Çocuk no image

Published on Haziran 5th, 2021

0

Çocuk Hakları Endeksi’nde Türkiye 20’inci sırada

KidsRights Vakfı, yıllık çocuk hakları endeksini ve raporunu yayımladı. Pandemi nedeniyle bir ‘nesil felaketi’ uyarısı yapılan raporda, Türkiye 182 ülke arasında 20’inci sırada yer aldı.

Çocuk haklarının savunulmasını teşvik etmeyi amaçlayan KidsRights Vakfı, yıllık çocuk hakları endeksini yayımladı. 182 ülke arasında çocukların haklarının hangi açılardan ne kadar korunduğuna dair listede, Türkiye 20’inci sırada yer aldı. Bu senenin raporunda pandeminin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisinin, zannedilenden daha fazla olduğu vurgulandı.

İZLANDA BİRİNCİ SIRADA

Endekste ülkelerin, çocukları için yaşama hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, korunma hakkı ve çocuk hakları için uygun bir çevre yaratılması olmak üzere beş alan kriter alındı. Filistin Yönetimi’nin de ilk kez listelendiği endekste, çocuk haklarının en iyi korunduğu ilk 10 ülke sırasıyla şöyle listelendi: İzlanda, İsviçre, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Almanya, Slovenya, Fransa, Danimarka, Tayland. 

ÇAD SONUNCU

Çocuk hakları endeksinin en son sırasında ise Çad yer aldı. En kötü durumdaki beş ülke, Papua Yeni Gine, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone, Afganistan ve Çad olarak sıralandı.

TÜRKİYE SIRALAMANIN NERESİNDE?

Türkiye, 0,855 puanla Çocuk Hakları Endeksi genel listesinde 20’inci sırada yer aldı. Türkiye’nin sağlık sıralamasındaki yeri 24-26, yaşam sıralamasında 48, eğitimde 27, korumada 49, çevre açısından da 63-74 olarak verildi.

‘HÜKÜMETLER HAREKETE GEÇMEZSE NESİL FELAKETİ YAŞANACAK’

KidsRights Vakfı’nın yıllık raporunda, hükümetlerin harekete geçmemesi halinde pandemi nedeniyle bir ‘nesil felaketi’ yaşanacağı yönünde uyarı yapıldı. Hollanda merkezli kurum, milyonlarca çocuğun Covid-19 nedeniyle eğitimden geri kaldığına, pandeminin çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığında da uzun vadeli etkilere yol açacağına dikkat çekti. 

Vakfın kurucusu ve başkanı Marc Dulleart, “Pandeminin çocuklar üzerindeki etkisi, ne yazık ki bu yılın başındaki tahminlerimizin üzerine çıktı” dedi. Dulleart, “Korona virüsü hastalarının ardından en olumsuz etkilenenler çocuklar oldu. Doğrudan virüsün kendisinden değil ama dünya çapında hükümetlerin, gelecek nesillerin sağlığı üzerinde ciddi ve uzun vadeli etkiler olacağına dair sinyallere rağmen ertelediği eylemlerinden dolayı” diye konuştu. 

Rapora göre, dünya çapında 168 milyondan fazla çocuk neredeyse bir yıl boyunca okula gidemedi; her üç çocuktan biri uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. Bu süreçte 142 milyon çocuk daha yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kaldı.

(Duvar)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑