Eğitim

Published on Kasım 23rd, 2021

0

‘Eğitimin sorunlarından çok iktidarın ihtiyaçlarını gözeten bir şûra kabul edilemez’

20. Milli Eğitim Şûrası’na ilişkin basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen, “Eğitimin sorunlarından çok iktidarın ihtiyaçlarını gözeten bir şûra kabul edilemez” dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul ve MYK üyeleri, Milli Eğitim Şurası’na ilişkin sendikanın genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, “Bugüne kadar düzenlenen bütün milli eğitim şûraları, özellikle 1980 sonrası yapılanlar, eğitim sistemi üzerinden yürütülen politikaların sürekliliği ve kırılma noktalarını görmek açısından önemli veriler sunmuştur. Her ne kadar şûra kararlarının büyük bölümü uygulamaya geçmese de, siyasal iktidarların ve içinde bulunulan dönemin koşullarının, eğitim sistemini ve toplumsal yaşamı nasıl biçimlendirmek istediğini göstermektedir” dedi.

Eğitim şûralarının eğitim bileşenlerinin demokratik katılımına dayanarak, eğitimin sorunlarına çözüm üretmek ve eğitim politikalarını toplum yararına geliştirmek üzere düzenlenmesi gerekirken, şûra katılımcılarının büyük bölümü iktidara yakın çevrelerden seçildiği ve tartışmaların bu çevrelerin siyasal tercih ve önerileri çerçevesinde yürütüldüğünü vurgulayan Kurul, “Bu durum eğitimin dayanacağı felsefenin ne olacağını, eğitim sorunlarının nasıl ele alındığını ve çözüm olarak ileri sürülen önerilerin ne anlama geldiğini anlamak açısından önem kazanmaktadır” diye kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20. Milli Eğitim Şûrası’nın konu başlıkları olarak “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği”, “Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi” ve “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi”ni belirlediğini aktaran Kurul, “Eğitim-Sen tarafından konu başlıkları ile ilgili olarak taslak metinler hazırlanmış ve şûra hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere şubelere gönderilmiştir. Ancak şubelerimiz, birçok ilimizde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgilendirilmemiş ve toplantılara çağrılmamıştır. Eğitimi kendi siyasal-ideolojik hedeflerine göre biçimlendirmek isteyen mevcut anlayış, farklı fikirlere, eleştiriye, demokrasiye, bilimsel düşünceye ne kadar tahammülsüz olduğunu bu şekilde bir kez daha göstermiştir” ifadelerini kullandı.

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 13 Kasım 2021 tarihli şûra davet yazısının, Eğitim-Sen Genel Merkezi’ne 16 Kasım 2021 tarihinde gönderilmiş ve aynı gün mesai saati bitimine kadar cevap istendiğini söyleyen Kurul, “Hazırlandıktan üç gün sonra gönderilen davet yazısında, MEB’e ait şûra salonu olmasına rağmen, 20. Milli Eğitim Şûrası’nın açılışının tek adam rejiminin sembolü olan Saray’da ‘Cumhurbaşkanının himayelerinde’ yapılacağı belirtilmiş, üç temel konu başlığı olmasına rağmen Eğitim-Sen adına sadece bir temsilcinin katılımı istenmiştir. Bu yaklaşımın tarafımızca kabul edilmesi mümkün değildir” diye belirtti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul konuşmasını şöyle sürdürdü:

“20. Milli Eğitim Şûrası bugüne kadar yapılan şûralar içinde en kısa sürede hazırlıkları yapılan, demokratik işleyiş ve katılım kanallarının işletilmediği bir süreç olmuştur. Tüm bu gelişmeler Eğitim Sen açısından onaylanamayacak bir durum olduğundan, sendikamız 20. Milli Eğitim Şûrası’na katılmama kararı almıştır.

“Eğitim ve bilim emekçilerinin eğitim süreçlerinde özne olmaktan çıkarıldığı, okulların ve üniversitelerin dini vakıf ve derneklerin temel faaliyet alanı haline geldiği, eğitim ve bilim emekçilerine esnekliğin, güvencesizliğin ve angarya çalışmanın dayatıldığı, eğitim yöneticilerinin yandaş siyasal kadrolardan oluşturulduğu, eğitim programlarının laiklikten ve bilimsellikten uzaklaştırıldığı, her fırsatta karma eğitimin hedef haline getirildiği bir sürecin sendikamız tarafından onaylanması söz konusu değildir.

“Eğitim-Sen, Türkiye’de eğitim ve yükseköğretim alanında uluslararası katılımlı çok sayıda kongre, sempozyum ve demokratik eğitim kurultayı düzenlemiş, uluslararası eğitim örgütleri ve sendikalar tarafından tanınan ve bilinen bir sendika olmasının yanı sıra, eğitim sisteminin temel sorunlarına somut çözüm önerileri üreten tek sendikadır. Sendikamız, bugüne kadar olduğu gibi, bulunduğu her ortamda eğitimin sorunlarını dile getirmeye ve bu sorunlara dair çözüm önerilerini sunmaya devam edecektir.” (ETHA)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑