Feminizm

Published on Şubat 27th, 2022

0

Yeryüzü kadınları yürüyor: Barış, dayanışma ve eşitlik istiyoruz

Bu kez size hem SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü’nden hem de Dünya Kadın Yürüyüşü’nden mesajalar getirdim. Her ikisi de “barış ve dayanışma” diyor. SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü için son başvuru 28 Şubat.


KADINLARIN GÜNDEMİ / EVRİM KEPENEK

Amerika’da kurulan Vital Voices Derneği’nde profesyonel kadın bir yönetici ile genç bir kadın görüşmek istiyor.

Ancak, yönetici olan kadın o kadar yoğun ki bir türlü fırsat bulamıyor. Sonunda genç kadına “Ben sabahları yürüyorum. Sabah yürüyüşüme gel” diyor. Birlikte yürüyor, yürürken konuşuyor, yürüyüş alanını paylaşım alanına çeviriyorlar. Bilgileri, deneyimleri, hayatı, kitapları, şarkıları paylaşıyorlar.

Buluşma günü heyecanı

Tecrübeli olan kadın yöneticinin aklına “Biz neden bunu bir mentor – menti projesine dönüştürmüyoruz” fikri geliyor.

Onların yıllar önce başlattığı Ses Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nde üç yıldır Türkiye’de düzenleniyor.

Dernek, dünyanın 165 kentinde uyguladığı Küresel Kadın Mentorluk Yürüyüşü’nün ilkini 2020’de 350 kadının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirdi. Etkinlik, 2021’de ise pandemi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi.

Ses Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin kurucu başkanı sevgili Gülseren Onanç’la yürüyüşü konuşmak üzere, derneğin henüz resmi olarak açılmamış Tom Tom’daki yeni yerinde bir araya geldik.

Bu yürüyüşü duyduğumdan beri “Kadın maratonu, kadın maratonu” deyip durduğumdan, Gülseren Onanç, beni “Kadın Mentorluk Yürüyüşü” diyerek düzeltiyor.  “Bizim için kadınlar hep bir koşturma maraton içinde ya o yüzden sana maraton olarak geliyor bu yürüyüş” diyor.

3 yıllık derneğin onlarca etlinliği oldu

Onanç, kurduğu derneğe verdiği “eşitlik” ve “dayanışma” isimlerini kendi hayatında somutlaştırmaya çalışan kadınlardan. Tam da bu nedenle bir iş, plan, proje yaptığında etrafında onlarca kadın görmek mümkün.

Kadın Mentorlük Yürüyüşü’nü bana neşe ve heyecanla anlatıyor.

Yürüyüşün amacı, kadınların birbirinden öğrenmesini sağlamak, özetlemek. Yani, kariyerinin başında olan bir kadınla, daha tecrübeli olan bir kadın bir araya getiriliyor. Onanç, “İşe yeni başlayan genç kadınlar, öğrenciler, gelecek kaygısı içindeyken yolunu bulamıyor. Geleceğini göremiyor. Bir kaybolmuşluk hissi oluyor. Kendileri ile benzer yollardan geçmiş kadınlarla onları bir araya getiriyoruz” diyor.

Önceki yıllarda gerçekleşen iki yürüyüşte de bu birlikte yürüme hali kadınlar açısından bir dertleşme, deneyim paylaşma alanına dönüşmüş. “Şimdiye kadar olumsuz bir cümle duymadık, hem menti hem mentor kadınlar iyi ki katıldık diyor” diye özetliyor.

“Kimler birlikte yürüyor?” diye sorarsanız da cevabı bir algoritma belirliyor. Siz menti ya da mentor olmak için başvuru yaptığında doldurduğunuz form bu eşleşmenin en önemli aracı.

TIKLAYIN – SES Mentorluk Yürüyüşü’ne başvurun

Akademiden, iş dünyasından, medyadan onlarca kadın bu yürüyüşle bir araya geliyor. Bazıları sonradan da birlikte yürüme eylemine devam ediyormuş üstelik.

Bu yıl ki yürüyüş İstanbul’un Şişli, Bakırköy ve Ataköy’deki parklarda gerçekleşecek.

Onanç, o ilk yürüme için buluşma anını da şöyle anlatıyor: “Mesela o gün siz mentisiniz ve size verilen numarada 34 A Kırmızı yazıyor ve 34 C Mor’la eşleştiğiniz belirtiliyor. Bir araya gelmek için parkın içinde bir arayışa giriyorsunuz. Heyecanlı bir süreç oluyor.”

Memlekette bizzat siyasiler eliyle yaratılan kutuplaşmadan dolayı kimsenin başkasının sesini duymadığını vurgulayan Onanç, bu yürüyüşlerin bu kutuplaşmayı da kırmaya yönelik olduğunu belirtiyor, yürüyüşe çağrısı da şöyle:

“ Tarkan’ın “Geççek” meselesi bize şunu gösterdi, bizler umut arayışındayız. Bu etkinlik oraya katılanlara umut olacak. Aynı çevreden gelmesek de geleceğe birlikte bakabileceğimiz ortak güveni yakaladığımız insanlarla olmak hepimize iyi gelecek. Umudu yeşertecek filizlendirecek bu etkinlikte gelin birlikte yürüyelim…”

Detaylı bilgi almak isteyenler de iletisim@sesdernegi.org adresi ile iletişime geçebilir. 

****

Dünya Kadın Yürüyüşü’nden Rusya ve NATO’ya tepki

Küresel feminist eylem ağı, Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 2000 yılından beri direniş noktalarında kadınların yaşadıkları sorunları ve taleplerini öne çıkarıp, dayanışma ağları kuruyor, dünyanın değişik bölgelerindeki kadınları bir araya getiriyor.

TIKLAYIN – DKY’nin açıklamasının tam metnini okuyun

DKY’nin bugün tepkisi savaşa. Sosyal medyadan bir açıklama yayınlayan Dünya Kadın Yürüyüşü’nden kadınlar savaşın bir an önce sona erdirilmesini istiyor:

“Biz, Dünya Kadınlar Yürüyüşü olarak, egemen bir devlete yönelik her türlü tehdidi ve askeri saldırıyı reddediyoruz. Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir.

“ABD ve NATO, Ukrayna’dan ellerini çektiklerini açıklamalı, o ülkeye silah ve mühimmat göndermeyi bir an önce bırakmalıdır. Emperyalizm Irak ve Suriye’de yaptıklarını bu kez Ukrayna’da farklı bir şekilde tekrarlıyor ve bir kez daha dünya halklarına zarar veriyor. Büyük güçler arasındaki çatışma insanlığa ağır bir yük bindiriyor.

Dünya Kadın Yürüyüşü, Ukrayna, Rusya ve dünyanın dört bir yanındaki savaşa barışçıl bir çözümü savunan tüm siyasi ve sosyal güçlerle dayanışma içindedir.”

TIKLAYIN – Martinelli Dünya Kadın Yürüyüşü’nü Anlattı

(Bianet – EMK)


Evrim Kepenek

bianet kadın ve LGBTİ haberleri editörü. bianet stajyerlerinden. Cumhuriyet, Birgün, Taraf, DİHA, Jinha, Jin News için çalıştı. Sivil Sayfalar, Yeşil Gazete, Journo ve sektör dergileri için yazılar yazdı. “Okulun Duzi” belgeselini yönetti. Hemşin kültür dergisi GOR’un kurucu yazarlarından. Yeşilden Maviye & Karadeniz’den Kadın Portreleri, Sırtında Sepeti, Medya ve Yalanlar isimli kitaplara katkı sundu. 2011 Musa Anter Gazetecilik ödülü sahibi. İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği bölümünden mezun oldu, eğitimine Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑