Göç

Published on Aralık 1st, 2021

0

Nürnberg‘te göçün 60. yılında “buralıyız” mesajı verildi

Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesi, Türkiye ile Almanya arasında 1961’de imzalanan işgücü anlaşmasının 60’ıncı yılı nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

Fikri KARAKUŞ (Nürnberg)

Sunuculuğunu Süheyla Ünlü’nün yaptığı etkinlikte, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König ve 2. Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner birer konuşma yaptılar. Belediye başkanı König konuşmasında Göç anlaşması ile ilgili bir konuşma yaptı ve Nürnberg’de 31 bin Türk ve Türkiye kökenli insanın yaşadığını dile getirerek, 2030’lu yıllarda nerdeyse bununu iki katı olacağını söyledi.

Korona 3 G kurallarına uygun olarak yapılan etkinlikte, birinci kuşak Türk kökenlilerden Ayla Çokbudak, Mehmet Elbistan ve Metin Demirel, ikinci ve üçüncü kuşak Türkiye kökenli ailelerden İbrahim Altunkaymak Almanya’daki yaşamlarından anılarını paylaştılar. Emekli öğretmen Ayla Çokbudak 1965 senesinde Almanya’ya geldiğini ve binlerce çocuğa Türkçe dilinde eğitim verdiğini anlattı.

Demir olsam çürürdüm, toprak oldum da dayandım. (Yaşar Kemal)

Göçün 60. yılında bir konuşma yapan emektar ve yorulmaz bir düş yolcusu olan, bu isimde bir kitabını çıkaran Mehmet Elbistan Nürnberg’de herkesin gönlünde sempati kazanmış bir emekçidir. Ayrım yapmadan herkese yardıcı olmaya calışan bir hümanisttir. Kürt ve Alevi kimliğini saklamayan aydın ve demokrat bir insan olarak tanınmaktadır. 40 yılı aşkın bir zamandır KOMKAR derneğinin kuruluşunda yer almış başkanlık ve yöneticilik yapmıştır. Göçmenlerin kardeşçe bir arada yaşamaları için her zaman barış ve özgürlüğü savunmuştur. Göçmenlerin demokratik ve sosyal hakları için ön saflarda yer almıştır. Mehmet Elbistan, Elbistan’dan geldiğini, 10 yıl Türkiye’de astsubaylık yaptığını 1963 yılında ilk olarak Stuttgart’a geldiğini, daha sonra yine Türkiye’ye gittiğini belirtti. İlk olarak Almanya’daki doktor olan kardeşinin yanına davetli geldiğini, sonra annesinin rahatsızlığı nedeniyle Türkiye’ye geri döndüğünü fakat Türkiye’deki ekonomik sıkıntılardan kurtulmak için tekrar Almanya’ya geldiğini söyledi.

Almanya’ya geldikten sonra Türk danış ve bazı kuruluşlarda danışman olarak çalışan Metin Demirel vatandaşların sorunlarının çözümüne katkı sunduğunu belirtti. Demirel, müziği çok sevdiğini, 10’un üzerinde müzik aleti çaldığını söyledi. Nürnberg ve çevresindeki çok sayıda dernekte programa katkıda bulunurken, DİDF Nürnberg Junge Stimme Derneği’nden üç kişi sahnede sunum yaptı. Birinci kuşak vatandaşlarımız kendi yaşam hikayelerini anlatırken, programı izleyenler duygu dolu anlar yaşadılar. 

Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, 1961 yılında imzalanan işgücü anlaşmasıyla gelen ve uzun süre “misafir işçi“ diye adlandırılan göçmenlerin Almanya’daki yaşamlarının kolay olmadığını hatırlatarak, farklı ülkelerden gelen insanlar sayesinde Almanya’nın geliştiğini güçlendiğini vurguladı. Türkiye-Almanya arasında yapılan göç anlaşmasına benzer anlaşmaların İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerle de imzalandığınıda belirten König” farklı kültüre sahip etnik grupların yaşadığı ülke içinde birbiriyle uyum içinde yaşaması sorunların çözümünü kolaylaştırır. Nürnberg’de yaşıyoruz ve kendimizi Nürnberg’li olarak görmeliyiz. ‘Biz Nürnberg’liyiz’ diyebilmeliyiz” dedi. 

Göç ve uyum alanında yapılacak çok şeyin olduğunu belirterek sözlerine başlayan Nürnberg ikinci Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner  ise Almanya’da oluşan işgücü açığının giderilmesi amacıyla 30 Ekim 1961’de Türkiye ile Almanya arasında bir anlaşma imzalandığını belirtti. Almanya’da yaşayanlar arasında çok farklı kültüre sahip olunsada, yaşadığımız ülkenin bir parçası olarak kendimizi görmeliyiz. Biz Almanyalıyız ve biz Nürnberg’liyiz diyebilmeliyiz” dedi. Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli yaşamaktadır. 

Bazı “malum” çevreler etkinliği sabote etmek istediler

30 Ekim 1961’de Almanya ve Türkiye arasında İşgücü Anlaşmasının üzerinden 60 yıl geçti. Çoğu yerde 60. Yıl Etkinlikleri ve Kutlamaları gerçekleşti. Bu tarih, bugün her iki toplumu da kaynaştırma ve uyum içinde birlikte yaşamayı artırmaya devam ediyor.

Sözleşmenin 60. yıl dönümü, “göcmen işçiler”in ve sonraki nesillerin yaşam boyu başarılarını kutlamak ve onurlandırmak için Nürnberg Belediyesi  Kültür dairesi tarafından 30 Kasım günü bir etkinlik gerçekleştirildi.

Göçmenlerin yaşam hikayelerini anlattıkları sempozyuma konuşmacı olarak davet edilen 87 yaşındaki Mehmet Elbistan, Almanya göç hikayesini ve mücadelesini anlattı. Ancak konuşması “malum” ayrımcı çevrelerce çarpıtılarak, ortam adeta bir provokasyona dönüştürüldü. Bireysel olarak düşüncesini anlatan Kürt ve Alevi kökenli olduğunu belirten Mehmet Elbistan, bazı malum çevrelerce hedef gösterildi. Böyle anlamlı bir günde konunun bilinçli bir şekilde saptırılarak başka yönlere çekilmesi bu güzel güne üzerine gölge düşürdü.

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑