Gö..." /> Köln Multi Kulti'de "Göçmenlik" söyleşisi

Kitap

Published on Nisan 19th, 2022

0

Köln Multi Kulti’de “Göçmenlik” söyleşisi

Kitapseverler “Avrupa’da Sürgün, Mülteci Göçmen Halleri” kitabı için MultiKulti Derneği’nde yazar Erdal Boyoğlu ile buluştu.

Avrupa Demokrat (Köln)

Köln’de Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF)’e bağlı Multi Kulti derneğinde düzenlenen okuma ve imza gününde konuşan gazeteci-yazar Erdal Boyoğlu “Sürgünlüğe ve göçmenliğe geçişin yaşadığı, toprağından , dilinden, kültüründen kopuşa uzanan acının, hasreti çoktur. Göçmen ve sürgünlere çıkış demek , yaşanmış uzun bir süreci geride bırakmak istemeyerek de olsa.” dedi.

Göçerlik ve sürgünlük zor yaşamdır, dinmeyen bir sızısıdır.
Göçmenlik ve sürgünlük sorunu denince aklımıza ilk gelen ezen ezilen, sömüren sömürülen çelişkisi demektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ile muhalif sol, sosyalist ve aydınlar arasındaki baş çelişki demektir. Dolayısıyla T.C devleti ve Almanya devleti ile imzalanan 1961 de “iş gücü’ antlaşması akla gelir.

8 Mayıs 1945’te Hitler faşizmi yenilince 1955 yılında İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Türkiye ve Kürdistan’dan getirilen emekçiler Batı Avrupa’nın ucuz işgücü ihtiyacı oldu.

“İşgücü çağrıldı, insanlar geldi”

1961 yılında kalifiye elemanlar Sirkeci tren Gar’ında başlayan yolculuk Münih istasyonunda son buldu.

Bir gün dahi dinlendirilmeden, hiç bir dil eğitimi verilmeden , hiç bir hazırlık yapılmadan yerleştirildikleri barakalardan hemen işbaşı yaptırıldılar. Yeni umut kapısı kötü şartlarda başlamıştı. Adlarının önemi yoktu. Onlar Misafir Işçilerdi yani (Gastarbeiter) . Bir kaç yıl çalışıp döneceklerdi.

1973 yılında imzalan “Aile Birleşimi” ile yerleşik yaşama dair planlamaları öncelik kazandı.

Erdal Boyoğlu giriş konuşmasında çıkış surecinin nedenlerini anlattı Arandığı yıllarda ailesinin yaşadıklarından bahsetti. Mültecilik yıllarını anlattı Babasına yazdığı “babam gelir” şiirini okudu. Çiftehavuzlar-Tozkoparan da ki devrimci yıllarından bahsetti. Sevgili dostumuz arkadaşımız Araz Güler’de şarkılarla eşlik ettiği söyleşi ve imza günü Adnan Yücel ve Ahmed Arif, Erdal Atabek şiirleriyle devam eden kitap okuma akşamı soru, cevap , eleştiri, özeleştiri ile yeni kitap okuma akşamlarında buluşma temennisiyle sona erdi.

Erdal Boyoğlu ile söyleşiler Avrupa kentlerinde sürüyor.

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑