Almanya

Published on Ağustos 16th, 2020

0

Stuttgart’ta İran’da 40 yılın en büyük grevleriyle dayanışma

Mitingde Almanca ve Farsça yapılan konuşmalarla, İran’da 1 Ağustos’tan beri başta şeker fabrikası işçileri ve çeşitli iş yerlerinde gerçekleşen işçi grevleri dile getirildi.

Gül GÜZEL (Stuttgart)

Almanya’nın Stuttgart şehrinde dün yapılan miting ile İran Devleti protesto edildi. Alman-İran dayanışma grubu Stuttgart’ın Rotebühl Platz meydanında düzenlediği miting, saat 16.00 – 18.00 arası gerçekleşti.

Mitingde Almanca ve Farsça yapılan konuşmalarla, İran’da 1 Ağustos’tan beri başta şeker fabrikası işçileri ve çeşitli iş yerlerinde gerçekleşen işçi grevleri dile getirildi.

İran’da 5 haftadan beri Grevde olan işyerlerinden biri olan Industriekomplex Haft Tappeh şeker fabrikası işçilerinin yürüttüğü greve dair bilgilendirme konuşmaları yapıldı. İran’daki bu işçi grevine enternasyonal düzeyde 80 civarında Sendikanın da dayanışmalarını açıkladıkları belirtildi. Şeker fabrikası işçilerinin 5 haftadan beri sürdürdükleri haklarını isteme grevinin başarıya ulaşabilmesi için maddi ve manevi desteğe ihtiyaçları olduğu dile getirildi. Bu konuda hazırlanan el ilanları kent sakinlerine dağıtıldı. Hameniy’nin bu sistemin başı çekeni olarak tarihi bir çöküntüyü hazırladığı, bu yüzden 1.500 muhalif kişiyi katlettirdiği, 8.000 kişiyi de cezaevlerine attırdığı sert bir şekilde dile getirildi. Ardından ‘’İran rejimi, katil, terör, insanları asan ve ölüm demektir!’’, ‘’Kahrolsun İran İslamist rejimi!’’, ‘’Bütün politik tutsaklara özgürlük!’’, ‘’İran işçileriyle dayanışmaya!’’, ‘’İdamları durdurun!’’, ‘’Yaşasın adalet ve özgürlük!’’, ‘’Yaşasın enternasyonal dayanışma!’’ sloganları defalarca tekrarlandı. Açılan büyük pankartlarda Almanca ve Frasça’’Kahrolsun İslamist İran Rejimi!’’ yazılırken, İran’da şimdiye kadar idam edilen ve idam edilme kararı verilenlen bir çok kişinin posterleri de açıldı.

Tutuklu gazeteci Qolian Sepideh’e özgürlük

Yapılan mitingde şeker fabrikası işçileri için yapılan bilgilendirmelerin yanısıra yine işçilerin grev yaparken uğradıkları şiddeti haber yaptığı için, 21 Haziran 2018’de tutuklanan gazeteci Sepideh Qolian için de adalet ve özgürlük talep edildi. 

Sepideh Qolian Evin cezaevinden Kasım 2018’de serbest bırakıldıktan sonra, orada kendisine uygulanan işkence, taciz, ölüm tehditlerini sosyal medya hesabında açıkladığı için Ocak 2019’da yine tutuklanarak, Ekim 2019’da da Garçak Kadın Cezaevine atılmıştı. Kendisinin insan hakları savunucusu olması ve bu yüzden 5 sene hapis cezasına çarptırılmasından dolayı, gazeteci Sepideh, İran İslamist Cumhuriyet Sisteminin uygulayıcısı olan Hameniy’den af edilmesini istemedi.

İran Molla rejimi

İran Molla rejimi, 40 yılı aşkın süredir insan hakları ihlalleri, idam cezaları, kadına yönelik şiddet ve katliamlara her gün yenilerini eklemekle haberlere yansıyor. Kendisine uygulanan Uluslararası ambargolar neticesi, ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşıyor…

Ekonomi sorunlarının gittikçe büyümesini halkına karşı sorumsuzluk ve şiddete çevirmesi nedeniyle birçok işyerinde grevler ve sokak eylemleri gerçekleşiyor. Ancak bu konuları haber yapıp, kamuoyuna duyurmaya çalışan birçok gazeteci de tutuklanıp, cezaevlerine atılıyor…

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑