Doğa

Published on Aralık 21st, 2021

0

Türkiye’de korunması gereken hayvanlar katlediliyor

HDP Milletvekili Murat Çepni, nesli tükenmekte olan hayvan türlerinin katledilmesine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. 

Türkiye’de nesli tükenen ve tükenmekte olan onlarca hayvan türü bulunuyor. Örneğin, Doğa Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de alageyiklerin sayısı 100 bin olması gereken 300’e, yaban koyunlarının sayısı 30 bin olması gerekirken bin 380’e düştü.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın 2020 Yaşayan Gezegen Raporuna göre ise son 50 yılda insan etkisi altında canlı türlerinin popülasyonları yüzde 68 azaldı. Hayvan türlerini yok eden avcılık faaliyetlerinin yanı sıra, hayvanların doğal ortamları ve sulak alanları da, iklim krizinin, maden, enerji, inşaat projelerinin neden olduğu yıkımlarla karşı karşıya. Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hayvanların hayatta kalma olasılığı giderek düşüyor.

Bakanlık verilerine göre 2019-2020 döneminde 4 bin 255 yaban hayvanı öldürüldü, 3 bin 041 avcıya avlanma izni verildi. Kaçak avlananların sayısının ise bunun 3-5 katı olduğu düşünülüyor. Hayvan haklarını savunan ve avcılığın yasaklanmasını talep eden demokratik kitle örgütleri de yaptıkları açıklamada; yönetmeliklerin değil, Kara Avcılığı Kanunu’nun değiştirilmesi gerektiğini, yönetmelikte yapılan değişiklikle yaban hayvanlarını avlamak veya öldürmek isteyen kişilerin cesaretlendirileceğini, men edilmiş yöntemler ibaresinin sadece hayvanlar için değil çevre ve insan sağlığı için telafisi imkansız zararlar verecek zehir bırakma uygulamasının önünü açacağını, çözümün hayvanların doğal yaşam alanlarında yeterli besin ve su bulabilecekleri ortamları sağlamak olduğunu belirtiyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin derhal yanıtlaması için Meclis’e verdiği soru önergesinde, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Çepni, şu soruları yöneltti: 
🔹 “Bu yönetmelik değişikliği yapılırken avcılık, doğal yaşam alanlarının daralması ve bozulması gibi nedenlerle yaban hayvanı popülasyonunun hızla azaldığı gerçeği dikkate alınmış mıdır?
🔹 Bu yönetmeliğin, hayvanların avlanması için bahane oluşturacağı iddiası üzerine açıklamanız olacak mıdır? Bu yönetmeliğin denetimi ne şekilde yapılacaktır?
🔹 Bu yönetmelik değişikliğinin, Türkiye’nin onayladığı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesine aykırılık teşkil ettiğini düşünmüyor musunuz?
🔹 Yönetmelikte bahsi geçen ‘men edilmiş yöntemlerin kullanılması’ ibaresinin zehir bırakma uygulamasının önünü açacağı iddiaları bakanlığınızca incelenmekte midir Doğaya, çevreye, insan sağlığına da zarar verecek zehirli maddelerin doğaya bırakılması nasıl engellenecektir? Bunun denetimi ne şekilde yapılacaktır?
🔹Hayvanların insanlara zarar vermelerini engelleyecek, ekolojik koridor, sulak alanların korunması, hayvanların doğal ortamlarında beslenmelerinin sağlanması gibi önlemler neden alınmamaktadır?
🔹 Türkiye’de hayvan hakları konusunda çalışan demokratik kitle örgütlerinin avcılığın yasaklanmasını talepleri için bakanlığınızın çalışması var mıdır? Avcılığın, hayvan hakkı ihlali olduğunu düşünmüyor musunuz?
🔹 Yaban hayvanlarının korunması için bilimsel temelli etkin politikalar üretecek misiniz?
🔹 Bakanlığınızın, yönetmeliğe dayandırılarak yaban hayvanlarının katledileceğini dikkate alarak, bu yönetmeliğin kaldırılması için çalışması olacak mıdır?”

(ETHA)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑