Sömürgecilik

Published on Temmuz 20th, 2020

0

Rojava Kadın Devrimi 8 yaşında

Stuttgart Şehir merkezinde Rojava’nın 8. yılı kutlandı.

Gül Güzel ( Stuttgart)

Dünyada bir ilke kadınlar Rojava’da imza attı. 19 Temmuz 2012’de Rojava’da gerçekleşen Halkların ortak direniş devrimi, tarihe ‘’Kadın Devrimi’’ olarak geçti. Rojava Devrimi, adeta devrim içinde devrim özelliğine sahiptir. Kadın, genç, ihtiyar ve tüm toplum adeta bir fikir devriminden, dil devriminden, eğitim devriminden ve devlet olmayan, demokratik otoritelerle politik devrimden geçti. O  anlamda, bütün dünya kadın mücadelesine de örnek olan Rojava Kadın Devrimi, kadının eşitlik, öz savunma, eşbaşkanlık vb. haklarının atılan ilk adımını resmileştirdi. Tam da bu yüzden 19 Temmuz 2020’de 8 yılı geride bırakan devrim, bir çok ülke ve şehirlerde kutlandı. Kutlamaların yapıldığı yerlerden biri de Almanya’nın Stuttgart şehriydi.

Rojava kadın devrimi kutlamaları 19 Temmuz, saat 13.00 civarında Lautenschlagerstrasse’de Kürdistanlı halklar ve dostlarının katılımıyla başladı. Devrim şehitlerine yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan yürüyüş yapılan Almanca açıklamalar ve devrimci marşlar eşliğinde Schlossplatz meydanındaki Stauefenberg alanında yapılan mitingle sona erdi.

Yürüyüş ve miting boyunca yapılan konuşmalarla Afroamerikan Georg Floyyd’un,’’Nefes alamıyorum; Anne nefes alamıyorum’’ sözlerine rağmen polislerin boynuna dizleriyle basarak öldürülmesi örneğiyle, komando özel güçlerinin/Polis devlet sistemlerine eleştirisel atıfta bulunuldu. ‘’Bizler de nefes alamıyoruz. Her gün katlediliyoruz. Kimliğimiz, dilimiz inkar ediliyor. Topraklarımız işgal, gasp altında. Bizler de o yüzden nefes alamıyoruz! Faşistlik fikir değil, suçtur!’’ şeklinde 21.yy’da gelişen polis devlet, sürdürülen gasp ve imha savaşları kınanarak, protesto edildi. Yürüyüş güzergahı boyunca devrimci marşlar eşliğinde ön saflarda yer alan devrimci kadınlar zaman zaman coşkuyla halaylara durdular. Pazar günü olmasına rağmen yapılan ‘Rojava Kadın Devrimini selamlama’ eylemine oldukça kalabalık bir kitle katıldı. En çok söylenen sloganların başında,’’Rojava Yaşasın!, Kadın Yaşam, Özgürlük!, Kahrolsun kölelik!, Rojava Kadın Devrimi yaşasın!, Rojava Devrimi Faşizmin sonu olacak!, Hep birlikte mücadeleye!, 19 Temmuz Rojava devrimi, Erdoğan faşizminin sonu olacak! ‘’oldu.

ROJAVA DEVRİMİNE DAİR BİR KAÇ NOT

19 Temmuz 2012 tarihi Kürt ve Ortadoğu halkları açısından önemli ve anlamlı bir gün oldu. Rojava devrimcileri Kobanê’den başlayıp Cezirê ve Efrîn kantonlarında halkların devrimini gerçekleştirdiler.

Rojava Devriminin sembol isimleri Gelhat, Diyar Bagok, Arîn Mîrkan, Silava, Lugerîn, Ebu Leyla, Ebu Emcet, Hevrin Xelef ve daha nice ismi sayılabilecek kahramanlardır. Devrim ve sosyalizm yolunda “Yolunuz, yolumuzdur” diyerek Rojava Devriminin Ortadoğu halklarına, dünya insanlığına özgürlük, eşitlik, adalet ve birlikte yaşamın ruhunu, bilincini, iradesini ve toplum modeli olma özelliğini taşıyor.

Rojava’daki Devrim hem Kürdistan hem de Ortadoğu halkları ve tüm insanlık için örnek teşkil eden mazlumların ve ezilenlerin gerçekleştirdiği bir devrimdir. Rojava Devrimi, devrim içinde devrimler yapma özelliğine sahiptir. Rojava’da gerçekleşen YPG-YPJ ve QSD şahsında bir askeri devrimdir.

Rojava’da gerçekleşen bu devrim, Kadın Devrimi’dir. YPJ ve Kongra Star şahsında kadının özgürleşme ve örgütlenme devrimi olarak, tüm insanlık için sevinç, gurur duyulan, gıpta ile bakılan özelliğe sahiptir.

Rojava’da gerçekleşen bu devrim, aynı zamanda bir gençlik devrimidir. Kürt, Arap, Çeçen, Süryani, Keldani, Ermeni, Rojavalı ve Suriyeli gençlerin özgürleştiği, öncülük yaptığı bir devrimdir. Rojava’da gerçekleşen bir eğitim-kültür devrimidir. Toplumun tüm kesimleri çok açıdan eğitim ve yurtsever-devrimci kültürden geçmektedir. Rojava’da gerçekleşen özgüce dayalı bir toplumsal devrimdir. Toplumun her kesiminin yer aldığı, komün, meclis ve yerel otoritelerin inisiyatif aldığı, kolektif yaşam ve ilişkiye dayalı bir sosyal devrimdir. Rojava Devrimi tüm Suriye’nin demokratikleşmesi ve demokratik Ortadoğu halklarının birliğine gidişin proto-toplum modeli olma özelliğine sahiptir.

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑