Basın-Yayın

Published on Haziran 5th, 2022

0

DFG: Gazetecilere yönelik ihlaller işkence halini aldı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) mayıs ayı içerisinde 11 gazetecinin gözaltına alındığını ve 11 gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığını bildirdi.

DFG’nin gazetecilere yönelik mayıs ayı ihlal raporunda, “Ülkemizde maalesef gazetecilere ve çalıştıkları yayın organlarına yönelik sistematik bir hak ihlali uygulaması söz konusu” denildi.

“Bu ihlaller artık tahammül edilemez bir işkence halini almış durumda” diye tepki gösteren DFG, iktidarın geçen her ay bu işkenceyi yaşatmakta sınır tanımadığını “adeta ispat etme” çabası içerisinde olduğunu kaydetti.

DFG, “AKP ve MHP tarafından yürütülen iktidara sesleniyoruz; bu çabalarınız nafile, gazetecileri bu hukuksuz uygulamalarla yıldıramayacaksınız” diyerek iktidara seslendi.

Mayıs ayının gazetecilere yönelik hak ihlalleri ile dolu geçtiğini ifade eden DFG, “İstanbul’da Gezi eylemlerinin dokuzuncu yıldönümü vesilesiyle yapılan gösterileri takip eden 6 gazeteci gözaltına alındı, 10 civarında gazeteci ise polisin ağır şiddetine ve tehdidine maruz kaldı. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddet tam bir insanlık suçudur” vurgusunda bulundu.

Gazetecilere yönelik bu ağır şiddeti uygulayan polis hakkında bir an önce işlem yapılması ve cezalandırılması çağrısında bulunan DFG, raporunda tehditlere de yer verdi.

“Mayıs ayı verilerine baktığımızda sadece bir ay içerisinde ondan fazla kadın gazetecinin sistematik bir şekilde tehdit edildiğini görmekteyiz” diyen DFG, “Kadın gazetecilere yönelik hukuksuz uygulamaların son halkası Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu oldu” ifadelerini kullandı.

Müftüoğlu için çağrıda bulunan DFG, “Dicle Müftüoğlu sadece gazetecilik yapmıştır ve herhangi bir suçla ilişkilendirilmeyecektir. Bu nedenle bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

DEZENFORMASYON YASASI, SON ÇİVİYİ ÇAKMA GİRİŞİMİ

Raporda AKP-MHP iktidarının Meclis’e getirdiği internet medyasına yönelik yeni yaptırımları içeren “Dezenformasyon yasası”na da tepki gösterilerek, bunun “basın özgürlüğüne son çiviyi çakma girişimi” olduğu belirtildi.

Bu yasanın “çok tehlikeli bir süreci beraberinde getireceği” uyarısında bulunan DFG, “Bu nedenle ilgili komisyonda da görüşülen bu yasa tasarısının tartışmaya mahal vermeden geri çekilmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

Rapora göre mayıs ayı içerisinde;

11 gazeteci gözaltına alındı,

11 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı

10 gazeteci tehdit edildi

11 olayda haber takibi yapan gazeteciler engellendi

Cezaevlerinde gazetecilere yönelik bir ihlal yaşandı

4 gazeteci hakkında soruşturma açıldı

5 gazeteci hakkında dava açıldı

4 gazeteci hakkında toplamda 2 yıl, 3 ay, 14 gün hapis, 24.100 TL para cezası verildi

42 gazetecinin yargılanmasına devam edildi

Tutuklu gazeteci sayısı 60’a çıktı.

Bir gazetecinin işine son verildi

RTÜK 4 yayına 8 ceza verdi

6 kez yayın yasağı kararı alındı

8 internet sitesi kapatıldı

14 habere erişim engeli konuldu

3 sosyal medya içeriğine erişim engeli konuldu

(ANF)

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑