İnsan Hakları

Published on Mayıs 24th, 2022

0

Dünyada infaz edilen idam cezaları 2021’de yüzde 20 arttı

2021’de 18 ülkede en az 579 idam cezası infaz edildi. Uluslararası Af Örgütünün Ölüm Cezaları ve İnfazlar raporuna göre, infazlar bir yılda yüzde 20 arttı.

2021’de Ölüm Cezaları ve İnfazlar raporunu yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, infazlar ve ölüm cezalarında kaygı verici bir artış yaşandığını belirtti. Tüm dünyada en yüksek sayıda ölüm cezası uyguladığı bilinen ülkelerin 2021’de, Kovid-19 kısıtlamalarından kurtulmasıyla mahkemelerde olağan işleyişe geri dönüldü. Geçen yıl 18 ülkede en az 579 infazın gerçekleştirildiği biliniyordu. Bu sayı, 2020’de kaydedilen sayıya kıyasla yüzde 20’lik bir artışa işaret ediyor.

İRAN İDAM CEZASINDA YİNE BAŞI ÇEKTİ

İran’da 2017’den beri en yüksek infaz sayısı kaydedildi ve bu sayı 2020’de en az 246’dan 2021’de en az 314’e yükseldi. Küresel artıştaki en büyük paya sahip olan İran’daki bu durum kısmen uyuşturucuyla bağlantılı infazlardaki belirgin artışın bir sonucuydu. Uyuşturucuyla bağlantılı infazlar, kasten öldürme içeren suçlar dışındaki suçlar için ölüm cezasını yasaklayan uluslararası hukuku açıkça ihlal etti.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN İNFAZLAR İKİYE KATLANDI

Diğer yandan, Suudi Arabistan, infaz sayısını iki katından fazla artırdı. Mart ayında tek bir günde 81 kişinin ölüm cezasının uygulanmasıyla birlikte bu gidişat 2022’de de devam etti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, “İran ve Suudi Arabistan, 2020’de toplam infaz sayılarında kaydedilen düşüşün ardından geçen yıl, uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde uygulanan yasakları utanç verici biçimde hiçe sayarak ölüm cezası kullanımlarını tekrar hızla artırdı. Bu ülkelerin, infaz uygulayıcıları işe koşma iştahı 2022’nin ilk aylarında da azalma belirtisi göstermedi” dedi.

PANDEMİ FRENİNİN ARDINDAN İNFAZLARDA ARTIŞ YAŞANDI

Önceki yıl yargı süreçlerini geciktiren Kovid-19 kısıtlamalarının adım adım kaldırılması sonucunda 56 ülkede hakimler en az 2 bin 52 ölüm cezası verdi. Bu, 2020’ye kıyasla yaklaşık yüzde 40’lık bir artışa tekabül ediyor. Bangladeş (en az 113’ten en az 181’e), Hindistan (en az 77’den 144’e) ve Pakistan (en az 49’dan en az 129’a) dahil bazı ülkelerde ölüm cezası sayısında sert artışlar kaydedildi.

Agnès Callamard, “Az sayıda ülke, 2020’deki aranın sunduğu fırsatlardan yararlanmak yerine, acil ve süregelen küresel insan hakları krizlerinin ortasında bile yaşam hakkını hiçe sayarak, suçları caydırmak için etkin çözümler yerine ölüm cezasını seçmek yönünde tedirgin edici bir heyecan sergiledi” dedi.

Bu tabloya karşın, 2021’de tüm dünyada kaydedilen infaz sayısı, Uluslararası Af Örgütünün 2010’dan beri kaydettiği en düşük ikinci sayı oldu. En düşük sayı, pandemi süreci olan 2020 yılına aitti.

ÇİN, KUZEY KORE VE VİETNAM’DAKİ İNFAZLAR BELİRSİZ

Rapora göre, önceki yıllarda olduğu gibi, tüm dünyada kaydedilen toplam ölüm cezası ve infaz sayısı, Uluslararası Af Örgütü’nün, Çin’de ölüme mahkum edildiğini veya infaz edildiğini düşündüğü binlerce kişiyi ve Kuzey Kore ve Vietnam’da uygulandığı düşünülen yüksek sayıda infazı kapsamadı. Bu üç ülkedeki gizliliğe dayalı resmi uygulamalar ve bilgiye sınırlı erişim, infazları doğru bir şekilde gözlemlemeyi imkansız kıldı.

Raporda diğer çok sayıda ülkede de kayıtlı toplam sayıların asgari sayılar olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

ÖLÜM CEZASI DEVLETİN BASKI ARACI OLARAK KULLANILDI

Raporda, çok sayıda ülkede ölüm cezasının azınlıklara ve protestoculara karşı devletin baskı aracı olarak kullanıldığına, çok sayıda keyfi idam cezası kararına imza atıldığını, bazı idam cezalarında “Allah’a düşmanlık” gibi muğlak suçlamaların yer aldığına dikkat çekildi.

(Evrensel)

Foto: Pexels

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑