Sağlık

Published on Temmuz 7th, 2022

0

6 ayda bin 171 hekim yurtdışı başvurusu yaptı

Yılın ilk yarısında bin 171 hekimin yurt dışına gitmek için başvuruda bulunduğunu kaydeden TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Artık uzman hekimler ve akademisyen hekimler de bu göç kervanına katıldı” dedi.

Kötü çalışma koşulları, yoğun mesai saatleri, ağır iş koşulları ve çözülmeyen problemler nedeniyle birçok sağlık çalışanı farklı ülkelere göç etmek zorunda kalıyor. Hekimler yurtdışında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) gerekli olan “İyi hal (Good Standing) belgesi” alıyor.

TTB tarafından 2012’den günümüze kadar tutulan verilere göre en fazla doktor göçü 2021 yılında oldu. Yurtdışına gitmek için geçen yıl bin 405 hekim TTB’den “iyi hal belgesi” almak için başvuruda bulundu. Aralık 2019’dan bu yana toplam 3 bin 381 hekim yurt dışına gitmek için “iyi hal belgesi” aldı.

2022 yılının Ocak ayında 101’i uzman, 96’sı pratisyen olmak üzere 197, Şubat ayında 81’i uzman, 76’sı pratisyen olmak üzere 157, Mart ayında 122’si uzman, 91’i pratisyen olmak üzere 213 hekim, Nisan’da ise 110’u uzman, 104’ü pratisyen olmak üzere toplam 214 hekim, Mayıs ayında 77’si uzman, 84’ü pratisyen toplam 161, Haziran ayında 229 hekim “iyi hal belgesi” için başvurdu. TTB verilerine göre 2022 yılının ilk yarısında bin 171 hekim yurtdışına gitmek için “iyi hal belgesi” alma talebinde bulundu.

‘Sebep sistemdeki yozlaşma’

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, yurtdışına gidişlerin artmasının önemli sebeplerinden birinin demokrasi ve adalet sistemindeki yozlaşma olduğunu söyledi. Sağlık alanında iyileştirilmeyen çalışma koşullarının, enflasyon ile eriyen yoksulluk sınırının altına düşen ücretlerin de beyin göçüne neden olan önemli etkenler arasında sıralanabileceğini dile getiren Bulut, şöyle devam etti:

Hekimlerin 657 ve 2547 sayılı yasalardan kaynaklanan iş güvencesi ortadan kaldırılmıştır. ‘Kanunsuzluk Hükmünde Kararnameler’ ile dayanaksız, delilsiz, haklarında herhangi bir adli hüküm bulunmayan hekimler bir gecede işsiz bırakılabilir hale geldi. Aile hekimlerine yönelik çıkarılan ceza yönetmeliği ve ASM’lerin personel eksiklikleri koruyucu sağlık hizmetlerini yok eden bir anlayış olarak karşımıza çıktı.

‘Hekimler işsiz bırakıldı’

Binlerce hekimin tıp fakültesinden mezun olduktan sonra atamalarının AYM kararları dahi hiçe sayılarak yapılmadığına dikkati çeken Bulut, “Arşiv taraması adı altında sadece adli sicil belgesinin yeterli olmasına karşın, karanlık dünyanın kara ellerinin oluşturduğu fişlemelerle hekimler işsiz bırakıldı” diye konuştu. ADVERTISEMENT

‘Günlük 7 hekim gidiyor’

Son 10 yılın en büyük hekim göçünün 2021’de yaşandığının altını çizen Bulut, şunları dile getirdi:

Hekimlerin Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) aldığı ‘İyi hal belgesi’ rekor kırarak bin 405’e ulaştı. Verilere göre 2012 yılında 59 hekim yurt dışında hekimlik yapabilmek için başvururken, bu sayı 2013 yılında 90’a, 2014’te 118’e, 2015 yılında ise 150’ye yükseldi. AKP’nin 2000’li yılların başında bir ‘Dünya Bankası projesi’ olarak hayata geçirdiği ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hem çalışan hem hasta sağlığı açısından olumsuz sonuçları olacağına uyarılarda bulunmuştuk. Nihayet ‘Giderlerse Gitsinler’ hezeyanının yansımaları 2022 yılının ilk 5 ayında günlük ortalama 7 hekimin göçü olarak belirdi. Artık uzman hekimler ve akademisyen hekimler de bu göç kervanına katıldı.

(GazeteKarınca)

Tags: , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑