Almanya

Published on Ağustos 4th, 2021

0

Ezidi halkına yapılan 73. Soykırımı’nın yedinci yılı eylemi

Ezidi halkının 73.Soykırımının yedinci yılında, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Almanya’nın Stuttgart kentinde de anma ve protesto mitingi gerçekleşti.

Gül Güzel (Stuttgart)

Anma ve protesto eylemi yine bu yıl da, dün 3 Ağustos, saat 16.00 – 18.00’de Schlosssplatz meydanında ‘’Şehit Meryem Kadın inisiyatifi Stuttgart’’ın çağrısı ile yapıldı.

Mitinge ağırlıklı olarak kadın eylemciler katıldı. Eylem, devrim ve Şengal şehitlerinin bir dakikalık anması ile başladı. Açılan pankartlarla Almanca ‘’ Şengal’e statü, Kürdistan’daki katliamları durdurun!’’yazıldı. 73.soykırım fermanına dair bir çok poster mumlarla alana sergilendi. Kadın temsilcilerin okudukları bildirilerle, ‘’DAİŞ’in eliyle yaptırılan 73. Ezidi soykırımı hala devam ediyor. Bu soykırımda başta Ezidi inancı ve Kadının yok edilmesi hedeflendi. DAİŞ’in kaçırıp, elinde esir tuttuğu en az 2800 Kadın ve çocuk hala esir. Bu soykırım nedeniyle binlerce Ezdi kendi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Onun için hala devam eden bu soykırımın hesabı sorulmalı. Başta Almanya devletinin Türkiye’nin DAİŞ ile birlikte hala saldırılarda bulunmasına sessiz kalmasını kınıyoruz!’’ denilerek, Şengal bölgesi ve Ezdi halkının özerk özgürlüğü talep edildi. Eylem boyunca kurulan enformasyon masasında da, Şengal soykırımına ve Rojava devrimine dair bilgi broşürleri dağıtıldı. Yapılan konuşmalar arasında, Şendal soykırıma dair ağıt müziği de seslendirildi.

3 Ağustos 2014’te dünya kamuoyu Şengal’de yapılan bir soykırım saldırısına tanık oldu.

Kürt Ezidi halkı, DAİŞ(İslam Devleti – İS) tarafından saldırıların hedefi oldu. Dünyanın en barışçıl topluluğu olan Ezidi halkının Kuzey Irak’taki ana yerleşim alanı olan Şengal bölgesine yapılan saldırı sırasında, 5.000’den fazla savunmasız insan (kadın ve çocuk) öldürüldü ve aynı şekilde birçoğu kaçırıldı. Bir insanlık suçu işlendi ve bu soykırım Dünya çapındaki tüm medyada manşetlere konu oldu ama, YPG dışında hiç bir koruma veya sahiplenme gerçekleşmedi. O yüzden Ezidi toplumu bu soykırımla temellerinden sarsıldı. Daha önceki soykırımlarında hiç olmadığı şekilde kadınları öldürüldü, tecavüz edildi, pazarlarda satıldı, başları kesildi, kafeslerde yakıldı. Kaçırılan çocuklar, zorla İslamlaştırma, zorla evlendirme, Köleliğe maruz bırakılmalarının  yanı sıra yüzbinlerce kişi de anavatanından toplu bir göçe mecbur edildi.

3 Ağustos 2014’te Ezide halkına yapılan soykırım

 “73. Ferman”(Kürt Soykırımı) olarak tarihte yerini aldı.

Ezdi halkına uygulanan 73. soykırımın bu derecede vahim bir şekilde gerçekleşmesinin ana nedenlerinden biri KDP ve Irak ordusunun askeri güçlerini tamamen geri çekmesinden kaynaklandı. Saldırı günü, Ezidi halkı ve Ezidhan için savaşmadan bölgeden çekildiler. Böylelikle Ezdi halkı ve toprakları, IŞİD’in “katliam fermanına” teslim edildi. Halbuki Soykırım gününe kadar KDP “Kürt Demokrat Partisi” orda baskın güçtü ve devasa bir güce sahipti. Sonuç olarak, tüm Ezidiler KDP’nin bu gücüne inanıyorlardı. Ama ne yazık ki, 3 Ağustos 2014’te Ezdi halkını IŞİD’in saldırılarına karşı korumadı. Tam da o anda Ezdi halkına DAİŞ’in yaptığı soykırıma karşı mücadele etmek için Kuzey Suriye Kürt bölgesine bir avuç YPG savaşçısı geldi. Bu bir avuç YPG savaşçısı insani bir yardım geliştirerek, Kuzey Suriye’ye insani bir koridor açarak binlerce Ezdi’yi kaçırabildi. Bu fedakar eylemle, yüz binlerce sivil Ezdi halkının hayatını kurtarılabildi.

Şengal’deki Ezidi’lerin mevcut durumu

Şengal, Sinjan Dağları çevresinde ve içinde bulunan 16’dan fazla yerleşim alanından oluşmaktadır. 3 Ağustos 2014 katliamından önce 500.000’den fazla insan yaşıyordu. Bu yerleşim alanlarında. Şu anda orada yaklaşık 150.000 kişi yaşıyor. 200.000’den fazla Ezidi, Irak Kürtlerinin kontrolündeki Duhok ve Zaho’da yaşıyor. Suriye’nin doğu ve kuzeyinde (Rojava) özerk yönetim bölgesinde ise yaklaşık 10 000 kişi yaşarken, geri kalan nüfus Türkiye, Avrupa ve Amerika’ya kaçtı.

2021’in ortalarından başlayan saldırılarla, Türkiye tarafından uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yine Şengal bölgesine birçok hava saldırısı gerçekleştirildi. Saldırılar bilinçli bir şekilde hedef alınarak yerleşik alanlara yapılıyor. Bu saldırılarla, Ezidilerin Shingal’e dönüşlerini durdurmak; yapılarını yıkmak ve IŞİD’in destekçisi olduğu bilinen Sünni Araplar ve Türkmenlerin, bölgedeki işgal ve gasplarını desteklemek. Yapılan bu saldırılara da her zaman olarak gerekçe, PKK’nın bölgede konuşlandığına dair. Bu sadece bir bahanedir ve saldırıları meşrulaştırmaya hizmet etmekten ibarettir. DAİŞ’in Şingal’i işgal ve gasp etmesine, PKK’nın mani olduğuna dair kanıtlar var. Onun için de Ezidi halkının Shingal’den tamamen göç etmelerini engelleyen Kürt savunma güçleri YPG’ye karşı belli bir sempatisi var.

Şengal’in konumu

Şengal Kürdistan’ın en güneyinde bulunan bir şehir. Irak siyasi haritasına göre Ninova eyaletinin merkezi Musul’a bağlı bir ilçe. Hemen kuzeyinde Duhok şehri var. Batı tarafından ise Suriye ve Rojava ile sınır. Şehir merkezi de dahil köyleri ile birlikte nüfusu 450 bin. Şehir merkezinin nüfusu 40 bin civarında. Şehir merkezi hariç tüm köyler homojen bir yapıda ve hepsi Êzidî inancında olan Kürtler. Şehir merkezinin ise yarısı yani 20 bin Êzidî Kürt, diğer yarısı ise Şia Kürt, Şia Türkmen, Şia Arap, Sünni Kürt, Sünni Türkmen ve Sünni Arap. Şehirde bir de kilise bulunuyor. Birkaç Hıristiyan aile de var sanırım. Anlaşılacağı üzere toplam nüfusun 430 bini Êzidîlerden oluşuyor.
Êzidî coğrafyasında (Ezidxan) Şengal Dağı tam ortada bulunuyor. Dar ve uzun bir dağ. Yaklaşık 70 km. uzunluğunda. Dağın güneyi Şengal merkez, Til Benat, Til Kasap, Rambosi, Gir Zerik, Til Azer, Koço, dağın kuzeyinde ise, Xanesor, Sinoni, Guhbel, Digure, adını hatırlayamadığım birkaç köy daha var. Köy diyorum ancak her köyün nüfusu hemen hemen Şengal merkezdeki kadar.

YBŞ’den öz savunma güçleri

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıların yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan YBŞ, bölge halkına ve Êzidî toplumuna YBŞ ve YJŞ’nin etrafında kenetlenme ve öz savunmayı güçlendirme çağrısı yaptı. ‘’Şengal’e yönelik DAİŞ çetelerinin düzenlediği soykırım saldırılarının yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan Yekineyên Berxwedana Şengalê (YBŞ), “YBŞ ve YJŞ güçlerimiz 6 yıl içinde Şengal’in hem özgürleştirilmesi hem de savunulmasıyla güvenliğin sağlanması adına büyük bir rol oynamıştır. Şengal’in özgürleştirilmesiyle huzur ve güven ortamı oluşmuş, halkımız topraklarına dönmüştür. Şimdiye kadar binlerce aile Şengal’e dönüş yapmıştır ve bu, halkımızın tarihinde bir ilki ifade etmektedir. Bu temelde halkımıza ve bölge halklarına, 73’üncü fermanın 7’nci yılında YBŞ ve YJŞ’nin etrafında kenetlenerek düşman saldırılarını durdurmak, özgürlüğümüzü ve örgütlülüğümüzü korumak adına öz savunma güçlerimizi güçlendirme çağrısı yapıyoruz ” dedi

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑