Gündem

Published on Ocak 8th, 2022

0

Kazakistan’da haber siteleri engellendi, gazeteciler gözaltına alındı

Gazetecileri Koruma Komitesi, Kazakistan makamlarını, gazetecilerin ülkede devam eden protestolar hakkında özgürce haber yapmalarına izin vermeleri için uyardı.

Kazakistan’da yaşanan halk ayaklanması sonrası “Ayaklanmanın bastırıldığı” açıklamaları yapılırken, Gazetecileri Koruma Komitesi yaptığı açıklamada, Kazakistan makamlarını, gazetecilerin ülkede devam eden protestolar hakkında özgürce haber yapmalarına izin vermeleri için uyardı. CPJ ayrıca yetkililerden gazetecilerin güvenliklerini sağlamalarını istedi.

4 Ocak’tan bu yana, Orta Asya ülkesindeki yetkililer, çeşitli şehirlerdeki kitlesel protestoları bildiren en az 8 gazeteciyi gözaltına aldı ve protestoları haber yapan en az 2 internet sitesini engelledi. Gazeteciler, olayları aktarırken kimliği belirsiz kişiler tarafından vurulduğunu, protestocular tarafından kovalandığını ve kolluk kuvvetleri tarafından darbedildiklerini bildirdi. Kazakistan Enformasyon Bakanlığı ise medya kuruluşlarına tehdit gibi bir uyarıda bulunarak “Bilerek yanlış bilgi yaymanın” cezasının 3 ile 7 yıl arası hapis cezası olduğunu hatırlattı.

GAZETECİLER İÇİN TÜM ÖNLEMLERİ ALIN

CPJ’nin New York’taki Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said, “CPJ, gazetecilerin tutuklandığı ve onlara karşı işlenen şiddet eylemleri hakkında raporlar aldığımız için Kazakistan’daki gelişen durumdan son derece endişeli. Kazak hükümetini medya mensuplarını gözaltına almayı durdurmaya, serbest bilgi akışını sağlamaya ve sahadaki gazetecilerin güvenliğini sağlamak için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.

“YANLIŞ BİLGİ YAYMA” SUÇUNA  3-7 YIL ARASI HAPİS

Bağımsız haber sitesi Orda’nın Genel Yayın Yönetmeni Gulnara Bazhkenova, salı günü protestocuların hükümetin istifasını ve Eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kamu işlerinden çekilmesini talep ettiğini bildirdikten sonra, sitenin Kazakistan’da erişilemez hale geldiğini yazdı.

Kısa bir süre sonra, Bağımsız Haber Ajansı KazTAG, Telegram’a, ajansın Kazakistan Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanlığının, “bilerek yanlış bilgi” içerdiğini iddia ettiği polisin göstericilere karşı güç kullanmasıyla ilgili bir makalenin kaldırılması yönündeki yazılı talebini yerine getirmeyi reddetmesinin ardından web sitesinin erişilemez hale geldiğini yazdı.

BASIN KARTINI GÖSTERMESİNE RAĞMEN…

Almatı polisi, Radio Free Europe/Radio Liberty’nin Kazak servisi olan Radio Azattyq’in Almatı Bürosu Başkan Vekili Qasym Amanzhol’u şehirdeki protestoları çekerken basın kartını göstermesine rağmen gözaltına aldı.

Taraz kentinde polis, bağımsız Vremya Gazetesi Muhabiri Aizhan Auelbekova, bağımsız TV kanalı Kanal 7 Muhabiri Daniyar Alimkul ve bağımsız TV kanalı Kanal 31 Muhabiri Nurbolat Zhanabekuly’yi protestoları takip ederken gözaltına alıp serbest bıraktı. Almatı’da, Orda Editörü Bek Baitas, pazartesi akşamı protestoları çekerken basın kartını göstermesine rağmen gözaltına alındı. Polis; Baitas’ın kollarını bükerek telefonunu kırdı.

Nur-Sultan polisi, protestoları haber yaparken, basın kimliğini göstermesine rağmen, Radio Azattyq editörü Darkhan Omirbek’i de gözaltına aldı.

GAZETECİYİ SIRTINDAN VURDULAR

Orda Gazetecisi Leonid Rasskazov; Almatı’da haber yaparken polis tarafından ateşlenen bir plastik mermiyle sırtından vuruldu. Bir gazetecinin ise yüzüne şok bombasının şarapneliyle vuruldu. KazTAG ise polislerin kamera ekibine çekimi durdurmalarını emrettiğini, ardından onları bir kaldırım taşıyla kovaladığını bildirdi.

Almatı’da kimliği belirsiz kişiler; Radio Azattyq Muhabiri Ayan Qalmurat ve Kamera Operatörü Sanat Nurbek’e ateş etti ve Radio Azattyq şehirdeki muhabirlerini merkeze çağırdı.

Raporlara göre, Uralsk polisi Bağımsız Gazeteci Lukpan Akhmedyarov’u gözaltına aldı, sorguladıktan sonra serbest bıraktı.

Uralsk’ta, bağımsız haber sitesi Uralskaya Nedelya’nın Muhabiri Serik Yesenov, şehir merkezinde ordu araçlarını çekerken gözaltına alındı.

Almatı’daki protestocular da, Kazak televizyon kanalı KTK, yayıncı Mir 24 ve Sputnik de dahil olmak üzere birçok yayıncının bulunduğu binayı bastı. Protestocular gazetecileri binadan dışarı çıkarmadan önce yaklaşık bir saat binada alıkoydu.

(Evrensel)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑