Türkiye

Published on Ağustos 18th, 2022

0

Metin Çulhaoğlu marşlarla uğurlandı

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda Çulhaoğlu için düzenlenen törene çok sayıda siyasi parti ve hareketin temsilcisi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan törende Çulhaoğlu’nun yaşamının ve mücadelesinin anlatıldığı videolar gösterildi.

Geçirdiği kalp krizi sonucu 16 Ağustos’ta yaşamını yitiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komite Üyesi Metin Çulhaoğlu (74) Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı.

İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen törene ailesi ve parti üyelerinin yanı sıra, çok sayıda sosyalist parti ile demokratik kitle örgünün temsilcisi, meslek odalarının yöneticisi ve dostları katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende Çulhaoğlu’nun yaşamının ve mücadelesinin anlatıldığı videolar gösterildi, Çulhaoğlu için marşlar okundu. 

TIKLAYIN-Sosyalist yazar ve siyasetçi Metin Çulhaoğlu hayatını kaybetti

Türkçe sosyalist-Marksist düşünce dünyasına önemli katkılar yapan Çulhaoğlu’nu anlatan TİP MYK Üyesi Can Soyer,  onun her kesim tarafından saygıyla anılan bir isim olduğunu söyledi.

 TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise “Örgütsüz, partisiz Metin Çulhaoğlu tarifi yoktur ama herkesin görüşlerine değer verdiği fikirlerini merak ettiği isim Türkiye’de çok azdır. Bizim için emsalsiz kelimesinin karşılığı Metin Çulhaoğlu’dur. Büyük bir boşluk doğdu ölümüyle” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Özge Akman, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Emek Partisi (EMEP) adına Fevzi Ayber, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Perihan Koca, Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, Devrimci 78’liler adına Ahmet Telli, Yordam Kitap Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan ve Metin Çulhaoğlu’nun 40 yıllık yoldaşı Bülent Ufuk Ateş konuşma yaptı.

Törenin ardından Çulhaoğlu’nun cenazesi, defnedilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı’na götürüldü.

TIKLAYIBN-Devlet aklı savaşları | “Ama her şeye hazır olmak en iyisi olsa gerek”


Metin Çulhaoğlu hakkında

Sosyalist yazar, iktisatçı ve siyasetçi.

1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.

1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nde yöneticilik yaptı. 1975’ten sonra ikinci TİP’te görev aldı. 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görevler aldı.

TİP 2. Kongresi’nde Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi isimlerle birlikte ihraç edildi. İhraç edilen çevre Eylül 1979’da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı. Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi.

1983-1986 yılları arasında cezaevinde kaldı.

1986 yılında Gelenek dergisi kolektifinin kuruluşunda yer aldı. Bu hareket daha sonra partileşti ve Sosyalist Türkiye Partisi oldu.

1993 yılında partiden ayrıldı ve bir grup yazarla birlikte Sosyalist Politika dergisini çıkarmaya başladı. Sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kuruluşlarında yer aldı.

2001 yılında Sosyalist Politika grubuyla birlikte ÖDP’den ayrılarak, Gelenek hareketi ile yollarını yeniden birleştirdi ve Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) katıldı. O tarihten itibaren, partinin Merkez Komitesi’nde görev aldı. BirGün ve soL gibi günlük gazetelerde köşe yazıları yazdı. 16 Ağustos 2014 tarihinden itibaren İleri Haber Portalı’nda, salı ve cumartesi günleri yazıları yayımlanmaktaydı.

TKP’de 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmanın ardından 12. Kongre’nin yanında yer alan Erkan Baş ve Kurtuluş Kılçer ile birlikte Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin (HTKP) kuruluşunda yer aldı.

7 Kasım 2017’den ölümüne kadar TİP merkez komitesinde görev yaptı.

1947, Balıkesir doğumlu.

İleri Haber Yazarı Cüneyt Göksu’nun hazırlayıp sunduğu ¨Metin Çulhaoğlu ile Sohbetler¨ programının 16. bölümünde Çulhaoğlu’nun kendi aktarımıyla anlattığı yaşamöyküsünü dinlemek için aşağıdaki linke tıklayın.

(Bianet – RT)




About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑