Güncel

Published on Mart 7th, 2021

0

14 Mart Adıge Dili ve Edebiyatı Günü kutlu olsun

14 Mart, ilk Çerkesçe kitap olan Çerkesçe Sözlük’ün 14 Mart 1853’te yazılması nedeniyle Adıge Dili ve Edebiyatı Günü olarak kutlanıyor. Çerkes Derneği, bugünü çevrimiçi etkinliklerle kutlayacak.

Bugün Adıge Dili ve Edebiyatı Günü.

İlk Çerkesçe kitap olan Çerkesçe Sözlük’ün Bersey Wumar tarafından 14 Mart 1853’te yazılması nedeniyle 2000 yılından beri Adıge Cumhuriyeti’nde dil günü olarak kutlanan 14 Mart, 2003 yılında Dünya Çerkes Birliği’nin kararıyla “14 Mart Çerkes Dili ve Edebiyatı Günü” olarak kabul edildi.

Çerkes Derneği, kutlamanın, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle Youtube ve Facebook’dan canlı yayınlarla yapılacağını duyurdu. Anadili kurslarına katılan öğrencilerin, eğitmenlerin ve Jıle Çocuk Kulübü üyelerinin video sunumlarının da gösterileceği canlı yayın, bugün 19:00’da başlayacak.

HDP: Çerkeslerin mücadelesi mücadelemiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, 14 Mart Adıge Dili ve Yazım Günü’ne ilişkin bir açıklama yaptı.

Hatimoğulları, anadilinin topluluk bilinci, hafıza ve halkın tarihi olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekip “Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı, Çerkesler üzerindeki çok yönlü ve kuvvetli asimilasyon politikasını sürdürmekte ve Çerkeslerin hak taleplerini görmezden gelmektedir. Biz, Çerkesya halklarının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DHİBRA’nın talepleri

Tülay Hatimoğulları, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Dil Hakları İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı (DHİBRA) bileşenlerinin yayınladığı talepleri de bir kez daha sıraladı:

“Çerkes anadilinin öğrenilmesi ve kamusal alanda kullanımı için daha özgürlükçü hukuki ve idari düzenlemeler yapılmalı,

“Yok olma tehdidi altındaki dillerin koruma altına alınması için somut adımlar atılmalı,

“Ülkede kullanılan farklı anadillerine ilişkin üniversitelerde kurulan birimler yaygınlaştırılmalı,

“Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 2 Eylül 1990’da yürürlüğe giren ve Türkiye tarafından 2 Ekim 1995’te onaylanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin anadiline ilişkin üç maddesine Türkiye tarafından konulan çekinceler kaldırılmalıdır.”

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑