Çocuk

Published on Ağustos 7th, 2022

0

Kreş fiyatları uçuyor, çocukları kreşe göndermek hayal oluyor

Kamu kreşi sayısı ve imkanları çalışan aileler açısından yeterli değilken özel kreşlerin fiyatları ise çok yüksek. İşyerlerinde ise durum kadınlar için hiç kolaylaştırıcı değil.

Okul öncesi eğitim, bugün pek çok çocuk açısından erişilebilir bir hizmet değil. Kamuya ait, tam günlük kreş bulmak ne kadar zorsa özel kreşler, vakıflara, tarikatlara ait kreşler her yerde! Türkiye genelinde resmi ve özel, toplam 30 bin 978 okul öncesi eğitim veren kurum var. Bu kurumların öğrenci kapasitesi ise toplam 1 milyon 226 bin civarında. Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında MEB’e bağlı 161 resmi kreşte yalnızca 8 bin 704 öğrenci eğitim gördü. MEB dışındaki kurumlara bağlı olan 2 bin 338 resmi kreşteki toplam öğrenci sayısı ise 53 bin 804. Resmi kurumlara bağlı kreşlerdeki öğrenci sayısının toplamı ise ancak 63 bine yaklaşıyor. Kamu kreşi sayısı ve imkanları çalışan aileler açısından yeterli değilken özel kreşlerin fiyatları ise çok yüksek. İşyerlerinde de durum kadınlar için kolaylaştırıcı değil, yalnızca 150’nin üstünde kadın çalıştıran işyerlerinin kreş açma zorunluluğu var. 

Okul öncesi eğitim sadece ebeveynlerin çocuklarını bırakma “mecburiyeti” olduğu için olan yerler de değil. Çocuğun bakımı derken çocuğun bütünlüklü eğitim ve sağlık hakkını da kapsıyor. Okul öncesi eğitimde çocukların oyun oynaması, yaşıtlarıyla ilişki içinde olması, yaşına uygun bir biçimde zihnen ve bedenen gelişmesi için kurumsal olanaklara sahip olması bütün çocukların hakkı. Bu bir hak olarak ortada dururken erişilebilir, 7/24 açık kreşler bir hayal oluyor, özel kreşlerin açılması teşviklerle destekleniyor, cemaatler ve tarikatların sıbyan okulları, kurslar adı altında önleri açılıyor.

Adana’dan kadınlar çocuklarına kreş arayışında yaşadıklarını, özel kreşlere nasıl mecbur bırakıldıklarını anlatıyor.

Adana’dan Çiğdem Özbilgili’nin biri 3 yaşında biri 6 aylık iki oğlu var. Geçen yazdan beri, yaklaşık bir yıldır kreş arayışında olan Çiğdem çocuğunu hâlâ kreşe gönderemedi: “Geçen yıl, internetten araştırıp bulduğumuz birkaç kreşle görüşmeye gittik. Bu görüşmelerde içimize sinmeyen bazı detaylar oldu. Bizim için zorlayıcı olacağını düşündüğümüz şeylerden biri tahmin etmenin hiç de zor olmayacağı üzere kreş ücretiydi” diye anlatan Çiğdem, geçen yıl kreş ücretine 900 lira istendiğini belirtti: “Eve gelip üzerine düşündük, konuştuk. Gelişimi ve sosyalleşmesi için kreş önemliydi. İçimize sinmeyen diğer şartlara uyum sağlayabilirdi belki çocuk. Ama işte biraz pahalıydı. O sıralar belediyenin ücretsiz kreşlerini bulduk ama oturduğumuz ilçede maalesef açılmamıştı. Bir yıl geçti, bizim çocuk 3 yaşına geldi. Bu süre içerisinde kriz derinleşti, dolar patladı, her şeye 2-3 katı zam geldi. Biz de tam anlamıyla tepetaklak olduk.”

3 yaşına gelen çocuğunu kreşe göndermek isteyen Çiğdem, bugün de kreşlerin pahalılığı sebebiyle çocuğunu kreşe gönderemiyor. En uyguna bulabildiği kreşin 2 bin 750 liradan başladığını söyleyen Çiğdem, “Kardeşim kolej misiniz? 3 yaşındaki çocuğumu tıp garantili eğitime mi tabi tutuyorsunuz? Bu kadar para karşılığında 2 yaş, 3 yaş sendrom savıcı bir şeyler mi uyguluyorsunuz? Yani ebeveyn olarak amacımız diğer yaş gruplarından çocuklarla bir araya gelmesi, oyunlar oynaması, sosyalleşmesi; bunun da bu işin eğitimini almış kişilerin kontrolü altında olması sadece. Ama bu kadar pahalı olmamalı” diye tepki gösterdi.

Çiğdem, “Ben çalışmayan bir ev kadını, bir anne olarak kreş arayışında henüz uygun bir yere denk gelemedim. Çalışan annelerin halinin biraz daha zor olduğunu ve kreşin onlar için zorunluluk olduğunu biliyorum” diye ekledi.

KAMU KREŞİ EKSİKLİĞİ ÖZEL KREŞLERİN KASASINI DOLDURUYOR

Kreş ücretini karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Serap Yurtman ve Büşra Yılmaz da şunları söyledi:

“Kreş ücretini karşılamakta zorlanıyoruz. Nitelikli ve iyi bir kreşe göndermek istiyorsanız çocuğunuzu, fiyatlar çok yüksek.

Çocuklarımız özel bir kreşe gittiler çünkü kamu veya belediyenin kreşleri, anaokulları yarım gün oluyor. Bu saatler çalışan ebeveyne uymuyor. Gerekli eğitim, ilgi alaka olmadığı için de yollamak istemiyor aileler. Kamu kreşleri beslenme açısından bile yeterli değil. Özel kreşler de bunu bildiği için sağlıklı beslenme, nitelikli eğitim, branş dersler üzerinden fiyatları gittikçe artıyor.

Çalıştığımız işyerinin kreşi yok. Eve yakın bir kreş olması için fazladan uğraştık. Parasını verebildikten sonra iyi bir kreş bulunuyor.”

(Evrensel)

Foto: Pixabay

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑