Makaleler

Published on Haziran 22nd, 2022

0

Enver Toksoy’un ‘Beni tanıdın mı’ kitabını mutlaka tanıyalım | Hüseyin Y.


“Dostun” tanımak istemediği, düşmanın ise iyi tanıdığı bir şahsiyet!

Yaklaşık bir yıla yakın bir süredir çıkan bu eseri bir kaç kez karşılaşmamıza karşın nihayetinde 4 Haziran’da Frankfurt ‘ta yapılan 12. Dersim festivalinde sevgili dostum ve yoldaşımla karşılaştığımızda elime ulaştı.

Biraz hal hatır ve hasret giderdikten sonra yanında yeterli sayıda kitabı olmadığından dolayı stand açmamıştı. Ama yine de boş gelmemiş yanında getirmiş olduğu bir kaç özel kitabından imzalayarak verdi.

Wesu warbe.

Bir kaç günlük rahatsızlığın ardında yorgunluğunda etkisiyle daha fazlada beklemeden okumaya başladım.

Velakin, bu esere dair oldukça farklı yorumlar ve bazı tiz seslerde çıksa inanın okumaya başladığım gün oldukça da rahatsız olduğum halde bir türlü başladıktan sonra bırakamadım. 

Lakin, bu anlatımlar yıllar öncede bildik duyduk ve yabancısı olmadığız bizim kendi hikayemizdi!

Elbette bunun bilinmesini ve devasa hareketin yetim kalan bunca evladının başına gelenler sadece zindanlarda yaşanmadı! Hayatın her alanında bu acılarla dolu binlerce Hasan’lar , Gökhanlar var. 

Bilir tanırız bunları. 

Onlarda bilir bizi!

Neyse hangi ses çıkarsa çıksın evet ben tanıyorum bu sesi ve tanıyorum bu emsali. Hele de yazılanlar benim hikayem olunca , kah hüzün basar i, kah kahkaha ile uzanırken yeniden sisli ve karlı o kutsal Dersimin dağlarının geçit vermez vadilerine dalar giderim.

Hasretle seni bağrına basan açının doruklara yükseldiği koye Jele, koye Sur, Mercanlar’ dan uzanan silsileleri ile kucaklaşan dağların gördüğü Cive Qejin, Sılo Pıt’ın, Ali Şer’in vb binlercesini bağrında saklayan toprağın gördüklerinin hikayesine kulak verirken!

İhanet ve direniş her yerde maalesef hep iç içedir. 

Anlatılan o hikaye bir tarihe düşülüş derin onurlu bir nottur!

Velakin her halkın tarihi kuşkusuz inişli, çıkışlı zor engebeli ve zorda olsa içinde hem direnişi ve hemde ihaneti hep yaşar.

Sevgili Enver’in bu ilk romanı ve bu romana kişisel yaşamını anlatan, yaşadığı sürece hem tanıklık ve sanık olmuş bir insandır Enver TOKSOY. 

Kısa bir süre önce çıkan bu romanı oldukça yankı uyandırdı. Lakin, bir sürecin acısı ve sevinci ile diri kalmış ve dökülmüş olan yanlarına ışık tutuyor.

Koca devasa hareketlerin 12 Eylül’ün karanlık mahzeninde aydınlığı ve direnişi ile var olanlar, ve de teslim olmuş yaşamı karşılığında değerlerinden uzaklaşmış bir tarihinde notları ile öne çıkıyor!

Direnişi alnının akı ile verenlerin yüzleri hep ak, teslim olanların ise başı eğik yüzleri hep karanlık olmuştur.

Beni tanıdın mı bunun ak yüzünün hikayesidir!

Bu Roman’ı okurken yıllar önce seni halk adına mahkum eğliyorum romanına uzandım. 

Oradaki halk düşmanlarının cezası asla tartışılmamış yüzüne haykırılacak katar kılınmıştı. Burada bir tedirginlik olsa da karar tam olmalıydı!

Önemli bir ayrıntı olan KAMO’nun ölümü ve üzerinde çıkarılan hiç bir açıklama asla tatmin edici olmadığının altını çizerek benimde tanıdığım bu insanın ölümü asla hak etmediğine inananlardanım.

Bir kez daha onuda saygıyla anıyorum.

12 Eylül’ün karanlık zihniyetin hüküm sürdüğü yıllarda önemli zaaf ve hatalar oldukça acı dolu bir tarih geriye bıraktı. 

Öte yanda bu eser “öncülük” dışında önemli bir direniş ve aydınlık duruşu gelecek içinde önümüzü aydınlatmaya bir ışıktır Beni tanıdın mı.

Evet esasında 12 Eylül’ün gerçek anlamda bir muhasebesi yapılamadı. Her örgüt, kendi penceresinde sorunun üzerinden atladı. 

Halka ve sınıfa karşı sorumluluğunu yerine getiremediği içinde dökülen ve zaaflı bir yığın insan yenide ön saflarda esasen dökülmenin karşılığında geri kalan hareketi bugünkü sürece tasfiye ederek sürükledi.

Sevgili Teksoy’un bu eseri esasında sol hareketlerini eleştirel bir yaklaşım ile bu sürece dair hala bir yığın aydınlanmamış ve yüzleşilmemiş bir hakikatle yüz yüze olduklarının altını çizerek yüzleşmek için bir çağrıdır.

Sevgili Enver, tarihe doğru not düşmek için tarihin aydınlık yüzü olan ‘BENİ TANIDIN mı’yı okudum. ‘Beni tanıdın mı’nın her kese mesajı; sor, sorgula ve hakikati tanı ve unutma, YÜZŞEŞİN diyor.

Yüreğine sağlık diyor, başarılarının devamını dilerim yoldaşım…

Selam ve sevgilerimle 


Hüseyin Y. – 22.06.2022

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑