Kültür-Sanat

Published on Ekim 26th, 2021

0

Türkiye’den sadece BirGün’ün katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi

Gazetemiz BirGün‘ün Türkiye’den tek yayıncı olarak katıldığı ve yoğun ilgi gördüğü Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. Fuarda, BirGün gazetesi, BirGün Yayıncılık ve Sol Kültür bünyesinde yayınlanan dergi ve kitaplar tanıtıldı, BirGün‘e dijital abonelik başvuruları gerçekleştirildi.

Pandemi koşullarına rağmen 80 ülkeden 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. Hem pandemi kontrolleri, hem de katılan bazı yazarlara yönelik tehditler nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri altındaki fuarda etkinlikler aynı zamanda sanal ortama taşındı ve 100‘e yakın ülkede eş zamanlı olarak izlendi.

Gazetemiz BirGün‘ün Türkiye’den katılan tek yayıncı olarak açtığı standa ilgi büyüktü. Fuar, koronavirüs pandemisi nedeniyle yaklaşık iki yıldır yaşanan kapanma döneniminin ardından dünya yayıncılığının ilk kez biraraya gelmesini sağladı.

Kanada‘nın onur konuğu olduğu fuarda birçok önemli kitap ve yayıncılık ödülü sahibini buldu. Türkiye‘den gazeteci Alican Uludağ, Friedrich Naumann Vakfı‘nın verdiği ‘Raif Badawi Cesur Gazetecilik Ödülü’nü aldı. Suudi Arabistan‘daki mahkum gazeteci Badawi‘nin adına 2015 yılından bu yana verilen ödül daha 2017’de de Ahmet Şık‘ın olmuştu. Frankfurt Kitap Fuarı‘nın en önemli ödülü olan Alman Yayıncılar Birliği‘nin Barış Ödülü de son gün düzenlenen törenle Zimbabve‘li yazar, film yönetmeni ve insan hakları aktivisti Tsitsi Dangarembga‘ya verildi. Bu ödül daha önce Türkiye‘den Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk‘a verilmişti.

YAZARLARDAN BOYKOT

Aşırı sağcı yayınevlerinin katılımına izin verildiği için bazı yazarların boykot etmesi nedeniyle ‘düşünce özgürlüğü’ tartışmalarının yaşandığı fuarda, özellikle Köln merkezli ‘Kültür Forum Türkiye Almanya’nın standında gerçekleştirilen etkinliklerle Türkiye‘deki anti demokratik gelişmeler gündeme getirildi.

Can Dündar, Atilla Keskin, Dilek Mayatürk Yücel, Nezahat ve Kazım Gündoğan, Hıdır Eren Çelik, İmran Ayata, Haydar Karataş, Rose Agum, Yavuz Ekinci, Adil Demirci, Cemile Şahin, Lale Akgün ve Oya Baydar bu standda Osman Okkan ve Çiler Fırtına‘nın moderasyonunda gerçekleştirilen söyleşilerde kitaplarına, çalışmalarına, Türkiye‘deki siyasal gelişmelere ilişkin görüşlerini açıkladılar, soruları yanıtladılar, kitaplarını imzaladılar.

Almanya‘da yaşayan yazarlardan Emine Sevgi Özdamar ve Selim Özdoğan ile kabaretist Bülent Ceylan, İngiltere‘de yaşayan Elif Şafak‘ın kitapları da yayıncıları tarafından binlerce kitap arasında kolaylıkla dikkat çekecek şekilde sergilendi.

BİRGÜN’E YOĞUN İLGİ

Gazetemiz BirGün‘ün standı ilk günden itibaren, özellikle de halkın fuara girişine izin verilen son 2,5 gün boyunca yoğun ilgi merkezi oldu. Fuarın uluslararası yayıncılara ayrılan 4 no‘lu salonunun girişinde ‘Türkiye’ yazısını gören ziyaretçiler, yüzlerce standın yer aldığı salondaki tek Türkiye standının BirGün olmasını şaşkınlıkla ve hayranlıkla karşıladılar, BirGün‘ü tebrik ettiler.

Türkiye’den BirGün’ün İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın’ın katıldığı stand Almanya’daki Sol Partililerce desteklendi. Standın organizasyonunu gerçekleştiren Tekin Er, BirGün’ün 17 yıl sonra Frankfurt Kitap Fuarı’na tekrar katıldığını hatırlattı ve gazetenin yayın dünyasında tanıtımı açısından yine başarılı bir katılım gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye‘nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer‘in de ziyaret ettiği standda, BirGün gazetesi, BirGün Yayıncılık ve Sol Kültür bünyesinde yayınlanan dergi ve kitaplar tanıtıldı, BirGün‘e dijital abonelik başvuruları gerçekleştirildi. Almanya‘da sürgünde yaşayan gazeteci-yazar Can Dündar ile eşi Dilek Dündar da BirGün‘ü ziyaret edenler arasındaydı.

Frankfurt Halkevi’nde Can Dündar’ın katıldığı toplantı da yoğun ilgi gördü. Dündar fuardaki ve Halkevi’ndeki toplantılarda yeni yayınlanan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayatını anlatan çizgi romanı tanıttı. (BirGün)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑