Genel

Published on Mart 30th, 2021

0

49. yılda Kızıldere, On’ların hayatları

Mahir Çayan ve arkadaşları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını THKP-C ve THKO ortak eylemiyle engellemek için Karadeniz’deydi.

Kızıldere’nın 49. yılında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Murat Bjeduğ’un Devrimci Bir Subay/ Saffet Alp Kitabı ve  Sabo/ Sabahattin Kurt Kitabı çalışmaları ile Füsun Özbilgen’in derlediği Devrimciler Ölmez/ Sinan Kazım Özüdoğru ve Nuran Alptekin Kepenek’in Bizum Cihan/ Cihan Alptekin Kitabı üzerinden bir hatırlama yapıyoruz.

Bu kapsamda Sabo’dan “Kızıldere Operasyonu’na katılan Bir Onbaşı Anlatıyor”, “Ertuğrul Kürkçü Anlatıyor”, “Sabo, Gülten Akın ve Şiiri”, Devrimciler Ölmez’den Yıldırım Türker’in “Kızıldere’de Ölen Ağabeyim” ve Nuran Alptekin Kepenek’in “Cihan’ın Çocukluk Günleri” metinlerini paylaşıyoruz.

On’lar

30 Mart 1972’de Türkiye Devrimci Hareketi’nin önde gelen on lideri Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kuşatıldılar. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehin tutulan ikisi Kanadalı, biri Bitanyalı üç teknisyen hayatlarını kaybetti. 

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’nden (THKP-C) Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’ndan (THKO) Cihan Alptekin, Ömer Ayna THKP-C ve THKO olarak ortak bir eylemle Ordu Ünye’deki NATO üssünde görevli teknisyenler Charles Turner, Gordon Banner ve John Stuart Law’u rehin aldılar.

Amaçları 12 Mart 1971 askeri darbesine karşı silahlı mücadele açan devrimcilerden THKO liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesine engel olmaktı.

Devrimci bir subay

Saffet Alp bu süreçten etkilenen devrimci subayların “Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü” ve dolayısıyla THKP-C’nin kurucularındandı. Kızıldere’de yaralı olarak dışarı çıkmasına, başına sıkılan bir mermiyle katledilmesine rağmen, karnının bir bölümünü de süngüyle parçaladılar.

Saffet Alp’in annesi, 40 yıldır unutamadığı evlat acısını yüreğinde yaşayan bu olağandışı kadın gururla şunları söylüyor: “Benim oğlum yaralıyken bile aman dilemedi onlardan.”

Sabo

Hakkında adı ve soyadından başka hiçbir fikrim olmadan, tamamen sezgisel itkilerle kendisini çalışma öznesi olarak seçtiğim insanın, yani Sabahattin Kurt’un, bu kadar tertemiz ve dejenere olmamış, anasından doğduğu gibi kalmış bir insan olduğunu bilemezdim.

Bir devrimci için en yüksek erdem ve vasıflar tek tek sıralansa: Davaya adanmışlık, ideallere inanç, cesaret, fedakârlık, yoldaşına saygı, emekçiye sevgi ve şefkat, kararlılık, dürüstlük, mertlik, tevazu, özel mülkiyete gündelik hayatında da karşı tavrı, devrim ve sosyalizme mutlak inanç gibi kriterler söylenebilir. Tüm bu kriterler değerlendirildiğinde, tek söz söylenebilir: Sabo bir numaradır. (Murat Bjeduğ)

Devrimciler Ölmez

Kızıldere’de toplu katliama uğrayan 10 devrimci gençten birisiydi. Yürekli ve bilinçli bir devrimci olduğu kadar güzel türküler söyleyen, edebiyat ve şiirle ilgilenen, tiyatro yapan, insanları çok seven ve yardımsever kişiliğiyle hafızalardan silinmeyen Kâzım’ın arkadaşları, çevresi ve ağabeyi Emin Özüdoğru, onun anılarını bir araya getirerek bu kitabı ortaya çıkardı.

49. yılda Kızıldere, On’ların hayatları

12 Mart 1971’den, 30 Mart 1972’ye/ Ertuğrul Kürkçü

Kızıldere Operasyonuna katılan bir onbaşı anlatıyor

Bizum Cihan

Dev-Genç İstanbul Bölge Başkanlığı yapması, hapse girmesi, cezaevinden tünel kazarak kaçması, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemek için kendi hayatını ortaya koyması ve sonunda ölümsüzler arasına karışması, o dönemin fırtınalı gençliğinin ruh halini ortaya koyuyor. 

“Biz hâlâ dokuz kardeşiz” diyen Cihan’ın ablası Nuran Alptekin Kepenek, daha önce kaleme aldığı bir tarihi, yıllar sonra İngiliz Gizli Servisi’nin belgeleri dahil birçok belge ve yazılarla genişleterek yeniden gözler önüne seriyor.

30 Mart- 9 Nisan 2010’da yayımladığımız On’ların Hayatı dosyamızın linkleri de burada.

Kızıldere’nin 38. yılında

Onların hayatı

Mahir Çayan’ı arkadaşları anlatıyor

Mahir Çayan’ın 27 Yılı

Füsun Özbilgen: Sinan Kazım’la 38 Yıl Önce

Emin Özüdoğru: Kardeşim Kâzım Sinan

Hüdai Arıkan: Açlık Grevi’nden Kızıldere’ye/ Selçuk Polat

Lise Yıllığında Hüdai: “Prensipleriniz? Samimiyet!”/ Şaban İba

Fikret Alp Karacan: Saffet’in Nasıl Öldürüldüğünü Bilmek İstiyoruz

Saffet Alp: Başeğmeyen ve Mağrur Bir Yüz/ Atilla Özsever

Fikret’e Mektup: “Söz Verince Unutmayacaksın”/ Saffet Alp

Cihan Alptekin’le Sansaryan Han’da 43 Gün/ Tayfur Cinemre

Ne Can, Ne Şen İnsandı, Senin O Laz Dostun, Be, Deniz!/ Atilla Keskin

Heyecanlı, Gür Sesli, Tam Bir Eylemci, Cihan Alptekin/ Hikmet Bozçalı

Cihan Alptekin’in 25 yılı/ Ece Yıldız

Sabo: Yirmilerinde Bir Dev-Gençli Hala/ Şadi Samer

Devrimi Karadeniz’e Taşıyan Mülkiyeli: Sabahattin Kurt/ Selçuk Polat

Sabahattin Kurt’un 23 Yılı

Dürdane Atasoy: “Ahmet Kazada da Ölebilirdi, Bak Şimdi Işık Oldu…”

Hüseyin Gümüş: “Bizim Evde Ertan, Sabahattin, Ömer, Saffet, Kazım ile…

Ertan Saruhan: Nişanlıma Söyleyin, Artık Devrimle Nişanlıyım/ Orhan Saruhan

Mustafa Can Anlatıyor: Ahmet, Nihat ve Ertan

Nihat Yılmaz: Devrimin Şoförü/ Ziya Yılmaz 

Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Nihat Yılmaz/ Hasan Aslan

Ömer Ayna: Cezaevinden Kızıldere’ye Açılan Tünelin Mimarı/ Zerruk Vakıfahmetoğlu

(Bianet – APA/KU)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑