Çocuk

Published on Haziran 11th, 2021

0

Sekiz yılda 513 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi’nin raporuna göre son sekiz yılda en az 513 çocuk, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden çocukların yüzde 58’ini mülteciler oluşturuyor.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’deki çocuk işçiliğine dair hazırladığı raporu yayımladı.

Rapora göre, son sekiz yılda en az 513 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.

İşgücü piyasasında güvencesiz, esnek, ucuz emek anlamına gelen çocuk işçiliğinin Corona virüsü salgınıyla birlikte arttığı belirtilen raporda, “Patronların bu dönemlerde ucuz işgücü tercihinin artması, hanedeki yetişkinlerin işgücünden dışlanması da çocuk işçiliğin artmasına sebep oldu” denildi.

Bu yıl Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) dünyada çocuk işçiliğine son vermeye yönelik yasama ve uygulama eylemlerini teşvik etmek amacıyla “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı”nı başlattıği belirtilerek,  “ILO ve UNICEF, geçtiğimiz yıl, son 20 yılda kaydedilen ilerlemenin ardından Covid-19 salgını nedeniyle milyonlarca çocuğun çocuk işçiliğine itilebileceği ve çocuk işçiliğinde ilk kez artış görülebileceği belirtmişti” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’de çocuk işçiliğinin üretimi ayakta tutan bir olgu olarak varlığını koruduğu kaydedilen raporda, çocuk işçiliğinin gerçek boyutlarının belgelendiği söylendi.

TÜİK verilerine göre yüzde 70,6’sı erkek ve yüzde 29,4’ü kız çocuğu olmak üzere 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde başta göçmen çocuklar ve sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Öte yandan çocuk işgücü anketleri, Türkiye’de mevsimsel olarak, çocuk işçiliğin en az olduğu Ekim ila Aralık aylarında yapılıyor, bu da çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını gizliyor. Bunlar göz önüne alındığında, bugün Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi olduğu görülmektedir.

Çalışan çocukların çoğu eğitimine devam edemiyor

Raporda, çalışan çocukların sadece yüzde 65,7’sinin eğitimine devam edebildiği ifade edildi.

Çocuk işçiliğin azalmak bir yana giderek daha çok ağır ve tehlikeli işlere kaydırıldığına vurgu yapılan raporda, şu verilere yer verildi:

  • Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım
  • Yüzde 23,7’si sanayi
  • Yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor.

İş cinayetleri

Çocuk emeği, çocuk işçiliğin en kötü biçimleri arasında kabul edilen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma alanlarında yoğunlaşıyor.

Çocukların, iş cinayetlerinde yaşamını yitirme oranı da gittikçe artıyor. Verilere göre 2013’te 59 çocuk, 2014’te 54 çocuk, 2015’te 63 çocuk, 2016’da 56 çocuk, 2017’de 60 çocuk, 2018’de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk ve 2021’in ilk beş ayında 19 çocuk; yani 2013 ve 2021 (ilk beş ay) yılları arasında en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren çocukların yüzde 58’inin mülteci olduğuna yer verilen raporda, bu yıllar arasından en çok cinayetin inşaat, tarım ve orman işkollarında yaşandığı bildirildi. Raporda, 169 çocuğun 14 yaş ve altında olduğuna değinildi.

Çocuk işçiliğini önlemek için gerekenler

Raporda çocuk işçiliğini önlemek için talepler şöyle sıralandı:

Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir.

Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayımlanmalıdır.

Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir.

Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.

(GazeteKarınca)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑