Sömürgecilik

Published on Mart 27th, 2022

0

‘Enternasyonalist Konferans İtalya için de ilham kaynağı olabilir’

27 farklı dilden konuşan enternasyonallerin bir araya geldiği Rojava Enternasyonal Konferansı’nın kendisi için bir ilk olduğunu belirten Zeryan Berxwedan, “Bu konferans sadece Rojava için değil ülkem için de ilham kaynağı olabilir” dedi.


 Söyleşi: Mustafa ÇOBAN

Rojava’daki devrimin ideolojisini ülkelerine de taşımaya çalıştıklarını belirten Zeryan Berxwedan, devrimi savunmak için ideolojik dayanışmanın son derece önemli olduğunu vurguladı. Rojava devriminin temelinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi olduğunu ifade eden Zeryan Berxwedan, “Önder Apo’nun da dediği gibi toplumlarımızı analiz etmek ve toplumumuz için insani çözümler bulmak zorundayız. Dolayısıyla Abdullah Öcalan’ın düşüncesi, enternasyonalist çalışmaların Rojava’da olduğu kadar topraklarımızda da devam etmesi için son derece önemlidir” diye konuştu.


https://1649452211.rsc.cdn77.org/vod/2022-03-27-qamislo-zeryan-berxwedan-italyan-enternasyonalist-1.mp4

Rojava’da bulunan bütün enternasyonalist yapı ve kurumların katılımıyla düzenlenen 1. Rojava Enternasyonalist Konferansı delegesi Zeryan Berxwedan, konferansla ilgili birçok detayı ANF’ye anlattı.

İlk kez yapılan 1. Rojava Enternasyonalist Konferansı sizin için ne ifade ediyor?

Konferans benim için çok duyguluydu, çünkü öncelikle enternasyonalistler olarak hep birlikte burada veya ülkelerimizde önemli olan konuları konuşmak için bir araya geldik. Konferansta 27 farklı dilden arkadaşın olması da etkileyici olan diğer şeydi. Şahsen, daha önce İtalya’da dünyanın farklı yerlerinden bu kadar çok yoldaşla tanışmadım.

Bu, toplum ve yoldaşlar olarak sistemin ötesine geçmek ve başka bir şey yaratmak için dünyada daha güçlü bir birliğe ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. Konferans kesinlikle çok duygusaldı. Sadece Rojava’da değil, ülkelerimizde de olan bir çalışmayı sürdürmek için duygusal düzeyde enerji ve güç verdi. Dünyadaki diğer ülkelerle temas halinde, temel sorunun her zaman aynı olduğunu, dünyanın farklı bölgelerindeki çeşitli toplumları ezen ve öldüren sistem olduğunu anlıyoruz.

Enternasyonalizmde kadının rolüne ilişkin neler tartışıldı?

Kadının rolü son derece önemli. Çünkü kadınlar 5 bin yıldır bu sistem tarafından eziliyor. Sonuç olarak, kadınlar bu sistemi erkeklere göre çok daha şiddetli bir şekilde deneyimliyorlar. Enternasyonalizmde kadınlar hem ideolojik hem de pratik olarak öncü olabilir. Kadın enternasyonalistlerin rolü, ülkelerimizde genellikle bulamadığımız insanlık ve eşitlik değerlerini aktarabilmek için çok önemlidir.

Konferansta ortaya çıkan önemli noktalar neler oldu?

Bir araya gelmemiz önemliydi. Çünkü Rojava’da enternasyonalist çalışmayı derinleştirdik. Farklı planlar var. Elbette eğitici. Yani burada Rojava’da daha ideolojik oluşumlar var; çeşitli yapılardan daha fazla enternasyonalist arasında bağlantı kurmaya çalışmak; ama her şeyden önce benim için en önemli noktalardan biri olan Rojava Devrimi’nin enerjisini ve ideolojisini ülkelerimize nasıl aktaracağımızı, bu işi nasıl sürdüreceğimizi anlamaya çalışmaktır. Çünkü çoğu zaman ülkelerimize döndüğümüzde kendimizi kaybolmuş hissediyoruz ve bu devrimci çalışmayı nasıl sürdüreceğimizi anlayamıyoruz.

Çünkü değişiyoruz, bakış açımızı değiştiriyoruz, kişiliğimizi değiştiriyoruz. Dünyamıza, toplumlarımıza döndüğümüzde, çoğu zaman devrimci çalışmayı nasıl sürdüreceğimizi bilmiyoruz. Konferansın önemli noktalarından biri, planlarından biri de burada devrimci çalışmanın nasıl devam ettirileceği ve ülkelerimize nasıl götürüleceğiydi.

Rojava Devrimi nasıl bir enternasyonal devrim deneyimi ortaya çıkardı?

Rojava Devrimi enternasyonalizm ve enternasyonalist yoldaşlar için büyük bir etkiye sahiptir. Çünkü yeni bir toplum için yeni umut ve sosyal örgütlenme yöntemidir. Sadece bu da değil, Kürt hareketinin ideolojisi aracılığıyla, enternasyonalistler olarak, toplumumuzun bireyciliğinden ve kapitalizminden kopuk, daha iyi, daha insancıl insanlar olmak için kendimiz üzerinde çalışabiliriz.

Enternasyonalizmin değerleri, savaşlardan ve güçlerden arınmış, daha iyi bir insanlık yaratma arzusuyla kesinlikle insanlıkla ilgili temel değerlerden biridir. Sonuç olarak, birçok enternasyonalist yoldaş, her gün içinde yaşadığımız sisteme karşı savaşmaya ve özellikle mazlum halklara dayanışma sağlamaya karar vererek, yeni bir toplum biçimini birlikte yaşamaya çalışıyor. Temel değerler kesinlikle insan kalmak, başkalarının acılarını hissedebilmek çünkü ezilen halkların acısı bizim de acımızdır. Çünkü bir kişi bile olsa dünya özgür değil, bir kişi özgür yaşayamıyor ama şiddet dolu bir halde yaşamaya devam ediyor.

İDEOLOJİK DAYANIŞMA YARATMAK GEREKİYOR

Elbette Rojava’daki enternasyonalizm, devrimi sadece silahlarla değil, en klasik savunma biçimiyle savunuyor; ama ideolojik düzeyde de bu devrimin ideolojisini ülkelerimize ve topraklarımıza taşımaya çalışıyoruz. Savunma elbette fiziki ama bir o kadar da ideolojiktir. Bu devrimi savunmak için sadece Rojava’da değil ülkelerimiz de ideolojik dayanışma yaratmak son derece önemli. Bu zamanlarda enternasyonalist dayanışma çok önemlidir. Çünkü dünyada gördüğümüz gibi sistem topluma ve halklara karşı kendini yeniliyor.

Görüldüğü gibi Avrupa’da Rusya ile Ukrayna arasında da bir savaş başlamıştır. Dolayısıyla enternasyonalizm, dünyadaki çeşitli mevcut ideolojileri ve farklı toplumları bir araya getirmek için son derece önemlidir. Yoldaşlar bunun üzerinde çalışmalı, savaşlardan arınmış, devlet ve kapitalist güçlerden arınmış, son zamanlarda daha iyi gördüğümüz gibi, ekonomik ve politik çıkarlar için bütün toplulukları ve insanları öldüren yeni bir toplumu nasıl yaratabileceğimizi anlamalı.

Peki bu devrimin temeli nereden geliyor ve her yerde uygulanabilir mi?

Elbette bu devrimin temeli Abdullah Öcalan’ın düşüncesidir, insanlığa ve farklılıklara dayalı bir devrimci düşüncedir. Dünyanın her yerinde, toplumlarımızda da uygulanabilir. Tabii ki birçok farkla uygulanmalıdır. Önder Apo’nun da dediği gibi toplumlarımızı analiz etmek ve toplumumuz için insani çözümler bulmaya çalışmak zorundayız. Dolayısıyla Abdullah Öcalan’ın düşüncesi, enternasyonalist çalışmaların burada, Rojava’da olduğu kadar topraklarımızda da devam etmesi için son derece önemlidir.

Kendi enternasyonal kimliğinizi bu konferansta hissedebildiniz mi?

Bir İtalyan olarak bu konferansın önemli olduğunu hissettim. Bu deneyimin değerlerini İtalya’ya, yoldaşlarıma, arkadaşlarıma, aileme nasıl aktarabilirim diye düşünmeye başladım. İtalya’nın değişime çok açık bir ülke olduğunu düşünüyorum. Bu konferans sadece Rojava için değil, ülkem için de bir ilham kaynağı olabilir. Kesinlikle konferansta, benzer yerlerden ve aynı sistemden geldiğimiz için, hazır bulunan birçok yoldaşın dile getirdiği sorunların benim de sorunum olduğunu hissettim.

Bu nedenle başka bir şey yaratabiliriz. İtalya’da Kürt hareketinden, Abdullah Öcalan’ın farklı bir coğrafyada, farklı bir toplumda, farklı bir tarihle aktarılan fikirlerinden ilham alan kendi örgütümüzü yaratabileceğimize dair umudum var ve yapabiliriz.

Ülkenize veya dünya kamuoyuna bir mesajınız var mı?

Dünyanın dört bir yanındaki insanlara başka bir toplum, başka bir sosyal örgütlenme yöntemi olabileceğini söylemek istiyorum. İşte herkes için bir umut çünkü farklılıklara dayalı, yaşam sevgisine dayalı, barışa dayalı, insandan, toplumdan başlayan bir insan ideolojisi olan, iktidar ve devletten olmayan bir insani örgütlenme sistemidir. Söylemek istediğim, ortak noktayı nerede bulabileceğimizi anlamak için mücadelelerimizi analiz etmeye çalışmak, yaşamlarımızı sistem içinde analiz etmek, bu mücadeleyi sürdürmek ve dünyanın şiddetinden arınmış farklı bir dünya için umut etmeye devam etmek gerekiyor.


Mustafa Çoban – ANF – 27.03.2022

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑