Emek

Published on Ocak 8th, 2022

0

Hal işçisi kadınlar direndi, kısmi kazanım elde etti

Tarsus’ta Sebze Meyve Hali’nde düşük ücret ve çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemi yapan kadınlar işçilerin ücret talepleri kabul edildi. Kadın işçilerin çalışma koşullarına dair bir iyileştirmeye ise gidilmedi.

Mersin’in Tarsus ilçesindeki Sebze Meyve Hali’nde çalışan yaklaşık 200 kadın işçinin ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yaptığı iş bırakma eyleminde kısmı kazanım elde etti. Kadınların direnişi sonucu günlük yevmiyeleri 170 TL’ye yükseltildi.

Kadınlara hakaret eden Mersin Tarsus Sebze Meyve Hal Başkanı Çetin Çalkın ile haldeki diğer patronlar, kadınların geri adım atmaması üzerine kadın işçilerle toplantı yapmak zorunda kaldı. Yapılan toplantı sonrası Çetin Çalkın imzasıyla yayımlanan kararlarda, “2022’nin yaz sezonunun çalışan bayan personellerin yevmiyeleri 01.01-2022 tarih itibariyle, tüccar arkadaşların almış olduğu kararla yevmiyeler 170 TL olarak onaylanmıştır” denildi.

‘KADIN DİRENİŞİ İLE GELEN ZAFER BİZİ UMUTLANDIRDI’
Kadın işçiler, ücret taleplerinin istedikleri oranda olmadığını ve yine de kabul ettiklerini söyledi. Kadın direnişi ile gelen zaferin kendilerini umutlandırdığını belirten kadın işçiler, artık tüm haksızlıklara karşı ortak eylem kararı alacaklarını söyledi.

‘GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞTIRILIYORUZ’
İsmini vermek istemeyen kadın işçi, uzun yıllardan beri söz konusu halde paketleme işi yaptığını ve patronlar tarafından sömürüldüklerini kaydetti. Çalıştığı halde 200 kadın işçi çalıştığını söyleyerek, çalışma koşullarının ağırlığına vurgu yaptı, “Burada tüm kadınlar günlük ortalama 10 ile 12 saat çalışıyor. Biz bu talebimizi de dile getirdik ama bu talebimizin karşılanmayacağını söylediler. Size soruyorum bir insan 12 saat çalışabilir mi? Ama biz mecbur çalışıyoruz. Çünkü hepimizin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi, çocuğu var. Biz yetkililerin bu konuya da el atmasını istiyoruz” dedi.

‘SİGORTAMIZ YOK, MESAİ VERİLMİYOR’
Başka bir kadın işçi de, 12 saat çalışmalarına rağmen mesai alamadıklarını ve sigortalarının yapılmadığını söyleyerek, herhangi bir iş kazasında patronun kendilerini yevmiyeci olarak tanıttığını belirtti.

Eylemlerine ilişkin yapılan haberlerin patronlar üzerinde kamuoyu baskısı oluşmasını sağladığını söyleyen kadın işçiler, kendilerine hakaret eden hal başkanının görüşmek zorunda kaldığını aktardı.

Çalışma sürelerinin uzun olmasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen kadın işçiler, kadın örgütlerine bu mücadelede kendilerine destek olmaları çağrısında bulundu.

(ETHA)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑