Sağlık

Published on Haziran 25th, 2022

0

Ölüm verilerini gizleyen TÜİK’e tepki: Amaç salgından kaynaklı ölümleri gizlemek

TÜİK’in ölüm verilerini açıklamamasının nedeninin salgın kaynaklı ölümleri gizlemek olduğunu belirten TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, salgın ve bağlı nedenlerden dolayı ölüm sayısının 300 bine yakın olduğunu söyledi.

Covid-19 pandemisinin Türkiye’de tespit edilen ilk vakasının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığı 11 Mart 2020’den bu yana 2 yıl 3 ay geçti.

Geçen sürede yetkililer tarafından başta vaka sayıları olmak üzere pek çok bilgi kamuoyuyla paylaşılmadı. Paylaşılmayan bilgiler arasında ölüm istatistikleri de yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iki yıldır ölüm istatistiklerini açıklamıyor. 24 Haziran’da 2021 yılına ait ölüm istatistiklerini paylaşması beklenen TÜİK, “24 Haziran’da yayımlanması planlanan ‘ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri, 2021’ haber bülteni istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle ertelenmiştir” açıklaması yaptı.

TÜİK tarafından geçen yıl yapılan açıklamada da benzer ifadeler kullanılarak, istatistiklerin ileri bir tarihte açıklanacağı belirtilmişti.

Güçlü Yaman

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, pandemiden bu yana e-devlet, belediye web siteleri ve mezarlık sistemlerinden elde ettiği ölüm verilerinin istatistiğini tutuyor. Yaman, Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’e değerlendirmelerde bulundu.

‘TÜİK inandırıcı değil’

Türkiye çapında tüm ölümlerin girildiği bir sistemin olduğunu ve bunun Sağlık Bakanlığı, nüfus dairesi ve TÜİK’in birlikte kullandığını söyleyen Yaman, “Günlük olarak verilere ulaşabiliyorlar. Çünkü 2020’nin Ağustos ve Eylül sonunda toplam ölümler açıklandı. TÜİK’in şimdiki açıklaması inandırıcı değil. O dönem açıkladılar ve fazladan ölümlerin o güne kadar açıklanan resmi verilerin iki katı olduğu ortaya çıkmıştı” dedi. ADVERTISEMENT

‘Amaç salgın kaynaklı ölümleri gizlemek’

Ölüm verilerinin pandemi öncesinde her yıl düzenli olarak açıklandığını hatırlatan Yaman, “Salgının başlamasından sonra bu istatistikler artık önem kazandı çünkü ölüm sayılarının gerçekten açıklanıp açıklanmadığına dair bir tartışma başladı. Ancak, öncesinde hiçbir sorun çıkmadan açıklanan ölüm verileri, salgın başladıktan sonra açıklanmamaya başladı ve her seferinde benzer gerekçeler söylüyorlar. Salgın başladıktan sonra hiçbir şekilde açıklanmamasının tek nedenini salgın kaynaklı ölümleri gizlemeye çalışmalarına delil olarak görüyorum” diye belirtti.

Ölü sayısı 300 bine yakın 

Belediyelerden topladığı verilerle yaptığı çalışmayla amacının gerçek ölüm sayılarının ortaya çıkarabilmek olduğunu vurgulayan Yaman, “Belediyelerden topladığım ölüm verileriyle elde ettiğim sayılara göre salgının başladığı 11 Mart 2020’den 7 Haziran 2022’ye kadar salgın ve salgına bağlı nedenlerden dolayı ölen insanların sayısı 287 bin görünüyor. Üzerinden zaman geçti 300 bine doğru yaklaşıyor bu sayı” diye belirtti.

Bakanlığa göre ölü sayısı 100 bin civarı

Türkiye şimdiye kadar resim olarak salgından kaynaklı ölü sayısını 98 bin 996 olarak açıklamıştı. Bir süredir günlük sayıları açıklamayan Sağlık Bakanlığı, haftalık olarak açıklayacağını duyurmuştu, ancak bu konuda da düzenli bir paylaşım olmuyor.

(GazeteKarınca)

Tags: , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑