Hollanda no image

Published on Ağustos 28th, 2022

0

Hollanda, Türkiye’den sığınmacı kabulünü askıya alıyor

Ter Apel sığınma merkezindeki yoğunlukla başa çıkmaya çalışan Hollanda, Türkiye ve AB arasında 2016’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği yükümlü olduğu Türkiye’deki kamplardan sığınmacı kabulünü 2023’ün sonuna kadar askıya aldı.

Hollanda, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması gereği Türkiye’den sığınmacı kabulünü askıya aldı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) İngilizce servisinin aktardığına göre, Hollanda Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanlığı, cuma günü (26 Ağustos) bir açıklama yaparak “2023’ün sonuna kadar AB-Türkiye Anlaşması kapsamında ülkeye sığınmacı kabul etmeyeceklerini” açıkladı.

Açıklamada, Hollanda’nın 2016’dan bu yana AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması kapsamında “nispeten çok sayıda Suriyeliyi” ülkeye kabul ettiği ifade edildi. Hollanda hükümetinin “bu anlaşmaları önemli bulduğu ve 2024 itibariyle yeniden uygulamaya başlayacağını” kaydeden Bakanlık, “Fakat, mevcut durumda bu sorumsuz [bir durum]” açıklamasında bulundu.

Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Eric van der Burg, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Sığınmacı kabulü ve Ter Apel’deki (sığınma merkezi) durumu iyileştirmek için sağlam bir dizi önleme ihtiyaç var” diyerek “sığınma prosedürlerini insani ve insan onuruna uygun bir şekilde ele almak için bölgeden gelen destekle birlikte gerekli adımların atıldığını” söyledi.

Ter Apel’deki durum

Hollanda, AB ve Türkiye arasında Mart 2016’da imzalanan Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması uyarınca, Türkiye’deki mülteci kamplarından her yıl binin üzerinde mülteciyi ülkeye kabul etmek ile yükümlü.

Fakat ülkeye gelen sığınmacıların ilk başvuru yeri olan Ter Apel sığınma merkezindeki yoğunluk, son aylarda kaosa dönmüş durumda.

Middle East Eye (MEE) haber sitesinin aktardığına göre, ülkenin kuzeyinde bulunan Ter Apel sığınma merkezinde 700’ün üzerinde insan kalacak yer olmadığından dışarıda uyumak zorunda kalmıştı. Güvenlik gerekçesiyle, mültecilerin çadır kurmasına da izin verilmemişti.

Başbakan Mark Rutte, bu durumun “utanç verici bir idari başarısızlık” olduğunu söyleyerek “öğrenilmesi gereken bir ders” olarak tanımladığı kabul krizini çözmek için herkesin elinden geleni yaptığını kaydetmişti.

“Aşırı kalabalık ve zor şartlar sebebiyle” yüzlerce mülteci cuma günü (26 Ağustos) sığınma merkezinden tahliye edildi.

Aile birleşimi hakkına sınırlama

Bu gelişmeler ışığında Hollanda hükümeti mültecilerin tahliye edildiği gün Bakanlar Kurulu toplantısı düzenleyerek konuyu görüştü. Söz konusu toplantının ardından ise yeni bir plan açıklandı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Mültecilerin Geri Kabulü Anlaşması kapsamında Türkiye’den mülteci kabulünü askıya alan Hollanda hükümeti, aynı planla birlikte ayrıca sığınmacı statüsü verilen kişilerin aile birleşimi hakkına da sınırlama getiriyor. 

Buna göre, sığınma hakkı elde eden ancak kalacak yeri olmayan sığınmacıların ailelerini Hollanda’ya getirmesine en az 15 ay izin verilmeyecek. Öte yandan, Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili yasaları gereği, 15 ay sonra ev bulunamazsa, sığınmacı aileleri yine de vize alabilecek.

Anlaşma kapsamında bu yıl sonuna kadar Türkiye’den toplam 250 kişi, önümüzdeki yıl ise binden fazla sığınmacının gelmesi bekleniyordu. Ancak, hükümetin kararı ile bu kabuller geçici bir süre durduruldu.

Hükümet, sığınma hakkı elde eden kişilerin yaşayacağı 20 bin ilave konut sağlanması konusunda da çalışma yapıyor.

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑