Türkiye

Published on Nisan 13th, 2022

0

HDP’li Hatimoğulları, polis şiddetini Meclis’e taşıdı

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya vermiş olduğu soru önergesinde; “Son günlerde farklı şehirlerde yaşanan polis şiddeti vakaları ve iktidarın suç işleyen polislere sahip çıkan açıklama ve uygulamaları kabul edilemez” dedi.

Hatimoğulları açıklamasında;

Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde farklı şehirlerde yaşanan polis şiddeti vakalarına tanık olduk. İzmir’de bir motokuryeyi durduran polislerin “beynine sıkarım”, “ağzını burnunu kırarım” ifadeleri ile kuryeyi tehdit ettikleri görüntüler basına yansımıştır. 10 Nisan’da Şırnak’ta Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir komiser, bozulduğu için aracından inen Serkan Karakaş’a otomobiliyle geri geri gelerek kasten çarpmış ve ağır yaralanmasına neden olmuştur.

Bingöl’ün Solhan ilçesinde geçtiğimiz hafta sonu Mahfuz Taş ve üç arkadaşı, yürüyüş yaptıkları yolda fotoğraf çektirirken zafer işareti yapmaları nedeniyle polisler tarafından darp edilmiştir. İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülen gençler orada da şiddet gördüklerini ve şikayetçi olmamaları için tehdit edildiklerini beyan etmişlerdir. Darp raporu alan gencin, gözünde görme kaybı oluşmuştur.

İktidarın suç işleyen polislere sahip çıkan açıklama ve uygulamaları nedeniyle şiddetin daha da artmasına, cezasızlık pratiği ise polis şiddetinin sistematik olarak devam etmesine neden olmaktadır. Kolluk güçlerine verilen yetkiler istismar edilerek, polis şiddeti olağan hale getirilmeye çalışılmaktadır. Suç işleyen polisler, meslektaşları, amirleri, teşkilatları ve siyasi irade tarafından kollanacaklarından emin bir şekilde hareket etmektedir. Ancak basına yansıdığı kadarıyla gündeme gelen vakalara dair açıklamalar yapan resmi kurumlar; ilk elden polis memurunun eylemine meşruluk sağlamaya çalışan yaklaşımda bulunmaktalar.

Bu bağlamda;

  1. Yaşanan ve kamuoyuna yansıyan, polislerin yurttaşlara karşı uyguladıkları şiddetle ilgili hangi yasal işlemler başlatılmıştır? Soruşturmaların süreçleri nedir, hangi aşamadadır?
  2. Yukarıda sayılan vakalarda işten el çektirilen polis var mıdır? Varsa kaç polistir ve hangileri hakkında işlem başlatılmıştır?
  3. İçişleri Bakanlığı tarafından son günlerde yaşanan polis şiddeti vakaları ile ilgili bir açıklama yapılacak mıdır? Olayların objektif bir şekilde soruşturulacak olması temini kamuoyuna verilecek midir?
  4. Görüntülerde ya da tanık ifadelerinde sabit tüm polis şiddeti vakalarında 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanuna aykırı olarak şiddet uygulandığı açıktır. Bahsi geçen olaylarda yer alan tüm Emniyet personellerine Kanuna aykırılık nedeni ile işlem başlatılacak mıdır?
  5. Tekrarlı bir şekilde sürekli yaşanan polis şiddetinin önüne geçmek üzere çalışmalarınız olacak mıdır?
  6. Polisin kendini “kanun” yerine koyması, kanun uygulayıcısı değil de kanun koyucu olarak görmesi nasıl açıklanabilir?
  7. Son beş yılda kolluk kuvvetlerinin neden olduğu hak ihlalleri sayısı kaçtır? Yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında şikâyet bulunan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑