Fransa

Published on Ağustos 2nd, 2022

0

AVEG-KON’dan erkeklik atölyesi

AVEG-KON kampında düzenlenen erkeklik atölyesinde özsavunmanın önemine dikkat çekildi. Erkekler arasındaki pragmatist ve oportünist dayanışmanın ele alındığı atölyede, katılımcılar önerilerini sundu. 

Güney Fransa’nın Perpignan bölgesinde AVEG-KON kampında Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), günlük yaşamda erkeklik halleri, kadına yönelik erkek şiddetine  karşı adalet ve pratikteki olumlu ve olumsuz eylem örnekler üzerine atölye düzenledi. 

Özsavunma örneklerinin verildiği sunumda, kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele perspektifleri ele alındı. Katledilen kadınların ardından görülen mahkeme süreçlerine ilişkin yapılan eylemlerin örnek verildiği atölyede, günlük siyasal çalışmada kadın gündemli tartışmaların düzeyi ve oranı sorgulandı.

Konuşmalarda, “Egemen sınıfı egemeni olan erkekler, kadına yönelik şiddeti burjuva düzenden güç alarak yapıyor. Erkek egemenliğin burjuva düzenin yasalarıyla kadına yönelik şiddeti teşvik ediyor” denildi.

Avrupa’da kadınların işyerlerinde şiddete maruz kaldığı düşündüğünü ve Fransa’da bu oranın yüzde 80 olduğu vurgulanan konuşmalarda, “İşyerinde cinsel tacize uğrayanların yüzde 70’i üstlerine ya da patronlarına bundan söz etmiyor. Yüzde 30’u ise hiç kimseye söz etmiyor ayrıca içlerinden sadece yüzde 5’i şikayetçi” verileri aktarıldı. 

Avrupa’da kadın cinayetlerini daha çok göçmen erkekler tarafından gerçekleştirildiği algısı yaratıldığına dikkat çekilen atölyede, yerli erkeklerin işlediği kadın cinayetlerinin üstünü örtmek istendiği belirtildi.

AvEG-Kon kitlesi ve çalışma yürüten aktivistlerin kadın gündemleri konusundaki duyarsızlığının eleştirildiği atölyede, Hasan Ali Toptaş ile ilgili beyanlar sonrasında erkekler arasındaki geri tutumlar örnek gösterildi. Erkekler arasındaki pragmatist ve oportünist tutum ele alındı.

Kadına yönelik şiddete karşı özsavunmanın gerekliliği savunulan atölyede, “Benim adım” oyununun sonunda öldürülen erkeğe ilişkin tepkiler tartışıldı. Erkek şiddetine karşı gösterilen olumsuz tavırlar anlatıldı ve eleştirildi. Başvurulması gereken cinsel suçlara ilişkin yönetmenlik hatırlatıldı. SKB’nin gösterdiği olumlu örnekler anlatıldı.

Katılımcılar, özsavunmada devlet tarafından işlenen kadına yönelik şiddetin öne almasını önerdiler. Kadınların kendilerini güvende hissettikleri ortamlar ve kurumsallaşmalar yaratılması önerildi. Adalet komisyonları önerildi. Sosyal medya alanı daha güçlü kullanılmalı denildi.


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑