Halklar ve İnançlar

Published on Ağustos 3rd, 2020

0

73. Şengal Fermanı anma ve protesto

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Almanya’nın Stuttgart kentinde de 6.yılında ‘’Ağustos Fermanı’’nı anma ve protesto eylemi gerçekleşti. (VİDEO ve FOTO GALERİLİ)


Haber-Yorum: Gül Güzel (Stuttgart)

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Almanya’nın Stuttgart kentinde de 6.yılında ‘’Ağustos Fermanı’’nı anma ve protesto eylemleri gerçekleşti. 3 Ağustos, saat 18.00’de Schloss Platz meydanında ‘’Şehit Meryem Kadın İnisiyati Stuttgart’’ın yaptığı çağrı ile miting düzenlendi.

Mitinge ağırlıklı olarak kadın eylemciler katıldı. Eylem, devrim ve Şengal şehitlerini bir dakikalılk anma ile başladı. Açılan pankartlarla Almanca ‘’kendi iradenle Feminize karşı, Şengal’e statü, Kürdistan’daki katliamları durdurun!’’yazıldı. Okunan bildiri ile ‘’DAİŞ’in eliyle yaptırılan 73. Êzidi soykırımı hala devam ediyor. Bu soykırımda başta Êzidi inancı ve Kadının yok edilmesi hedeflendi. DAİŞ’in kaçırıp, elinde esir tuttuğu en az 3.500 Kadın ve çocuk hala esir. Bu soykırım nedeniyle binlerce Êzdi kendi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Onun için hala devam eden bu soykırımın hesabı sorulmalı. Yaşasın Şengal direnişi, Jin Jiyan Azadi(Kadın Yaşam Özgürlük) denildi. Eylem boyunca kent sakinlerine 73. Ferman hakkında Almanca bildiriler dağıtıldı. 

Stuttgart Schiller Platz meydanında 2. anma ise, aynı saatlerde ‘’Ezidische Sonne Stuttgart’’ derneği tarafından düzenlendi. Buradaki mitingde de yine Şengal soykırımı anması yapıldı. Yerde yakılan mumlarla ‘’3.8.2014, Ezidi katliamı yapıldı’’ yazıldı. Çok sayıda kadın ve erkegin çember oluşturduğu alanda, ağıtlarla anma yaklaşık bir saat sürdü.

73. Fermana dair

DAİŞ, bundan 6 yıl önce 3 Ağustos 2014’te Êzîdîlerin yoğunluklu olarak yaşadığı Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine saldırmıştı. Kent ve civarında yaşayan onbinlerce Êzîdî, onları bekleyen katliamdan kurtulmak için yollara düşmüş, Sincar Dağına sığınan onlarca çocuk, yaşlı ve hasta susuzluktan ve sıcaktan hayatını kaybetmişti.

Şengal saldırısında yaklaşık 5 bin Êzîdî’yi katleden DAİŞ, binlerce kadın ve çocuğu da esir almış, alıkoyduğu genç kadın ve çocukları köle olarak kullanmış, satmış, kaçırdıkları insanlardan bazılarından bir daha haber alınamamıştı. O günden bu yana dört bir yana dağılmış çocuklarına ulaşmaya çalışan acılı aileler, kıt kanaat imkanlarla “Ağustos fermanı” dedikleri Êzîdî jenosidinin kanayan yaralarını sarmaya çalışıyorlar. 6 yıl önce yaşanan vahşet ve saldırganlık henüz bitmemiş olsa da, en vahşi ve barbar bir güç karşısında bile direnebilineceğinin umudu tüm dünyaya verilmiş oldu. Kadın öncülüğündeki bu direnişin elbette daha katedecek çok yolu var. Hala barbarlık çetelerine karşı meşru ve ahlaki bir itiraz olarak yükselen devrimci bir sinerji var o topraklarda…

73. Fermanın nedenleri

73. Fermanda yaşamını yitirenleri ve Şengalin özgürlük mücadelesinde yer alan şehit Zekî Şengalî, Berîvan, Zerdeşt ve Nujiyan şahsında tüm Şengal şehitlerini saygı ve minnetle anmak bir insani reflekstir. 73. Ferman girişiminde de yine DAİŞ’in büyük hayali olan Irak-Şam İslam devletinin kurulması için bu geçiş hattına hakim olmak istemeleri yatmaktaydı. Şengal’in bu coğrafik önemiyle birlikte esas saldırı gerekçesi Rojava devrimiyle artık şehirler de köyler de sokaklar da evlerde kurumlaşan Kürdistan toplumsal özgürlük mücadelesi ve Kadın özgürlük mücadelesinin bu büyük gelişimine engel olmak istemeleridir. Egemenler, başta Türk devleti olmak üzere özgür kadının, erkeğin, çocuğun, yaşlının ve gencin özgürce örgütlenmesine asla tahammül etmemekteydi. Herkesin Kürtlerin ve kadınların zamanı olarak tanımladığı mekanları ve zamanı işgal etmek isteyen DAİŞ’in hedefinde bu özgürlük ve orjinal Kürtlerin kadim coğrafyası vardı. Tüm dünyanın gözleri önünde sahipsiz, dayanaksız, güçsüz gördükleri bu kadim topluluğa saldıran DAİŞ binlerce kadını kaçırıp tecavüz etmiş. Esir aldığı kadınları kurdukları köle pazarlarında satılığa çıkarmıştır. Esas o pazarlarda satılığa çıkarılan dünyanın insanlık kaderidir. İnsanlığın duygularını, düşüncelerini işgal etmek amacıyla bu saldırılar gerçekleştirilmiştir.

9 HPG’li soykırımı engelledi ve koridor açtı

Fermandan bir ay öncesinde, 12 HPG’li Şengal’e gelmişti. Silahsız bir biçimde köy köy dolaşıp halkın kendisini nasıl savunması gerektiğini anlatıyordu. Bu durumun farkına varan KDP, 3 HPG’liyi tutuklamıştı. Geriye kalan HPG’liler Êzidî gençlerini Şengal’i savunmak için eğitiyorlardı. Ferman kapıya dayandığında bu HPG’liler ve yanlarındaki gençler Şengal Dağı’nı ve Sinûnê kasabasını koruyacak ve gerçekleşmesi muhtemel bir Êzidî soykırımının önüne geçeceklerdi.

Dağın bir de diğer kapısı vardı, Geliyê Kersê. IŞİD orada da şansını denedi. Geliyê Kersê’deki 2 HPG’li, halktan temin ettikleri 12.5’luk doçka ile alanı da kontrol altına almıştı. Yine Êzidî Birliği (TEVDA) her ihtimale karşı orada bulunan iş makineleri ile yolun güvenliğini almak için birçok yerde barikatlar oluşturdu. Hemen aşağıda Sinûnê’den çatışma geliyordu. Orada bulunan 2 HPG’li de halkla beraber IŞİD’e karşı çatışıyordu.
Üçüncü gündü, YPG’den bir askeri birlik, çatışarak kısmen açtıkları koridordan dağa ulaştı. Halk bu insanların etrafında toplanmıştı. Konuştuğum YPG’liler, YPG ve Rojava Asayiş güçlerinin koridor açmak için çalıştıklarını söylediler. Hemen ertesi gün iki kamyon un geldi dağa. Koridor kısmen açıktı. İki ayrı tabur güç de Kandil’den Şengal Dağı’na ulaştı. Sonrasında koridor tam güvenlikli hale gelir gelmez insanlar, Rojava halkının da seferber olması ile arabalarla tahliye edilmeye başlandı.

Susuzluktan öldüler…

İlk sekiz günlük süreçte dağda yüzlerce çocuk ve yaşlı açlıktan, susuzluktan yaşamını yitirdi. Bini aşkın insan ise daha dağa ulaşmamadan yaşamını yitirdi. Dağa hiç ulaşamayan binlerce insan IŞİD’in eline geçti. Sayıların tam bilmemekle birlikte beş binin üzerinde genç kadın Musul, Rakka ve diğer bazı şehirlerde köle pazarlarında satıldı.

Şengal’in konumu

Şengal Kürdistan’ın en güneyinde bulunan bir şehir. Irak siyasi haritasına göre Ninova eyaletinin merkezi Musul’a bağlı bir ilçe. Hemen kuzeyinde Duhok şehri var. Batı tarafından ise Suriye ve Rojava ile sınır. Şehir merkezi de dahil köyleri ile birlikte nüfusu 450 bin. Şehir merkezinin nüfusu 40 bin civarında. Şehir merkezi hariç tüm köyler homojen bir yapıda ve hepsi Êzidî inancında olan Kürtler. Şehir merkezinin ise yarısı yani 20 bin Êzidî Kürt, diğer yarısı ise Şia Kürt, Şia Türkmen, Şia Arap, Sünni Kürt, Sünni Türkmen ve Sünni Arap. Şehirde bir de kilise bulunuyor. Birkaç Hıristiyan aile de var sanırım. Anlaşılacağı üzere toplam nüfusun 430 bini Êzidîlerden oluşuyor.
Êzidî coğrafyasında (Ezidxan) Şengal Dağı tam ortada bulunuyor. Dar ve uzun bir dağ. Yaklaşık 70 km. uzunluğunda. Dağın güneyi Şengal merkez, Til Benat, Til Kasap, Rambosi, Gir Zerik, Til Azer, Koço, dağın kuzeyinde ise, Xanesor, Sinoni, Guhbel, Digure, adını hatırlayamadığım birkaç köy daha var. Köy diyorum ancak her köyün nüfusu hemen hemen Şengal merkezdeki kadar.

Tags: , , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑