Ekoloji no image

Published on Haziran 6th, 2020

0

Koronavirüsün okyanuslara faturası: Maskelerin sayısı denizanalarınınkiyle yarışıyor

Denizaltı kirliliğiyle mücadele eden Fransız çevre aktivistlerinin topladıkları ve ‘Covid atıkları’ olarak nitelendirdikleri çöpler arasında eldivenler, maskeler ve el dezenfektanları ilk sırada.

Çevre aktivistleri, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında kullanılan malzemelerin okyanuslarda yol açacağı kirliliğin boyutlarıyla ilgili olarak uyarıyor.Aktivistlere göre, plastik atıklar nedeniyle uzun zamandır tehdit altında olan denizaltı yaşamı, koronavirüs salgını dolayısıyla tek kullanımlık maskelerin ve eldivenlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Öyle ki, denizaltındaki maskelerin sayısı denizanalarınınkiyle yarışır durumda.

Guardian’dan Ashifa Kassam‘ın aktardığına göre,  d’Azur kıyısı boyunca denizdeki çöpleri toplayan Fransız Temiz Deniz Operasyonu (OMP) aktivistleri, geçen ay sonundan bu yana, kıyıların ve denizin kullanılmış maskelerle ve diğer atıklarla dolduğunu anlattı. 

OMP’den dalgıç Joffrey Peltier‘ın “Covid atıkları” olarak nitelendirdiği çöpler arasında en başta eldivenler, maskeler ve el dezenfektanları geliyor. Peltier’e göre, bu atıkların sayısı “olağanüstü fazla”. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın söz konusu ürünleri kullandığını vurgulayan Peltier, bu durumun sonuçlarının korkunç boyutlara varabileceği görüşünde.

OMP’den bir diğer isim olan Laurent Lombard ise yalnızca Fransa‘da yetkililerin milyarlarca maske sipariş ettiğinin altını çiziyor.

‘Tek yol plastik değil’

Grup, denizaltında çekmiş oldukları, kirliliğin boyutlarını gösteren videoları sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Aktivistlerin umudu, bu görüntülerin insanları, tekrar kullanılabilir maskeler almaya ve eldiven kullanmak yerine sık sık el yıkamaya teşvik etmesi yönünde. Peltier grubun mesajını “Tüm alternatifleriyle birlikte düşünüldüğünde, plastik, koronavirüsten korunmanın tek yolu değil” diyerek özetliyor.

Çevre savunucuları, plastik atıkların denizleri ve okyanusları nasıl kirlettiğiyle ilgili uyarılarını yıllardan beri yineliyor. Birleşmiş Milletler 2018 tahminlerine göre okyanuslara her yıl 13 milyon ton plastik atık dökülüyor. Akdeniz’de bu oran yıllık yaklaşık olarak 570 bin ton civarında; bu ise ortalama her dakikada bir, 33 bin 800 plastik şişenin denize atılması demek.

(yesilgazete)

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑