Mültecilik no image

Published on Mayıs 23rd, 2020

0

Mültecilerin yüzde 63 gıdaya, yüzde 53 hijyen ürünlerine ulaşmakta zorlanıyor

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği rapor hazırladı. Rapora göre; mültecilerin yüzde 63’ü gıdaya ulaşmakta, yüzde 53’ü ise temel hijyen gereksinimlerini karşılamakta zorluk çekti. 

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, salgının Türkiye’deki mülteciler üzerindeki etkisine dair bir rapor hazırladı. Anket yoluyla hazırlanan rapora göre salgın döneminde mültecilerin yüzde 63’ü gıdaya ulaşmakta, yüzde 53’ü ise temel hijyen gereksinimlerini karşılamakta zorluk çekti. 

Rapora göre Covid-19 önlemleri sonrası ödemeleri etkilenen mülteciler, kiralarını, faturalarını ve temel ihtiyaç malzemelerini karşılayamadı.

İşsizliğin giderek artması ve düzenli gelirden mahrum kalma durumunun mültecilerin barınma ve beslenme şartlarını kütükleştirdiğine vurgu yapılan rapora göre pandemi süreci uzarsa özellikle gündelik kazanç ve çeşitli yardımlarla geçinen mültecilerin geçimlerini sürdüremez.

MÜLTECİLER COVID-19’DAN NASIL ETKİLENDİ?

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) “COVID-19 Salgınının Türkiye’de Mülteciler Üzerindeki Etkilerinin Sektörel Analizi” başlıklı bir rapor yayımladı. 

Pandemi sürecinde Türkiye’de yaşayan mültecilerin başta sağlık hizmetleri olmak üzere diğer temel hak ve hizmetler ile bilgiye erişimlerinin nasıl etkilendiğinin tespiti amacıyla hazırlanan rapor için 48 farklı ilde yaşayan ve 18-70 yaş aralığında bulunan 1.162 kişi anket yapıldı. 

Telefon görüşmesi yoluyla sorulan sorulara yanıt veren bu kişilerden 609’u kadın, 553’ü ise erkek. Görüşme yapılan kişilerin 960 Suriyeli, 131 Afgan, 49 Iraklı, 20 İranlı, 1 Filistinli ve 1 Somalili. Reklam

YÜZDE 63’Ü SALGINDA GIDAYA ULAŞMAKTA ZORLANDI

Rapora göre katılımcıların yüzde 83’ü Covid-19 salgını ile ilgili yeterli bilgiye sahip. Katılımcıların yüzde 65’i bu bilgilere sosyal medya veya diğer yazılı/ görsel medya araçlarıyla, yüzde 19’u ise komşuları veya arkadaşları vasıtasıyla ulaştıklarını söylüyor. Sağlık Bakanlığı ya da diğer kamu kurumları yoluyla bilgilendirildiğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 10’un altında.

Ankete katılanların yüzde 63’ü Türkiye’de ilk Covıd-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’tan sonra gıdaya ulaşmakta zorluk çektiklerini söylerken, yüzde 53’ü ise temel hijyen gereksinimlerini karşılamakta zorluk çektiklerini belirtiyor. Covid-19 önlemleri sonrası zorunlu harcama ve ödemelerinin etkilendiğini belirten kişiler en çok kiralarını, faturalarını ve temel ihtiyaç malzemelerini ödemekte zorlandıklarını belirtti.

YARISI İŞSİZ KALDI, KİRASINI ÖDEYEMEDİ

Raporda dikkat çeken noktalardan bir tanesi ise mültecilerin geçim kaynaklarına erişim durumu. Ankete katılan ve ‘çalışma durumlarından bağımsız olarak geçimlerini nasıl sağladıkları’ sorulan 184 kişinin yarısı geçimlerini yardımlar ve günlük işlerden sağlandığını söylüyor. Diğerleri ise destekler, aldıkları borçlar ve birikimleri ile geçinmeye çalıştıklarını belirtip, sürecin uzaması durumunda geçinemeyeceklerini aktarıyor. 

Anket için arama yapılan kişilerin yüzde 18’i salgın öncesi çalışmadığını belirtirken, bu oran salgın sonrası yüzde 88’e çıkmış.

Artık çalışmadığını ifade eden katılımcıların yüzde 41’i çalıştıkları şirket/kurum faaliyetlerini durduğu için işlerini kaybettiklerini ifade ederken, yüzde 18’i ise salgın nedeniyle işten çıkarıldıklarını, yüzde 12’si iş bulamadıklarını söylüyor.  Yüzde 10’luk bir kesim ise kendi istekleri ile evde kalmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Ayrıca okula kayıtlı çocuğu olan katılımcıların yüzde 48’i çocuklarının televizyon ve bilgisayar ve teknik imkânların yetersizliği nedeniyle uzaktan eğitimden faydalanamadığını söylüyor. 

Raporun sonuç bölümünde ise işsizliğin giderek artması ve düzenli gelirden mahrum kalma durumunun mültecilerin barınma ve beslenme şartlarını kötüleştirdiğini, kira ve faturalar gibi zorunlu ödemelerini bile yapamaz hale geldikleri belirtiliyor. Pandemi sürecinin uzaması durumunda ise özellikle gündelik kazanç ve çeşitli yardımlarla geçinen mültecilerin geçimlerini sürdüremeyeceği vurgulanıyor.

(Evrensel)

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑