Ekoloji

Published on Temmuz 21st, 2020

0

Türkiye Avrupa’nın çöplüğü mü?

Türkiye’ye 2004 yılından bugüne Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıklar 173 kat arttı.

Türkiye 2019’da sadece Avrupa’dan 48 bin 500 ton plastik atık ithal ederek kıtanın plastik çöpünü en fazla alan ülke konumuna geldi.

EUROSTAT (Avrupa İstatistik Ofisi) verilerine göre Türkiye’nin ithalatı 2016 yılı başında ayda 4 bin ton iken, 2018 yılı başında aylık 33 bin tona, 2019’da ise en yüksek seviye olan 48 bin 500 tona çıktı. Bir başka deyişle Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2004 yılından bugüne 173 kat arttı.

Bu atıkların geldiği ilk beş ülkenin ise İngiltere (153.967), İtalya (89,047), Belçika (85.843), Almanya (67.466) ve Fransa (56.824) olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, makinede işlenerek parçalanmış olan plastiklerin mikro plastik formuna dönüşerek hava, kara, deniz ve tatlı su ekosistemlerini ciddi anlamda tehdit ettiğine dikkat çekerken “Plastik atıkların içerisinde bulunan tıbbi atıklar koronavirüs riskini de artırıyor” ifadelerini kullanıyor.

Konuyu Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP de mart ayında Meclis gündemine getirmiş ve çöp ithalatının derhal durdurulmasını istemişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, ”Üste para vererek virüs ithal etmeyelim. Covid-19 salgınının önüne geçilene kadar yurt dışından çöp ithalatı durdurulmalı” demişti.

“EKOSİSTEM TEHDİT ALTINDA”

Avrupa’dan hammadde iddiasıyla çöp ithal etmesinin hem çevre hem de insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, şunları söyledi:

“İlk önce ülkemizde üretilen 2.5 milyon plastik çöple ilgilenelim. İç piyasadaki plastik atıklar işlenemez düzeyde kirli. Bu yüzden yurt dışından atık almak daha kârlı ve ucuz oluyor. Plastiklerin büyük kısmı geri dönüştürülemez ambalajlardan oluşuyor. Bu ambalajlar, dönüşüm sistemine alınamadığı için, denetimsizlik yüzünden sağa sola kontrolsüz bir şekilde dağıtılıyor ve yakılıyor. Adana’da, ithal edilen plastik ambalajların bir kısmı yol kenarına ya da kanal kenarlarına terk ediliyor. Çoğunluğu mikro plastik formunda olan atıklar ekosistemleri ciddi anlamda tehdit ediyor.”

(Manifesto)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑