Gençlik no image

Published on Temmuz 20th, 2021

0

Suruç’ta katledilen 33 “Düş Yolcusu”nun hayat yolculukları

SURUÇ KATLİAMI’NIN 6. YILI – Kobanili çocuklara oyuncak götürmek için Türkiye’nin farklı illerinden Urfa Suruç’a giden ve canlı bomba saldırısı sonucunu yaşamını kaybeden 33 “Düş Yolcusu”nun hayat yolculuklarını paylaşıyoruz…

Çocukluk arkadaşı ile birlikte Suruç’a gidenler, inşaatta çalışıp para biriktirip çocuklara oyuncak alanlar…

TIKLAYIN – Suruç’ta Öldüler, 16 İlde Uğurlandılar

“Hiçbir düş yarım kalmasın” dediler, Kobanili çocuklara oyuncak götürmek için Türkiye’nin farklı illerinden Urfa Suruç’a gittiler. Canlı bomba saldırısı sonucu hayatarını kaybettiler. Tarih, 20 Temmuz 2015 idi. 

Arkadaşlarının seslendiği hali ile “33 Düş Yolcusu”nu  paylaşıyoruz…

Aydan Ezgi Şalcı

1996’da Ordu’da dünyaya geldi. Lise son sınıf öğrencisi iken Samsun’a taşındı. Samsun’da seçim süreci boyunca gönüllü olarak HDP için çalıştı. HDP ile ilgili “Türk, Kürt, Alevi, Sünni, LGBTİ, kadınları bir araya getiren yegâne partidir. Özgürlük söylemini en ayakları yere basarak ve en çok kullanan parti HDP’dir “ dedi. Ezgi bir heteroseksüel olarak LGBTİ mücadelesi yürütüyor ve “Hetero hayatların eşcinsel hayatlara vakıf olamayışının yarattığı iletişim sorunlarına karşı” hazırladığı kitabı çıkarmak için çalışıyordu. 19 Mayıs Üniversitesi’nde gazetecilik okuyordu.

Alican Vural

1996’da Samsun’da doğdu. Üniversite hayatında SGDF faaliyeti yürütmeye başladı. Çocukluğundan itibaren çalışarak kendi yaşamını idame ettiriyordu. 19 Mayıs Üniversitesi Kamu Yönetimi Siyaset Bilimi bölümü öğrencisi idi.

Mert Cömert

1996’da Samsun’da dünyaya geldi. Samsun’un Bafra ilçesinde yaşamını devam ettiriyordu. Bafra Demir Çelik Meslek Lisesinde okudu. Çevresi tarafından çok sevilen Mert’in en büyük isteklerinden biri Karadeniz’den mücadelenin yükseltilmesiydi. Karadeniz’in devrimci mücadelesini Hopa’da gördüğünü söyleyen Mert kendini Hopa’lı olarak görüyordu. Saldırıdan ağır yaralandı. 26 gün yaşama tutunmaya çalıştı ancak yaşamını kaybetti.

Emrullah Akhamur

1990’da Mardin’de doğdu. 4 yaşına kadar Mardin merkeze bağlı Girmasek(Höyüklü) köyü, Torîkê (Torbacık) mezrasında yaşadı. Köy çevresindeki askeri hareketlilik yüzünden Kızıltepe ye yerleşen ailesiyle beraber o da Kızıltepe’ye taşındı. İlkokulunu Cumhuriyet ilköğretim okulunda can arkadaşı Murat Yurtgül ile tamamladı. Ardından Kızıltepe Atatürk lisesine başladı. Lise hayatı boyunca sessiz sakin bir yaşam sürdürdü. Son dönemde tiyatroya ilgi duydu ve arkadaşlarıyla beraber Kızıltepe’de ilk tiyatrosu olan “Sevgülü Kabareler” de defalarca oynadı.  Mersin üniversitesi Tarih Bölümü’nde okumaya başladı. En sevdiği yazar ise Bukowski’ydi.

Murat Yurtgül

1991’de Mardin Kızıltepe’de doğdu.  Aslen Derik Qizilê (Boyaklı) köyündendir. İlkokulu Cumhuriyet ilköğretim okulunda sınıf ve kader arkadaşı Emrullah Akhamur’la beraber okudu. İlkokul hayatı sakindi. Daha sonra kazandığı Kızıltepe Anadolu lisesine başladı ve son sınıfta geçiş yaparak Kızıltepe Atatürk lisesine geçti.  Emrullah’la beraber mezun oldular.

Ardından İstanbul Arel üniversitesi Psikoloji bölümüne yazıldı. Arkadaşları onu şöyle analtıyor: “Üniversite hayatında kendisine çok şey kattı. Onun için kitap okumak bir tutkuydu. Bukowski ayrı bir yer tutar hayatında… Hatta çevresindeki insanlara zorla kitap okuttururdu.  İnsan hayatının değerini, yardımlaşma hissini merhamet, sevgi ve yapıcı olmayı bir görev bildi. Eğitim sisteminin sıradanlığını ve pasif oluşunu hep eleştirdi.”

Nuray Koçan

1993’te Bursa’da doğdu. Mudanya Sami Evkuran Anadolu Lisesini bitirdi ve Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu.  Kadına yönelik şiddet konulu panellerde etkinlerde sorumluluk aldı.

Nazlı Akyürek

1994’te Diyarbakır’da doğdu. Karasu Atatürk Anadolu Lisesini bitirdi.  Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Kürtçe bilmiyordu ancak hızlı bir şekilde Kürtçe kelimeleri öğreniyordu. Kürtçe konuşulunca anlamlarını sorardı hemen.1 Mayıs’ta Taksimde olmayı istemişti. Uaşım sorunu nedeni ile 1 Mayısı İzmit’te kutlamıştı.

Cebrail Günebakan

1992’de İstanbul’da doğdu. Elazığ- Karakoçanlı.  2010 yılında Maltepe’de yapılan bir operasyonla, taş atan çocuklar yasası kapsamında tutuklandı. Yaklaşık 1.5 yıl Tekirdağ Hapishanesi’nde kaldı. 2012 yılında tahliye olduktan sonra Muğla’da kısa bir süre üniversite gençlik çalışması ve Ege bölgesinde gençlik çalışmaları faaliyetinde bulundu.

2013 yılında tekrar İstanbul’a geldi. Bu süreçte Gezi Ayaklanması’nın barikatlarında, Taksim’de ve İstanbul’un emekçi semtlerinde gerçekleşen halk forumları ve meclislerde yerini tereddütsüzce aldı.

Gezi Direnişi sonrası uyuşturucuya karşı mücadele ederken 2013 yılının yazında çetelerce vurularak ağır yaralandı; ardından 2013 yılının sonbaharında tekrar tutuklanıp Kandıra Hapishanesi’ne gönderildi. Yaklaşık 7 aylık bir tutukluluk döneminin ardından tekrar tahliye oldu. Tahliyesinden sonra İstanbul’da gençlik çalışmalarında tekrardan yerini aldı.

Büşra Mete

1992’de İstanbul’da doğdu. Aslen Elazığlı. Ertuğrul Gazi Lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümüne okuyordu.  Kürecik’te füze kalkanına karşı yürütülen kampanyada ve Van depremzedeleriyle dayanışma için Van’a gidildiğinde oradaydı.

Polen Ünlü

1992’de Çanakkale’de doğdu. Baba Karslı Anne Sivaslıdır. 2011’den itibaren İstanbul Üniversitesi’nde üniversite gençlik ve genç kadın faaliyetlerinde bulundu. Roboski Katliamı’nın 1. yıldönümünde Roboskili ailelerle acılarını paylaşmaya gitti. 2013 yılında Gezi Ayaklanmasında yerini aldı.

Hatice Ezgi Sadet

1995’te İstanbul’da doğdu. Sivaslı. HDP’nin genel seçim çalışmalarında ve gençliğin akademik demokratik mücadelesinin aktif bir öznesi oldu.

Vatan Budak

1993’te İstanbul Gaziosmanpaşa’da doğdu. İzzet Baysal Elektrik Elektronik Yüksek Okul Mezunu. Arkadaşları onu “çok cesurdu” diye anlatıyor. Soma Katliamı sırasında Soma’ya işçilere yardım etmek için gitti. 

Ferdane Turan Kılıç

1960 yılında İnegöl’ün Mezit köyünde doğdu. Çocukluğunun bir kısmını köyde geçirdikten sonra ailece Bursa’ya taşınmaları sonucu yaşamını burada sürdürdü.

Gençlik yıllarında Çerkes derneklerinde faaliyet göstermeye başladı. Çerkes geleneklerine göre yaşamayı sürdürmeye gayret etti. 1988 yılında Bursa Çerkes Derneği bünyesinde birlikte faaliyet sürdürdüğü Metin Kılıç ile evlendi.  Bu evlilikten iki çocukları dünyaya geldi: Nartan ve Sinem.

Ulusal, kültürel çalışmaların yanında demokratik siyaset alanında ve kadın mücadelesi içerisinde de yer aldı. Çerkes derneklerinde kadın komisyonu ve yönetim kurullarında yer aldı. Kadın mücadelesine aktif olarak Emekçi Kadınlar Derneği (EKD) ile başladı ve sonrasında Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) kuruluş çalışmalarında yer aldı.

Sosyalist Kadın Meclisleri Bursa sözcüsü oldu. Ezilenlerin Sosyalist Partisi kuruluş sürecine katıldı. Halkların Demokratik Kongresi ve ardından Halkların Demokratik Partisi kuruluş süreçlerinde yer aldı. HDP Parti Meclisi’nde Çerkes halkından bir kadın olarak yer aldı. Yerel seçimlerde HDP’nin Bursa Nilüfer Belediyesi eş başkan adayı oldu.

Nartan Kılıç

1991 yılında Bursa’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Nalçik’e gitti. Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nde okudu.

Çok okuyan ve araştıran biriydi. Özellikle sosyalizm deneylerini inceliyordu. Fotoğraf makinesi koleksiyonu vardı. Fotoğraf çekmek, ata binmek özel merakları arasındaydı. Senaryo yazma denemeleri bulunuyordu.

Anne ve babasının Çerkes derneklerinde yürüttüğü mücadele çocukluğundan itibaren dernek faaliyeti içinde bulunmasını sağladı. Bursa Çerkes Derneği’nin folklor ekibinde yer aldı, sosyal etkinliklerine destek verdi.

Lise yıllarında, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun yaz döneminde gerçekleştirdiği kamplara katıldı. Kobani yönetiminin kentin yeniden inşası çağrısının ardından orada bulunmak gerektiği üzerine kendisi ve ailesiyle tartışmalar yürüttü. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun “Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz” çağrısı üzerine hiç tereddütsüz Kobani yolculuğuna çıktı.

Okan Pirinç

1997 yılında Hatay/Samandağ’ın Hancağız Köyü’nde doğdu. Arap Alevi ulusundan olan Pirinç, lise yıllarında politika ile tanıştı Kobanê’li çocuklar için topladığı oyuncaklarla Suruç’a gitmişti.

Arkadaşları Okan’ı “Cana yakın ve güler yüzlüdür insanlarla kurduğu ilişkide samimi ve sevgi doludur. Hayat dolu olan Okan insanları yardım etmeyi seven birisidir” diye anlatıyor.

Serhat Devrim

1996’da Muş’ta doğdu. 14 yaşında Muş’taki ailesinin evinden kaçarak İstanbul’a geldi. Okmeydanı gibi emekçi semtlerde yaşadı. Gezi direnişine katıldı, Guy Fawkes maskesiyle en ön barikatlarda yer alan çapulculardan. Defalarca gözaltına alındı. 15 gün boyunca Berkin Elvan’ın hastane nöbetini tuttu.

Kısacık ömrüne birçok isyan sığdırdı. Dayatılan hiçbir düzeni kabul etmedi. Her seferinde kaçtı. Hep mazlumun yanındaydı. Arkadaşları onu, “Biri açken yatamazdı. İnsanları seviyordu, bu yüzden hiçbir yere sığmıyordu. Hayat doluydu. İnsanları çok seviyordu. Hep isyan yüklüydü. Anarşist ruhluydu. Dayatılan bütün düzenleri reddediyordu. Halktan yanaydı. Onun için istediği bir şeyi yapmanın önünde bir engel yoktu” diye anlatıyor.

Çağdaş Aydın

1988 Dersim doğumlu. Çağdaş genç bir serüvenci, doğa tutkunu, sosyal medya çalışanıydı. Toplumsal alanda halkların sorunlarına ortaktı; işçi katliamları, iş cinayetleri, doğa yıkımları kısaca ne kadar sorun varsa buna merhem olmak için çalışmalar içerisinde olurdu. Bir dönem Etkin Haber Ajansının muhabirliğini de yaptı.

Çağdaş yoldaş iki üniversite bitirmesine rağmen bu ülkede düzenli bir iş bulamamanın rahatsızlığı içindeydi. Arkadaşları onu “Cumartesi annelerini hiç yalnız bırakmadı. Doğayı severdi. Haksızlığa tahammülü olmazdı” diye anlatıyor.

Duygu Tuna

1979 yılında Dersim Nazimiye doğumlu. Küçük yaştan beri emekçilik yaptı. Ev temizliği işlerinden garsonluğa kadar birçok işte çalıştı. Kısa bir süre hapishane yaşamı olan Duygu Tuna, ESP Kartal İlçe Yöneticiliği, SKM il yürütme görevlerini üstlendi.

Cemil Yıldız

58 yaşındaydı. ESP’nin çeşitli alanlarında çalışma yürüttü. ESP Esenler İlçe Başkanlığı, Tutsak aileleriyle ilgili kurumda çalıştı. 7 Haziran 2015 Seçimlerinde Sinop HDP Sinop Milletvekili adayıydı.

12 Eylül öncesi Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi’nde okudu. Lise öğretmeni oldu. Siyasi çalışmaları nedeniyle öğretmenlik yapamadı. 12 Eylül döneminden kısa bir süre önce Diyarbakır’da hapishanede tutuldu.

12 Eylül döneminde de 4.5 ay Elazığ hapishanesinde kaldı.  Elazığ hapishanesinde tutukluyken yaşanan isyan nedeniyle verilen 3,5 yıl hapsi Bartın ve Sinop hapishanelerinde yattı. Sonrasında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Geçinebilmek için lokantacılıktan gelinlik dikimine çeşitli işler yaptı. Ancak her daim de siyaset hayatlarının bir parçası olmaya devam etti.

Ece Dinç

1995 yılında Düzce’de doğdu. Gezi Direnişi ve Rojava mücadelesi Ece’nin yaşamının dönüm noktaları oldu. HDP-HDK Kadıköy Gençlik Meclisleri çalışmasında yer aldı. SKM İstanbul İl koordinasyonu üyesiydi. HDP Kadıköy İlçe yöneticiliği görevlerinde yer aldı. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunuydu.

Koray Çapoğlu

Kendisini  Devrimci Trabzonsporlu olarak tanımlıyordu. Çopoğlu, Suruç’a elinde Trabzonspor bayrağı, kolunda Trabzonspor bilekliği ile gitti. Hrant Dink’in anmasında, Gezi’de, 1 Mayıs’ta yerini aldı, ardından da Kobani’nin sesine ses katmak için yola çıktı. Konsere, Gezi’ye, ormana, dağlara, 1 Mayıs’a, Hrant Dink anmasına Trabzonspor bayrağıyla gelen adam; Suruç’ta Trabzonspor bayrağını dalgalandırırken katledildi. Çapoğlu, İstanbul’da reklam sektörüne iş yapan bir matbaada çalışıyordu.

Medali Barutçu

1996’da Mus’ta doğdu İstanbul Şile Anadolu Öğretmen Lisesini kazandı. Lise’de arkadaşlarıyla örgütlü bir ortam kurup Kürtçe üzerine çalışmalar, okumalar yaptıkları için okulda “PKK’li çocuk, terörist” diye lanse edildiklerinden bu okulu bırakmak zorunda kaldı. Eğitimine Muş Anadolu öğretmen lisesinde devam etti. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandı. Arkadaşları onu “Sürekli kitap okuyan biriydi” diye anlatıyor.

Osman Çiçek

1992 Urfa doğumlu. Aslen Suruç’lu. Ailesi şimdi Akçakale’de yaşıyor. Tamir işçisi. Kasım Deprem’le çocukluk arkadaşları. Ailelerinin ifadesine göre birbirinden ayrılmazlardı. İkisi de 1992 doğumlu. Yine ailesinin anlatımlarına göre aile içerisinde sessiz sakin kişiliği öne çıkıyor. Çevresinde oldukça sevilen bir arkadaştı. Suruç’a Kasım Deprem’in önerisiyle gitti, katledildi.

Kasım Deprem

1992 Urfa doğumlu. Aslen Suruç’lu ve Osman Çiçek gibi aile Akçakale’de yaşıyor. Kasım, Adıyaman Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümünü kazanıp bir yıl okuduktan sonra tekrar sınava girdi. Çevresinde yardımseverliğiyle, alçakgönüllülüğüyle bilinen, sevilen biriydi.

Süleyman Aksu

1990’da Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde dünyaya geldi. 10 kardeşi var. İlk-orta öğretimini Yüksekova’da tamamladı. Yüksekova Anadolu Lisesi İngilizce bölümünü kazandı.  Çukurova Üniversitesi İngilizce öğretmenliğini bitirdi. Üç yıllık öğretmendi. Arkadaşları onu, “Öğrencileri sosyal etkinlikler çevresinde yetiştirmeye çalışırdı. Kendini sosyalist bir aktivist olarak görürdü. Çeşitli yurt dışı eğitim programları sayesinde öğrencilerini yurt dışına götürdü” diye anlatıyor.

Erdal Bozkurt

1988 yılında Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Sorguçlu köyünde doğdu. İnşaat işlerinde çalışıyor. Evli ve 3 çocuk babası. HDP Darıca İlçe örgütüne üyeydi.

Evrim Deniz Erol(Mücahit Erol)

19 yaşındaydı. Toplumsal olaylara duyarlıydı. Gerektiğinde eşcinsellerin yanındaydı gerektiğinde Özgecan Aslan için eylem yapanların… Evrim Deniz Erol, anarşistti. Ailesi Hizbullahçıydı ve E. Deniz’i de öyle yapmak istiyordu. Ailesine karşı geldiği gibi Mücahit’in yerine Evrim Deniz’i kullanıyordu.

Alper Sapan

19 Yaşındaydı. Eskişehir Anarşi inisiyatifi üyesi. 15 Mayıs 2014 yılında politik bir tavır olarak vicdani reddini açıklamıştı.

İsmet Şeker

65 yaşındaydı. İnşaat ustası. Kobani’nin özgürleştiği gün  oğlu Mustafa’yı kaybetti.  Oğlunun ardından iki ay sonra eşi Zahide Şeker de hayata veda etti.

Birkaç ay içinde iki ölümün sarstığı baba İsmet Şeker, yine de bir başkasının acısına derman olmayı, yarasını sarmayı ihmal etmedi ve Kobani yoluna düştü.

İsmet Şeker’in amacı oğlunun öldüğü toprakları görmek, Kobanê’nin bir avuç toprağını Gazi’ye, oğlunun mezarına serpmekti. Başka bir neden de Kobani’ye hastane yapmak istiyordu.

Uğur Özkan

1989’da Cizre’de doğdu. Gerçek ismi Hogir. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin üyesiydi. Özkan, ailesi 1993 yılında devletin saldırıları nedeniyle İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştı. Mersin Üniversitesinde SYKP’yle tanıştı.

Üniversitede aktif siyasi mücadelesi nedeniyle okuldan atıldı. İstanbul’a gelen Uğur Özkan bir inşaat işçisi olarak SYKP Bahçelievler ilçe örgütünde çalıştı.

Hogir, Soma protestosunda, Taksim 1 Mayıs’ında, Uğur Madımak anmasında, Ermeni Süryani Rum soykırımı protestosundaydı. Kadın katliamlarına, LGBTİ’lere yöneltilen nefrete karşı sokaktaydı. HES’lere baraj olanlardandı. Arkadaşları onu, “Gördüğü her insanla iletişim kurabilen herkesi seven biriydi. İnsanlarla birlikte hayvanları da çok severdi. Hatta Yedikule Barınağı’na bütün maaşını vermiş, yardım etmişti, Hogir’i direnişçi, enternasyonal, hümanist kişiliğiyle hatırlayacağız” diye anlatıyor.

Yunus Emre Şen

Kürt emekçi bir ailenin 6 çocuğundan beşincisi. 30 Mart 1993’de Van’da dünyaya geldi. Üniversite sınavlarında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili Edebiyatı bölümünü kazandı ve Ankara’ya gitti. Roboskî Katliamından etkilenir. Arkadaşları onu, “Mütevazıdır. Kafasına koyduğu işi mutlaka yapar. Esprilidir. Yanındaki yoldaşların gelişimleri ile yakından ilgilenir. Kendisini teorik ve pratik anlamda geliştirmek noktasında kendi ile savaşır daha fazla okur ve daha fazla emek harcar. Çok dik başlı dediğim dedik yönü vardır Keke’yi kimse fikrinden kolay kolay çeviremez. Heyecanlı ve sabırsızdır planladığı bir işin hemen olmasını ister” diye anlatıyor.

Nazegül Boyraz

1962’de İstanbul doğumlu. 4 çocuğu vardı. CHP’liydi. Arkadaşları onu, “Dini, dili ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun temel felsefesi olan hümanizm ile insanları kucaklayan bir kadın. Sosyal medya üzerinden kampanyayı görüyor araştırıyor ve katılıyor” diye anlatıyor.

Veysel Özdemir

Amed/Dicle doğumlu. 20 yaşında. Dersim Üniversitesinin iki yıllık bölümünü kazandı, gitmedi. Üniversiteye girmek için hazırlık yapıyordu. Kampanyaya sosyal medya üzerinden katıldı. Gitmeden bir ay önce inşaatlarda çalışarak kazandığı para ile oyuncaklar aldı. Arkadaşları onu “Çalışkan, emekçi, sorumluluklarını bilen bir gençti. Kadınlara karşı davranışları nedeniyle kız kardeşleri tarafından çok fazla seviliyordu” diye anlatıyor. (EMK)

*Suruç’ta yaşamını kaybedenlerin bilgilerini bianet’le paylaşan Suruç Aileleri İnisiyatifi’ne teşekkürlerimizle..

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑