Fransa

Published on Nisan 11th, 2022

0

Şair ve yazar Emirali Yağan için Paris’te veda töreni

Fransa’da yaşamını yitiren Şair ve yazar Emirali Yağan, memleketi Dersim’de sonsuzluğa uğurlanacak!

Yaklaşık 2 yıldır kaş ve sınır sistemi rahatsızlığı olan ALS ile mücadele eden Dersimli şair ve yazar Emirali Yağan (64)  tedavi gördüğü Fransa’da, geçtiğimiz hafta 9 Nisan günü hayatını kaybetti.

Paris kentinde Yağan`ın ailesi, dostları, sevenleri ve yoldaşlarından oluşan kalabalık bir kitleyle, Paris Alevi Kültür Merkezinde bugün onu memleketi Dersime uğurlamak için tören düzenlendi.

Emiralı Yağan ın cenazesi havalimanına uğurlandı. Emirali Yağan, Çarşamba günü Dersimde Toprağa verilerek sonsuzluğa uğurlanacak.

1958 Dersim doğumlu, Emirali Yağan; 1980 askerî faşist cunta yıllarında Ankara`da, TKP/ML örgütünün devrimci faaliyetlerini yürütmesi nedeniyle tutuklandı ve hapis yattı. Mütevazi, çalışkan bir devrimci olarak halk içinde sevilen Emiralı Yağan, aktif devrimci yaşamını yazın alanında sürdürme, edebiyat ve şiir üreterek halkın ve ezilenlerin mücadelesine katkı ve destek vermeye çalıştı. Sürgün olarak geldiği ve yaşamını sürdürdüğü Paris`te  sürekli üretti.

Emirali Yağan; Ankara Eğitim Enstitüsü ve Paris 8 Üniversitesi Modern Yazın Bölümü’nü bitirdi.
Mamak’ta kaleme aldığı ilk şiirlerini Urmiye Mavisi adıyla 1989’da kitaplaştırdı. Diğer şiir kitapları: Şarkılar Ülkesi (Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Ödülü 1990), Gitmek Bir Uzun Öykü (1995), Evvel Zaman Şiirleri (2003), Sahra, Sanrı ve Sara –Aylak Dizeler– (2007) Ve Denizi Kar Tuttu (şiir albümü, 2002). Silva Gabudikyan’ın Şarkıların Şarkısı adlı eserini Raffi Hermonn’la birlikte Ermeniceden Türkçeye çevirdi (2002). Cemal Taş’ın derlediği Abdullah Gündüz’ün Vasıya Mı –Fecir, Alacakaranlık ve Ömrüm– (2006) ve yine Cemal Taş’ın derlediği Dağların Kayıp Anahtarı-Dersim 1938 Anlatıları’nı Kırmanckîden Türkçeye çevirdi (2010). Dersim Tertelesi’ni konu alan “Qelema Süre/Kırmızı Kalem” (2009) ve devamı niteliğindeki “Kara Vagon” (2011) belgesellerine metin yazarlığı yaptı. Piya Yayın Kolektifi’nin kurucuları ve süreli yayınlarının editörleri arasında yer aldı. Şiirleri farklı müzisyenlerce bestelenip seslendirildi, değişik dillere çevrildi, yerli-yabancı antoloji, dergi ve gazetelerde farklı türde eserleriyle yer aldı.

Edebiyat ve şiir dünyası üretken bir değerini , devrimciler dostlarını, Dersim Halkı,  Şair Mehmet Çetin`in ardından Emirali Yağan`ı,  bir cevherini daha kaybetti.

AHM Fransa


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑