Asya

Published on Temmuz 14th, 2022

0

Sri Lanka: Devlet başkanı Singapur’a kaçtı, sendikalar sokağa çıkmaya hazırlanıyor

Sri Lanka’da halk protestoları sokağa çıkma yasağına rağmen sürüyor. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa Singapur’a kaçtı. Sendikalar 18 Temmuz’dan itibaren protesto eylemleri başlatacaklarını açıkladı.

Sri Lanka’da hayat pahalılığı ve iktidarın ekonomi politikalarına isyana dönüşen halk protestoları sokağa çıkma yasağına rağmen sürüyor. Başbakanlık ofisi ve parlamento önünde dün kitlesel eylemler düzenlenmiş polis ve asker müdahalesi nedeniyle çok sayıda kişi yaralanmıştı. 

Bugün ise Sri Lanka Ulusal Sendika Koordinasyon Merkezi 18 Temmuz’dan itibaren bir dizi protesto eylemi başlatacaklarını açıkladı. 

Sendika Başkanı Wasantha Samarasinghe basına yaptığı açıklamada, kamu ve özel sektörde binden fazla sendikayı temsil eden Ulusal Sendika Koordinasyon Merkezi’nin pazartesinden itibaren halkla birlikte protestolara katılacağını söyledi. 

Başkent Kolombo’da uygulanan sokağa çıkma yasağını dikkate almayacaklarını ve çalışmalarına devam edeceklerini belirten Samarasinghe, Başbakan Ranil Wickremesinghe’yi de Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçmasının ardından Başkanlık koltuğuna atlamaya çalışmakla suçladı. 

Ulusal Sendika Koordinasyon Merkezi Başkanı, pazar günü de Gotabaya Rajapaksa ve Ranil Wickremesinghe’nin görevlerinden alınması ve ülkede istikrarın sağlanması planlarına ilişkin bir öneri sunacaklarını söyledi. 

Bu arada başkentteki Galle Face sahil parkına kurdukları kampla tanınan “GotaGoGama” protesto kampanyasını temsil eden aktivistler ise devlet başkanlığı konutu, başbakanlık ofisi gibi kurumlardan çekildiklerini açıkladılar. Yapılan açıklamada, mücadeleyi sürdürmek üzere Başkanlık Sekreteryası/eski Parlamentonun ön kısmını ve Galle Face Parkı’nı işgal etmeye devam edeceklerini duyurdular. 

Öte yandan 13 Temmuz’da istifa edeceği duyurulan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ise henüz istifa etmedi. Sri Lanka basını Rajapaksa’nın uçağının Singapur’a iniş yaptığını bildirdi.

NE OLMUŞTU?

Sri Lanka’da halk, 9 Temmuz’da Devlet Başkanı Rajapaksa’nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa’nın oradan ayrıldığı ileri sürülmüştü. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifayı kabul ettiği bildirilmişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçtığı doğrulandı. Rajapaksa askeri bir jetle ülkeyi terk ederek on yıllardır ülkeyi yöneten ailevi hanedanlığa son verdi. BBC’ye konuşan kaynaklar, kardeşi eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa’nın da ülkeyi terk ettiğini söyledi. Başkan Gotabaya Rajapaksa’nın en küçük kardeşinin 24 saat önce ülkeyi terk etmesi engellenmişti ancak şimdi ABD’ye gittiği söyleniyor.

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan halk ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı. Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti. Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, eylemler sırasında “kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması” talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Sri Lanka Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) Uluslararası Bürosu, ülkede protestolara uzanan süreci ve bundan sonra ne olacağına dair soruları gazetemize değerlendirdi. 7 başlıkta derlediğimiz kapsamlı analize buradan ulaşabilirsiniz.

(Evrensel)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑