Sağlık

Published on Mart 15th, 2022

0

Hatimoğulları, sağlık emekçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı

Tülay Hatimoğulları: Sağlık emekçileri, “Hiçbir Yere Gitmiyoruz, Buradayız! Hakkımız Olanı Alacağız!” diyerek 14-15 Mart’ta Büyük G(ö)rev’e çıkmışlardır. Grevleri boyunca “Vazgeçmiyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz!” şiarıyla taleplerine dikkat çekmişlerdir.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, sağlık emekçilerinin greve çıkmalarının nedenleri olan taleplerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilettiği soru önergesi ile tekrar Meclis gündemine taşıdı ve konuyla ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı.

13 Mart’ta yapılan basın açıklamasında TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı; hekimlerin düşmanlaştırıldığını, yalnız bırakıldığını, büyük yapıların içine hapsedildiğini, köleleştirildiğini ve “Giderlerse gitsinler” sözleriyle kapı dışarı edilmek istendiğini belirtmiştir.

“Yoksulluk sınırının altına mahkûm ettikleri hekimleri, açlık sınırının altında ücretlerle yaşamak zorunda bıraktıkları emeklileri, kölelik koşullarında çalışmaya zorladıkları gencecik meslektaşlarımızı dilindeki şiddetle ananlar bizleri her gün şiddetle karşı karşıya bıraktılar. Sonra bize mektup yazıp; ‘Sorunların, aşılması zor değil, aşılması kolay sorunlar olduğuna, gerekli emeğin sarf edildiğine inanmanızı istiyorum’ diyenlere soralım o zaman:

Zor değilse neden bu zamana kadar tek bir adım atmadınız?” ifade etmiştir. Köle olmayı reddedeceklerini ve hekimlik değerlerine sahip çıkacaklarını ifade eden hekimlerin/sağlık emekçilerinin taleplerini Sağlık Bakanlığına tekrar iletiyoruz.

Bu bağlamda;

1. Sağlık emekçilerinin ek göstergelerinin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi sağlanacak mıdır?

2. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturulacak, ceza yönetmeliği iptal edilecek midir?

3. Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması sağlanacak mıdır?

4. Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması planlanmakta mıdır?

5. Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanarak; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi sağlanacak mıdır?

6. Sağlık hizmetlerinden katkı katılım payı, reçete ücreti vb. adlarla alınan ücretler iptal edilecek midir?

7. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması için çalışmalarınız var mıdır?

8. Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılacak ve güvenli işyerleri planlanması yapılacak mıdır?

9. Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamalara son verilecek midir?

10. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilecek midir?

11. Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması sağlanacak mıdır?

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑