Çevre

Published on Temmuz 28th, 2022

0

2022’de AB ülkelerinde 2 bine yakın orman yangını

AB’nin gözlem programı Copernicus’un verileri, 2022 yılında AB ülkelerinde yaşanan orman yangınlarının sayısının son 15 yılın aynı dönemindeki ortalama yangın sayısının neredeyse dört katı olduğunu ortaya koydu.

Avrupa Birliği’nin (AB) dünya gözlem programı Copernicus’un verileri, 2022 yılının başından bu yana AB bölgesinde görülen orman yangınlarının sayısının son 15 yılın aynı dönemindeki ortalama orman yangını sayısının neredeyse dört katına ulaştığını gösterdi.

Copernicus, konuyla ilgili sosyal medya mesajında, 2022 yılının başından 23 Temmuz 2022 tarihine kadar AB ülkelerinde bin 926 orman yangını görüldüğünü açıkladı. 2006-2021 yıllarının aynı dönemini kapsayan 15 yıllık dönemdeki ortalama orman yangını sayısı ise 520’ydi.

Sıcak hava dalgası, Temmuz ayının ilk yarısında pek çok Avrupa ülkesinde etkili olurken özellikle İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fransa ve Almanya’da binlerce hektar alan orman yangınlarında yanmıştı.

Almanya’da yangınlar ve iklim krizi

CNN International’ın aktardığına göre, orman yangınlarından etkilenen Almanya’daki yetkililer, alevlerin büyük ölçüde kontrol altında olduğunu ve yangından etkilenen iki bölgedeki durumun “gergin” olduğunu söyledi.

Yerel orman yangını koruma görevlisi Philipp Haase, dün (27 Temmuz) yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Brandenburg eyaletinden doğusundaki Saksonya eyaletine kadar süren orman yangınlarını söndürmek için 480 itfaiyecinin görev yaptığını kaydetti.

Almanya-Çekya sınırında yangın Almanya’nın Saksonya eyaletinde, Çekya sınırındaki Saechsische-Schweiz-Osterzgebirge Bölgesi’ndeki orman yangının yayılmaya devam ediyor. Saechsische-Schweiz-Osterzgebirge Bölge Yönetimi Sözcüsü Thomas Kunz, yerel yayın yapan MDR radyosuna yaptığı açıklamada, bu sabah (28 Temmuz) Çekya tarafında yanan ormanlık bölgenin kuzeyinden doğu yönünde esen rüzgarın etkisiyle alevlerin Almanya tarafına taşındığını söyledi. Burada olukça büyük bir alanın yandığını ve yangının Almanya tarafında oluşturulan bariyerlere ulaştığını aktaran Kunz, burada itfaiyenin alevlerle mücadele ettiğini ve yangının söndürülmeye çalışıldığını ifade etti. Kunz, Sachsische Schweiz-Osterzgebirge bölgesindeki toplam 250 hektarlık ormanlık alandaki yangını kontrol altına almak için 275 itfaiye erine 8 helikopterin destek verdiğini kaydetti. Çekya’daki Ceske Svycarsko Ulusal Parkı’nda 24 Temmuz Pazar günü başlayan yangın, daha sonra Almanya’da Saksonya eyaletindeki Saechsische Schweiz Ulusal Parkı’na sıçramıştı. Saechsische-Schweiz-Osterzgebirg Bölge Yönetimi, söz konusu ormanlık alana yakın olan Bad Schandau kenti için “afet alarmı” vermiş, turistlere de bölgeden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

İngiltere

AB bölgesinin dışındaki ülkelere bakıldığında ise, İngiltere bu sene 1911’den bu yana en kurak Temmuz ayını yaşıyor.

İngiltere’nin ulusal hava durumu servisi Met Office’e göre, ülke Temmuz ayında beklenen yağışın sadece yüzde 24’ünü alabilmiş durumda.

Artık AB üyesi olmadığı için İngiltere’ye ilişkin orman yangınları verileri, Copernicus’un paylaştığı verilere dahil edilmedi.

İngiltere, 19 Temmuz’da 40,2 santigrat dereceyi görerek tarihinin en sıcak gününü görmüş, sıcak havalar sebebiyle Londra’da yangınlar çıkmıştı.

Met Office’in Ulusal İklim Bilgi Merkezi Başkanı Mark McCarthy, İngiltere’de sıcak olan tek ayın Temmuz olmadığını söyledi:

“Yılın başından bu yana Şubat haricinde bütün aylar İngiltere ortalamalarının üzerinde seyretti. Bunun sonucunda ise İngiltere,  2022’nin kış, ilkbahar ve yazında ortalama dönemsel yağışından daha az yağış aldı.”

“Sıcak hava dalgaları sıklaşacak”

İklim krizinin aşırı hava olaylarına etkisinin altını çizen bilim insanları, orman yangınlarını tetikleyip daha da alevlendirebilecek sıcak hava dalgalarında “insanların sebep olduğu iklim değişikliğinin parmak izleri olduğunu” ifade ediyor. Buna göre, küresel ortalama hava sıcaklıkları arttıkça, dünya daha sık ve uzun süren sıcak hava dalgaları ile karşı karşıya kalacak.

20 Temmuz’da Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında konuşan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Taalas da Temmuz’un ilk haftalarında Avrupa genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgasına ilişkin açıklamalarda bulunmuş, iklim krizinin sıcak hava dalgalarını sıklaştıracağını kaydetmişti.

Taalas, sıcaklıkların asıl olarak insan faaliyetleri nedeniyle arttığını ve gezegenin geleceği için ciddi endişeleri olduğunu da ifade etmişti.

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑