Makaleler

Published on Şubat 7th, 2021

0

Okumak öğrenmektir – Hilmi Toy

Okumak nedir? diye sorulsa vereceğimiz yanıt, vermemiz gereken yanıt öğrenmektir olur. Okumak insana özgü bir yetidir. İnsanlık yazıyı bulduğu günden beri kendi tarihini yazılı tarih olarak kaydetmeye başlamıştır. Yazının tarihiyle eştir okumak.

Okumak öğrenmektir. Öğrenmek, kendi dışındaki şeyleri bilmesidir insanın. İnsanın insanlaşmasında, doğayı, dünyayı bilmesinde edimsel bir harekettir. Okumak, doğayı, dünyayı bilmesi yanında insanın kendini bilinçli olarak bilmesidir aynı zamanda. İnsan bilincinin bilinçli bir oluşumudur.

“Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir?” diye sorularla yaşam içinde çokça karşılaşırız. Bu soruya doğru yanıt “çok okuyan” olmalıdır. Bazen bu konuda “çok gezen” yanıtı verildiği oluyor. Dünyası dar olanlar, ufku dar olanlar, dünyayı, yaşamı kendi bildiğiyle sınırlı görenlere has bir yanıttır bu.

Dün olduğu gibi bugün de okuyarak öğreniriz dünyada olup bitenleri. Bizim dışımızdaki hayatı, gelişmeleri, doğada yaşayan her tür canlıları okuyarak öğrenir ve biliriz.

Okumak, insanı çok yönlü geliştirir. Okumak insanı sosyalleştirir. Okumak, dili geliştirir. Okumak, insanı aydınlatır. Okumak, insanın bilinçli bir varlık haline gelmesine en büyük katkıyı sağlar.

Okumak, insanı insana, insanı sorunlara, sorunlarının bilinçli çözümüne, olası tehlikelere karşı kendisini korumasına, daha güvenli bir yaşama yönelmesine ışık tutar. Çünkü, okumak öğrenmektir, kendini bilmektir, doğayı, dünyayı tanımaktır.

Okumak, dünyada yaşayan tüm ulusları, halkları, ve bunların dillerini, kültürlerini öğrenmeyi ve bilmeyi sağlar insana. Kuşların, balıkların, börtü böceklerin, tüm hayvanlar aleminin, çiçeklerin, otların, denizlerin, ırmakların, okyanusların, kıtaların, ülkelerin, makinelerin, her tür üretim araçlarının, tüketim maddelerinin, doğa olaylarının adlarını bilmemizi, tanımamızı ve en yalın, en kolay şekilde öğrenmemizi sağlar.

Okumak, bilimin ve tekniğin bu düzeyde gelişmesini sağlayan temel bir edimidir insanlığın. Okumak, merak uyandırır insanda. Merak, öğrenme isteğini geliştirir, kamçılar insanda. Öğrenmek, araştırma, inceleme, sorgulama, muhasebe yapmaya, mukayese etmeye yöneltir insanı. Okumak, değişim ve değiştirme bilincini geliştirir.

Okumak, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru ile yanlışı, gerçek ile yalanı, yararlı olan ile zararlı olanı ayırt etmeyi, birbirinden ayırmayı bilip öğrenmesini geliştiren ve güçlendiren olur insanda.

Okumak, bilmenin ve öğrenmenin, hayata estetik bir bilinçle bakmanın, müdahale etmenin vazgeçilmezidir insan için.

Okuyalım, okutalım. Asla vazgeçmeyelim okumaktan. Okuyalım, öğrenelim. Öğrenip aydınlanalım. Bilgi güçtür. Bilim ışıktır. Okumak bilimin ve bilginin gücünü yansıtır, ışığını tutar, öğretir insana.

Öyleyse okuyalım, öğrenelim. Okumak yazmak için bir başlangıç yaşı var insanın, ama öğrenmenin yaşı yoktur. Yaşam yolumuz ışıksız kalmasın.


Hilmi Toy – Avrupa Olay – 07.02.2021

Tags:


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑