İran

Published on Eylül 21st, 2022

0

İran halkı Amini için molla rejimine karşı direniyor

İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Amini için başlayan eylemler Rojhilat’tan Tahran’a giderek yayılıyor. Polis eylemlere katılan 10 kişiyi katlederken, polis saldırısına direnen halk yaptıkları barikatları ve polis araçlarını ateşe verdi, kadınlar meydanlarda başörtülerini yaktı ve saçlarını kesti.

İran’da saçı gözüktüğü için ahlak polisi tarafından katledilen Kürt kadın Mahsa (Jina) Amini için eylemler giderek büyüyor. Rojhilat (Doğu Kürdistan) ve başkent Tahran başta olmak üzere pek çok bölgede ayağa kalkan İran halkı, kadınların öncülüğünde Amini için adalet istiyor. Onlarca kentte sokağa çıkan İranlı kadınlar ve halk, “Diktatöre ölüm”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla yürüyüşler düzenledi ve ahlak polisliğinin ortadan kaldırılması, molla rejiminin son bulması çağrısında bulundu. Eylemlerin en ön saflarında yer alan kadınlar, pek çok meydanda dans ederek başörtülerini yaktı ve saçlarını kesti.

EYLEMLERE KATILAN 10 KİŞİ KATLEDİLDİ
Ülke çapında kesintisiz bir şekilde büyüyen eylemlerde, polis halka ateş açarak, biber gazı, cop, tazyikli suyla saldırdı ancak İran halkı, polis araçlarını ateşe vererek, barikatlarla ve taşlarla saldırılara direndi. Yerel kaynaklar, eylemlere katılan 10 kişinin polisler tarafından katledildiğini aktarırken, İran hükümeti şu ana kadar bu ölümlerden sadece 3’ünü kabul etti ancak katledilenlerin “eylemlere karışan provokatörler” tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Pek çok kentte aralarında çocukların da bulunduğu 100’ü aşkın insan da polis saldırıları sonucu ağır yaralandı. Onlarca kişi ise gözaltına alındı.

HAMANEY VE HUMEYNİ’NİN FOTOĞRAFLARI DEVLET DAİRELERİNDEN İNDİRİLDİ
On binlerce kişinin ayaklandığı eylemlerde, faşist molla rejiminin eski lideri Ruhullah Humeyni ve şimdiki lideri Ali Hamaney’in devlet dairelerindeki fotoğraflarını da indirdi. Tahran’daki eylemlerde ise 7 farklı üniversitenin öğrencileri eylemlerin başını çekerek, molla rejimine karşı özgürlükleri için direndi.

İran hükümeti, eylemlerin gerçekleştiği Rojhilat başta olmak üzere pek çok yerde internet erişimi tamamen kesti ya da sınırlandırdı. Tahran’da halk Hamaney’in evine yürüdü, eylemlerde yakaladıkları ahlak polislerini ise cezalandırdı.

İŞÇİ SENDİKALARINDAN MÜCADELE ÇAĞRISI
Çok sayıda bağımsız işçi sendikası da yaptıkları açıklamalarla Amini için adalet ve molla faşist İran rejimine karşı ayaklanma çağrısı yaptı. İran İşçilerinin Özgür Sendikası, yaptığı açıklamada “Kadın ve özgürlük düşmanı İran rejimi protestoları önlemeye çalıştı. 44 senelik İran baskı rejiminin gölgesi toplumu kuşatmıştır. Bu rejim öfke ve hunharlığını herkesten çok kadınlara yöneltmiştir ve kendi bekasını yalnızca toplumun yağmalanması ve sömürülmesi üzerinden sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada ahlak polisi devriyelerinin kaldırılması talep edilerek, İran işçi sınıfının özgürlük mücadelesinde kadınların yanında olduğu ve olmaya devam edeceği vurgulandı. Açıklama, şöyle devam etti: “Büyük sanayi ve üretim, petrokimya, çelik ve otomotiv sektöründe çalışan işçiler! Bize yarattıkları ve her gün bir sevdiğimizi kaybettiğimiz bu cehennem düzenine son vermek sizin ellerinizde. Toplum ve insanlar, üretim çarklarını durdurarak bu cehenneme son verecek sizin ellerinize bakıyorlar. Bu düzeni aşmak her şeyden önce işçi ve emekçilerin başka özgürlükçü toplumsal hareketler ile birleşmesiyle mümkün. Ve bu da var olan düzen ile nihai bir karşılaşmayı gerektirir.”

Petrol ve otobüs işçilerinin sendikaları da yaptıkları açıklamalarda, faşist molla rejiminin kadınları kontrol altına alma çabasına itiraz edildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Bu cinayetin sorumluları derhal yargılanmalı, hükümet hesap vermelidir. Baskı aygıtı olan ahlak polisi devriyeleri derhal kaldırılmalı. Zorunlu örtünme derhal lağvedilmelidir. Bu zorluğa baş eğmedikleri için hapishanelerde olan bütün kadınlar serbest bırakılmalıdır.”

Tüm işçilerin dayanışma ve mücadeleye çağrıldığı açıklamalarda, Amini için adalet sağlanana kadar direnmeye devam edileceği vurgulandı. (ETHA)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑