Avrupa no image

Published on Haziran 29th, 2021

0

Avrupa’da geri sayım: Plastik pipetler tarihe karışıyor

3 Temmuz’dan itibaren tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde plastik pipet, tabak, kaşık, çatal ve bıçakların kullanımı yasak olacak. Greenpeace, Türkiye’ye de tek kullanımlık plastikleri yasaklaması için çağrı yapıyor.

Avrupa Birliği’nde 2019’da alınan plastik pipet, tabak, kaşık, çatal ve bıçakların en geç 2021’de yasaklanmasına dair karar 3 Temmuz’dan itibaren tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde hayata geçiyor. 

Bundan böyle üye ülkelerde herhangi bir kafede plastik pipetle içecek içilmesi mümkün olmayacak veya süpermarketlerde plastik tabak, çatal, bıçak gibi kullanıp atılan ürünler satılamayacak. 

Bu düzenlemeyle yalnızca 1-2 dakika kullanılıp atılan, kullanımı gereksiz plastiklerin tüketimini azaltmak ve dünyanın en büyük krizlerinden biri haline gelen plastik kirliliğinin önüne geçilmek isteniyor.

Greenpeace, “Şimdi sıra Türkiye’de!”* diyerek herkesi tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması talebiyle başlattığı kampanyaya destek vermeye davet ediyor.

“Plastiğe karşı doğa kazansın”

Greenpeace’in çağrısında şu sözler yer alıyor:

“Plastik pipet, bardak, çatal ve kaşık olmadan da yaşayabiliriz ama plastiğe boğulan bir dünyada yaşayamayız. Alternatifi olan bu ürünleri hayatımızdan çıkarmalıyız.

“Gezegenimiz için tarihi bir ana tanıklık etmek üzereyiz. 1950’lerden bu yana 1 milyar fil ağırlığında plastik üretildi ve bunların yalnızca yüzde 9’u geri dönüştürüldü. Akdeniz’de her 4 metrekareye bir plastik atık düşüyor ve bunların çoğunu kullanıp attığımız plastikler oluşturuyor. 

“Artık değişim vakti geldi. Denizlerimizi kurtarmak için acil önlemler almalıyız. İmza ver, birlikte tarih yazalım. Tek kullanımlık plastikler yasaklansın. Yarım milyondan fazla kişinin çağrısına sen de katıl. Plastik kirliliğine karşı kazanan doğamız olsun.”

Türkiye Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke

Greenpeace Akdeniz’in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden topladığı verilere göre Türkiye’de plastikle ilgili bazı veriler şöyle: 

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. Bu, her gün 241 kamyon dolusu plastik demek. 
  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. 
  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye Avrupa plastik atık ihracatının yüzde yüzde 28’ini karşıladı.
  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.  
  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209.642), Belçika (137.071), Almanya (136.083), Hollanda (49.496), Slovenya (24.884)

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑