sağlanması için zemin oluşturulmasını ve dijital şiddeti önleyici pratiklerin hayata geçirilmesini hedefliyor.

Proje kapsamında yayın hayatına başlayan dijitalsiddet.org web sitesinde, dijital şiddete yönelik güncel haberler, uzman görüşleri, raporlar, istatistikler, makaleler, tezler yer alıyor.

TBİD ayrıca, proje boyunca dijital şiddetle ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Her ay gerçekleştirilecek dijital şiddetle mücadele webinarlarında, uzmanlar tarafından dijital şiddetin hukuki, psikolojik ve toplumsal boyutları ele alınacak.

Bunun yanı sıra dijital şiddet ile mücadele kapsamında fikir üretenlerle gün boyu sürecek Dijital Şiddet İdeathonu (fikir maratonu) gerçekleştirilecek. Dijital şiddete ilişkin Kavramlar Sözlüğü çalışması da yürüten TBİD, dijital şiddetle mücadelede kullanılabilecek yazılımlar üzerine de çalışmalarını sürdürüyor.

“Amaç sanal ortamın herkes için güvenli hale getirilmesi”

Konuya ilişkin konuşan Proje Koordinatörü Şevket Uyanık “Bu projedeki faaliyetler ile farkındalığı arttırmak, dijital şiddetle mücadeleye ve literatüre katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Akademisyen Gülüm Şener “Dijital şiddet, bireylerin hayatlarını olumsuz yönde etkileyen ve başa çıkmakta zorlandıkları bir sorun. Bu konuda atılacak her adım, yapılacak her proje toplumsal farkındalığın artmasına hizmet edecektir. Dijital şiddet konusunda Türkiye’de hem araştırma hem de yasal düzenlemeler anlamında eksiklikler var. TBİD’in dijital şiddetle mücadele projesinin bu alandaki boşluğu gidereceğini umuyorum” diye konuştu.

Psikolog Nilay Abınık da “Cinsiyetçi dijital şiddetle mücadele, kadınların sanal ortamlardan itilmesi veya çekilmesiyle değil, sanal ortamların herkes için güvenli hale getirilmesi ve farkındalığın artırılması ile sonuç bulacaktır” dedi.

Siz de Dijital Şiddet ile Mücadele projesine katkı sunmak ve daha fazla bilgi almak için bizlere yazabilirInstagram ve Twitter’dan çalışmaları takip edebilir ve paylaşabilirsiniz.

(Bianet)

Tags: , , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑