Kültür-Sanat

Published on Ağustos 4th, 2020

0

Selfie çekerken neo-klasik heykeli kırdı

Avusturyalı bir turist, ünlü İtalyan heykeltıraş Antonio Canova’nın alçıdan yaptığı bir heykeli selfie çekmeye çalışırken kırdı. Heykelin ayak parmaklarını kırdıktan sonra kaçan turistin kimliği rezervasyon kaydı sayesinde belirlendi.

İtalya’nın önde gelen neo-klasik heykeltıraşlarından Antonio Canova’nın bir alçı heykelinin üzerine oturan bir turist, heykelin ayak parmaklarını kırdı. Olay, Antonio Canova’nın 1757 yılında doğduğu Possagno kasabasında açılan müzede yaşandı. Antonio Canova Gypsotheca Müzesi’nin açıklamasında “Avusturyalı bir turist, Paolina Borghese heykelinin üzerine oturarak iki ayak parmağının kırılmasına yol açtı, ardından da olayı bildirmeden aceleyle müzeden uzaklaştı” denildi.

Müzenin açıklamasına göre, güvenlik görevlileri heykelin zarar gördüğünü birkaç dakika sonra fark ederek alarmı çalıştırdı. Kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, Avusturyalı bir turist kafilesinde yer alan kişinin, selfie çekmek için heykelin üzerine oturduğu belirlendi. Avusturyalı turistin müzedeki rezervasyon kaydı sayesinde kimliğinin belirlendiği ve olayın kolluk kuvvetlerine bildirildiği açıklandı.

‘ŞUURSUZ BARBAR’

İtalya’nın tanınmış sanat eleştirmenlerinden, Possagno Canova Vakfı Başkanı Vittorio Sgarbi “şuursuz barbar” diye tanımladığı turistin ülkesine dönmeden bulunması ve cezalandırılması çağrısı yaptı. Müze de, ziyaretçilerin sanat eserlerine saygı ve sorumluluk bilinciyle yaklaşılması gerektiğini, bunun “medeni bir görev” olduğunu vurguladı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE ELEŞTİRİ

Öte yandan İtalyan basınındaki haberlerde, müze yetkilileri de yeterli seviyede güvenlik tedbiri almadıkları gerekçesiyle eleştirildi. Possagno Belediye Başkanı Valerio Favero ise güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu yönündeki eleştirileri, “Medeniyet yoksunlarına karşı hiçbir tedbir sanat eserlerini korumaya yetmez” diye yanıtladı.

‘CAMEKANA ALMAK DOĞRU DEĞİL’

Belediye Başkanı, müzedeki güvenlik önlemlerinin kurallara uygun olduğunu da belirtti ve heykellerin kapalı camekan gibi bölmelere alınmaları halinde “ziyaretçilerin ışık oyunlarının yarattığı duygulardan mahrum kalacağını” vurguladı. Müze müdürü Moira Mascotto da “Ziyaretçilere her zaman buranın bir gypsoteca (alçı müzesi) olduğunu ve bunun dünyanın en hassas malzemelerinden biri olduğunu hatırlatıyoruz. Eserlere dokunmamaları ve hatta fazla yaklaşmamaları gerektiğini söylüyoruz” dedi.

(Duvar)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑